© iStock

Pas på! De hjemmebagte brunkager kan være farlige

Julesmåkager skal bages til en perfekt kulør – og kun én farve er helt rigtig til kagerne for at du undgår skadelige stoffer.

Der synges og smaskes

”Når de mange fine ting, hænger roligt rundt omkring, og når alle lys er tændt, og her lugter brunt og brændt” – synger vi i disse dage, når tonerne til ”Juletræet med sin pynt” lyder.

Men rent faktisk er der ikke helt så godt med det der ”brunt og brændt”. I hvert fald ikke når det kommer til julesmåkagerne. De lækre og sprøde kager kan nemlig være direkte sundhedsskadelige at indtage.

Kræftfremkaldende stof i kagerne

Julebordenes kager bliver dog først skadelige, når de er bagt for meget. En brunkage eller småkage, der er bagt til den er brun og brændt vil nemlig indeholde det kræftfremkaldende stof, akrylamid - et stof, der ifølge Fødevarestyrelsen kan være farligt.

Forsøg har vist at stoffet – i meget store mængder – skader nerver, arveanlæg og formeringsevnen, og at der kan være en høj kræftrisiko ved indtagelse af akrylamid.

Fødevarestyrelsens risikovurderinger er baseret på dyreforsøg, og der er ingen befolkningsundersøgelser, der har bekræftet sammenhængen endnu. Alligevel advarer Styrelsen mod indtagelsen af akrylamid, især på grund af stoffets evne til at forårsage kræft.

Det er temperaturen du skal holde øje med, når du bager. Akrylamid dannes nemlig ved ristning, stegning og bagning af kulhydratholdige fødevarer ved over 120 grader. Så jo længere du bager dine småkager ved mere end 120 grader – jo mere akrylamid er der i de små kager.

Brunkager er godt, men for brune kager kan være farligt.
© iStock

Hjortetaksalt gør det hele meget værre

Dannelsen af akrylamid sker forskelligt, alt efter om du bruger natron eller hjortetaksalt i kagerne - bruger du hjortetaksalt vil processen ske hurtigere. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at du bager med natron frem for med hjortetaksalt.