Julehjem pyntet i sort og hvidt

Grafiker Rikke Albrechtsen elsker sort og hvid - også når det er jul. Kom inden for i hendes minimalistiske og grafiske julehjem her!

Rikke Albrechtsen
© Pernille Enoch
Hvem siger, at julehygge ikke kan skabes af sort-hvid enkelhed og grafisk minimalisme? Rikke Albrechtsen, som står bag grafikfirmaet Quotegrafik og den nystartede kommunikations- og designvirksomhed Mellemrum med partneren Mette Højrup, er i hvert fald et levende eksempel på, at det kan lade sig gøre. På det ydre Frederiksberg sænker mørket og julefreden sig over den 170 m2 store funkislejlighed fra 1930’erne, som Rikke deler med sine børn Carl og Freya, og hvor hun har både bolig og grafisk butik. Mange decembereftermiddage går med at løbe ture med børnene på skøjtebanen et stenkast hjemmefra. Det handler om at tage sig god tid i julen, mener Rikke. - Man skal lade julefreden sænke sig og gøre nogle af de ting, man ikke altid når i hverdagen. En fast tradition er at tage i Tivoli med børene og hente gran på et gods på Sydsjælland, hvor vi kører i kane, spiser knas og drikker gløgg. Når 1. advent indfinder sig, samles jeg med min mor og søster for at bage alle julens småknager og knas og spise flæskestegssandwich, siger Rikke, der har en forkærlighed for mad og søde sager, som man kan følge på hendes blog quotegrafik.dk/blog.php. I år er juletræet lavet i minimalistisk træpindeformat, der kan hænges dekorativ pynt på. Julegaverne pakker Rikke selv ind, og til og fra-kortene er et helt kapitel for sig.
- Jeg elsker at sidde med kortene en sen aften, mens jeg kan høre børne- ne sove tungt på deres værelser. Så trykker, stempler, tegner og skriver jeg små beskeder til modtageren - det er den halve gave, mener hun. ### Sort-hvid indretning Rikkes bedste indretningstip er at skabe enkelhed, og så indimellem erhverve sig nye puder og plaider, som “kan sætte skub i et rum”. - Mine hjem har altid være enkle, holdt i sort og hvidt, og så har jeg altid holdt meget af gulvplads, enkelhed og orden. Mange tror, mine møbler er købt inden for de seneste par år, men sådan er det slet ikke. AJ-stolene er for eksempel helt tilbage fra 1996, sofaen er ti år gammel, og mange af mine lito- grafier er gaver fra mine forældre, da jeg flyttede hjemmefra som 18-årig.
Rikke kalder sin stil for tidløs og finder inspiration til sit hjem fra rejser, andres hjem og gæster, der kommer med gode – eller mindre gode – råd. - Jeg prøver tingene af i lejligheden, for så enten at fortryde eller at hoppe af begejstring, når jeg ser det, fortæller Rikke med passioneret stemme. - Hvis jeg har et mål, mærker jeg efter og tager så en hurtig beslutning – og går efter målet. Det lykkes hver gang, og det føles godt at nå de mål, jeg har sat mig, også selvom det i perioder kræver lidt mindre søvn, fortæller Rikke. Det er den samme tankegang, hun arbejder efter i sin grafiske virksomhed, som hun har drevet i 18 år - faktisk nåede hun kun at arbejde som ansat i et par år, inden hun bsluttede at blive selvstændig. - Jeg vil have fingrene med i alle processer i en grafisk produktion. Og jeg nyder samarbejdet med mine kunder, siger Rikke, og understreger samtidig, at hun bogstavelig talt elsker sit arbejde, og sin arbejdsplads i hjemmet, helt ud i fingerspidserne.

Stribet tapet fra Tapet Cadé
© Pernille Enoch
Sønnen Carls værelse med tapet fra Tapet Café. Julestrømpe med træstjerne fra Ferm Living. I stuen et cedertræ i en potte ved siden af et minimalistisk juletræ af træpinde. Pynt fra By Nord, Ferm Living og Georg Jensen.

