Nu er det endelig jul

For en boligstylist begynder julen allerede i august, men det tager ikke glæden ved højtiden fra stylist Lene Samsø, der kun er glad for den lange optakt til december.

© Kennet Havgaard

Jeg kan aldrig blive træt af jul! For min skyld måtte vi alle gerne være lidt i julestemning hele året, fortæller Lene Samsø, som er stylist og skribent, og derfor ofte begynder sit arbejde med årets juletendenser efter sommerferien!

– Jeg synes, det er rart at varme op til julen i god tid, og når vi endelig når december, er jeg fuld af forventning. Det er jo også et privillegium at få lov at strække julen over flere måneder, når december er så kort, siger Lene Samsø.

Familien bor nær ved skoven i Nordsjælland og meget af julepynten samler Lene Samsø sammen med familiens to børn, Lucas og Filippa, på ture i området. Grene, kogler, mos og agern kommer på julebordet og får knyttet den omkringliggende, smukke natur sammen med julen indenfor.

– Traditionen med at have et frisk og velduftende grantræ stående i stuen, kan jeg rigtig godt lide. Man hylder træet ved at pynte det fint med lys og skaber dermed en fornyet stemning i hjemmet i juledagene. For børnene handler det også meget om at glæde sig til dansen omkring juletræet – og selvfølgelig også gaverne under, siger Lene Samsø.

Hvis man forventer at se stylistens stuer pyntet op i en på forhånd fastlagt stil og et stramt farvevalg, tager man fejl. For her er ingen regler eller temaer, og det må først og fremmest ikke blive for kompliceret eller konceptuelt. – Everything goes! Vores jul er altid en god blanding af hjemmelavet, købt, arvet eller opfundet. Natur, uhøjtidelig tradition og humor er dét, som slår julestemningen an hos os, fortæller stylisten.

Familiens hus er et gammelt bindingsværkhus fra starten af forrige århundrede, som putter sig mellem gammel beplantning. Lyset fra sneen giver et helt specielt, blåligt lys til stuerne indenfor, et skær, som suppleres med masser af levende lys. – I de mørke måneder og især i julen handler det om at få så meget lys i vores hjem som muligt. Det kan aldrig blive for meget, vi tænder op i alt, der kan tændes: brændeovn, stearinlys og lamper over det hele. I skumringen, når dagslyset forsvinder, og det levende lys tager over, bliver her helt magisk.

Juledagene tilbringer familien Samsø Pedersen med lige dele selskabelighed og fordybelse. Gæster kigger forbi, der bliver gået ture og kælket i skoven og ikke mindst hygget indenfor. – Julen er jo en tid med denne her sjove blanding af travlhed og stille fred, som tilsammen skaber en speciel højtidsfølelse.

Vi elsker at have gæster, men sørger også for at få lagt nogle dage ind i julen, hvor vi absolut ingen ting skal lave, men bliver indendørs, spiser rester og har vores nattøj på hele dagen, mens der leges med julegaver og bare slappes af …

© Kennet Havgaard

I den lille køkkenkrog hjælpes Lene Samsø og datteren Filippa ad med at pakke de første gaver ind. Tip: Få en fin og enkel dekoration ved at fastgøre en efeu-ranke langs vinduerne, og pynt den med enkle julekugler i sølv og hvidt.

© Kennet Havgaard

Juletræet står i spisestuen så familien kan nyde det både fra stuen, fra køkkenet og fra det smukt dækkede julebord. Det er pyntet med en god blanding af nyt, hjemmelavet og arvet efter devicen: anything goes. Over reolen i stuen hænger en gammel “Barn Star”. Den 100 år gamle stjerne stammer fra Pennsylvania og er lavet af gammelt bliktag. Den blev i sin tid brugt ved rejsegilder som symbol for held og lykke, men fungerer også som et smukt symbol på julen.

© Kennet Havgaard

Årets enkle adventskrans har Lene Samsø lavet af et stykke rustikt bark fra haven, der har kirkelys sat på med lidt ler og små grankviste.

© Kennet Havgaard

Julebordet er dækket med en uhøjtidelig blanding af Musselmalet og asiatisk fajance. Vinglassene er kommet i julestemning med lidt bladsølv, som er påført med en fin pensel og lidt lim. Bordet er fyldt op med kogler og skovgrønt, og store flotte gevirer skaber dramatik.

© Kennet Havgaard

Julens mest kitchede indslag er den kunstige granranke, der snor sig om gelænderet fra entreen op til første sal og er pyntet med kulørte sommerfugle.

© Kennet Havgaard

Sølvæggene fra Summerbird er egentlig fra påske, men julen varer som bekendt også lige til ...

© Kennet Havgaard

I stuen holdes der jul i alle hjørner. En gammel høkasse, som har fulgt parret altid, fungerer for tiden som sofabord. Et lille stykke skind danner den lune bund for et lille juletableau af familieportrætter, gevir og lys. I anledning af julen har sofaen fra Ilva fået bløde puder i mørk chokoladebrun, mens egernet i vinduet har fået hjemmesyet nissehue.

© Kennet Havgaard

Jagttrofæet anledning pyntet sig med en mistelten, der giver frit lejde til søde, spontane julekys.

© Kennet Havgaard

En flok vintage-baseballbolde -pétanque- og -cricketkugler er blevet en smuk juledekoration, her samlet på et stort fad. Den gamle drejetaburet er fundet på lauritz.com.

© Kennet Havgaard

På den hjemmebyggede reol julehygger to skolæster fra Frou-frou.dk med små stearinlys.

© Kennet Havgaard

I soveværelset mærker man julen på den afdæmpede måde. De to sengetæpper klæder hinanden med deres kontraster: det tunge, bløde velourtæppe fra Ikea og det lette silketæppe med kvaster fra Interstudio. På sengen fotoprintede puder fra By Nord.

© Kennet Havgaard

Lyset i den enkle dekoration er ved at være brændt ned. Den er lavet med spæde grene fra haven stukket i oasis i en fin sølvskål.

© Kennet Havgaard

På sengebordet fra Interstudio står en diskret julehilsen i form af hyacinter i antikke glasvaser, en indisk sølvramme og lysestage fra Day Home. Sølvkurven i flet er fra Johannes Fog.