Patriciervillaen er helt ny

Kan man bygge et nyt hus, der emmer af traditioner og ånden fra gamle dage? Det var udfordringen Christina Ravnholt og hendes familie stillede sig selv.

© Lene Samsø

En række krav til det nye hjem

Da familien fik vokseværk og var blevet på fem medlemmer, stod det hurtigt klart, at lejligheden på Frederiksberg ikke var stedet, de skulle bo i al fremtid.

Men Christina Ravnholt og hendes mand havde en række krav til deres nye hjem, som hver for sig var ret enkle, men tilsammen var svære at få til at spille sammen. Først og fremmest ville de have en patriciervilla, med hele den ånd af historie og charme, der er i en sådan. Men samtidig skulle deres nye bolig være moderne opbygget og nem at holde.

– Vi ledte længe efter et hus, som honorerede vores ønsker om et hus med sjæl og masser af plads, men med høj funktionalitet, så hverdagen med børn, venner og gæster også ville gå op, siger Christina Ravnholt.

De var ude at se på masser af huse, men der manglede altid et værelse, et bryggers, en stor entré eller noget andet, for at alle deres ønsker ville være opfyldt.

– De fleste huse var charmerende, men der var som regel også virkelig meget arbejde, som skulle gøres, før det ville ligne vores drømmehus. Renovering og udbygning kunne ende med at blive en både kostbar og langvarig affære, så til sidst blev vi enige om, at det bedst kunne betale sig for os at starte helt fra bunden med at bygge vores eget hus, siger Christina Ravnholt.

Enkel, men stilbevidst indretning

De allierede sig med en arkitekt, og ved at kombinere deres egne og arkitektens idéer med entreprenørens ekspertise skabte de en klassisk villa med højloftede rum, sprossede vinduer og tegltag, der også er et harmonisk og moderne hjem med en sjæl, der især i julemåneden kommer til sin ret. Interiøret er holdt i sort, hvid og grå, som får varm kontrast fra trægulvets gyldne tone, og de hvide vægge binder det sammen. Netop den enkle, men stilbevidste indretning gør det nemt for Christina at pynte op til jul. Lune lamme- og rensdyrskind, kogler, grene og gevirer giver julen et enkelt, nordisk strejf, der suppleres af diskrete dekorationer og kranse bundet af nøgne grene og lys.

– Der skal ikke så meget til, før julen er nærværende. Jeg kan godt lide, at vores hjem ikke skifter fuldstændig udseende i julen, men at pynten supplerer hygge- stemningen. Vores julepynt er lidt “understatet” - man skal lede lidt efter den, forklarer Christina Ravnholt.

© Lene Samsø

Udefra ligner huset i Søllerød en drøm af en traditionel patriciervilla. Især når det er klædt i sne og pyntet til jul. Men faktisk er huset helt nybygget, og indretningen er tilpasset en moderne families krav om funktionalitet, indretning og moderne faciliteter. Modsatte side: Christina Ravnholt og hendes mand har selv tegnet og bygget huset, der emmer af historie, selv om rammerne er nye.

© Lene Samsø

Christina Ravnholt bruger få og enkle virkemidler til at bringe julen frem i hjemmet. Den kinesiske brudekiste er fra Rosmosegaard Antik i Gilleleje, ligesom de gamle, kinesiske olielamper, som nu bruges til lysestager. Et flettet hjerte fra Oi Soi Oi pynter på terrassedøren.

© Lene Samsø

Stuen er indrettet med et stilfuldt miks af loppefund, moderne design og antikviteter. I julen er der ekstra fokus på hyggen med levende lys, rensdyrskind og sofapuder med sølvapplikationer. Sofa fra Ilva, og puder fra Plus Fine. Bordet er fra Erik Jørgensen.

© Lene Samsø

Hundehvalpen Batman hviler sig under juletræet, der er pyntet helt enkelt med sølvkugler. Julegaverne bliver løbende lagt ind under træet, så de indgår i den samlede julepynt.

© Lene Samsø

Stilarter mødes i vellykket forening. På det moderne sofabord Insula fra Erik Jørgensen har Christina lavet en enkel juledekoration ved at samle en håndfuld sølvstager på en vietnamesisk træbakke og tilføje et gevir. Lænestolene er loppefund, som Christina Ravnholts svigermor har ombetrukket med lilla velour.

© Lene Samsø

Christina Ravnholt med hundehvalpen Batman.

© Lene Samsø

Spisepladsen er placeret i det store køkken-alrum med udsigt til haven gennem småsprossede terrassedøre. De hvide Eames-stole skaber en kontrast til det rustikke plankebord, der er antikt og stammer fra Kina, ligesom de trebende skamler ved konsollen. Skamler og spisebord er fra Rosmosegaard.

© Lene Samsø

Enkelt og smukt. Granatæblerne giver farve til den næsten monokrome indretning. PH-pendel fra Louis Poulsen

© Lene Samsø

Husets køkken er fra Multiform og er bevidst holdt i helt rene, blanke flader uden greb eller andre ting til at forstyrre øjet. Hårde hvidevarer fra Gaggenau.

© Lene Samsø

Hallen forbinder de tre etager og har fuld højde til loftet. Gulvet er skakternet blankpoleret marmor. Også her har Christina Ravnholt kombineret flere stilperioder i et vellykket stilleben: Et kinesisk konsolmøbel og et antikt spejl i Louis 16.-stil får selskab af en moderne glaslampe fra House Doctor og en samling af hornlygter fra Oi Soi Oi.

© Lene Samsø

Lys og lanterner er en vigtig del af julen, mener Christina Ravnholt, som har skabt små tableauer flere steder i huset.

© Lene Samsø

Det største af husets badeværelser ligger på første sal og er en rolig hule, hvor julen lige er antydet med en dekoration ved vasken. Saniteten er fra Villeroy & Boch, det fritstående badekar er fra Victoria & Albert hos Bad & Stil, og armaturet fra Vola. Gulvfliserne Vetro er købt hos Mosaikhjørnet.