Pinde-træ fra Filigran
© Pernille Enoch
Et langt cedertræ er plantet i en potte, så det kan sættes ud i haven, når vejret bliver bedre. Selve juletræet er i år et minimalistisk pinde-træ fra Filigran designet af Trine Find. Juletræspynt fra By Nord, Ferm Living og Georg Jensen.

Stjerne fra By Nord
© Pernille Enoch
Stjerne fra By Nord.

Dekorativt stilleben
© Pernille Enoch
Grafiker Rikke Albrechtsens indretning er enkel og holdt i sort og hvid med dekorative elementer. Her er en vase fra Finnsdottir sat sammen med en bonbonniere fra Georg Jensen og en kande fra Stelton.

Fly-stol fra &tradition
© Pernille Enoch
Den lyse stue har en skøn, rundet karnap med udsigt til byens tage. Sofaen er fra Bolia, og Fly-stolen er fra &tradition. Tæppet er fra Hay ligesom det hvide sidebord Tray Table. Standerlampen Twiggy er fra Foscarini.

Julebuket i sort Lyngbybase
© Pernille Enoch
En smuk julebuket i en Lyngbyvase sætter kulør på stuen. Buketten er fra Blomsterværkstedet Martin Reinicke. Ved siden af to hyacinter, der stadig venter på at springe ud.

Arne Jacobsens Ægget
© Pernille Enoch
Kontorets endevæg er malet med en mørkegrå vægmaling, der giver en flot kontrast til den lyse stue og de naturfarvede parketgulve. Arne Jacobsens Ægget i en grå tone binder rummet sammen.

Minimalistisk køkken fra Box One
© Pernille Enoch
I køkkenet skaber Rikke julestemning med stilleben. Eames-stolene i sort og hvid understreger den gennemgående farveskala i lejligheden. Køkkenet er fra Box One.

Sort riflet tallerken fra Royal Copenhagen
© Pernille Enoch
Sort riflet tallerken fra Royal Copenhagen med stribede servietter fra Ferm Living.

Lyngbyvase med nåletræsgrene
© Pernille Enoch
En hvid Lyngbyvase er spartansk pyntet med lidt grene fra et nåletræ. Viskestykker fra By Nord. Hylde og div. service er fra Vipp.

Theo-tekande fra Stelton
© Pernille Enoch
Theo-tekanden fra Stelton lokker med varm te, og kiksene ligger også klar. Mælkekande af Ditte Fischer med buket bundet af Martin Reinicke. Te fra T Town.

Pendel fra Nicolette Brunklaus
© Pernille Enoch
Kontoret er indrettet med en blanding af praktiske kontorting og mere hjemlige detaljer, som bløder det officielle look op. Skrivebordet fra PO Inventar laves på bestilling. Stol fra Hermann Miller. Bakke fra By Nord. Pendel fra Nicolette Brunklaus. På de væghængte skabe fra Ikea står en lampe fra Finnsdottir ved siden af en kande af keramiker Ditte Fischer.

Samling af Lyngbyvaser og vaser fra Finnsdottir
© Pernille Enoch
I kontorets vindueskarm har Rikke sat en lille samling af Lyngbyvaser og vaser fra Finnsdottir, som hun bruger til blyanter, sakse - men også til blomster og pynt.

Flip Around Table fra Menu
© Pernille Enoch
Kig til køkkenet. Ved døren et Flip Around Table fra Menu. Den sorte lampe er fra Finnsdottir.

Sort-hvid entre
© Pernille Enoch
Gangen er klædt i tapet fra Tapet Café, og det sort-hvide går igen i resten af indretningen: knager af Eames, der er sprayet i sort højglans, praktiske gummistøvler fra Hunter og kalendergaver pakket i papir fra House Doctor og Ferm Living. For enden bruges et Flip Around Table fra Menu som skammel foran et bord, Rikke har købt brugt. Løberen er fra Bloomingville.

Dørkrans
© Pernille Enoch
En simpel krans på døren byder julen indenfor.

Badeværelsestilbehør fra Vipp
© Pernille Enoch
Ved at male loft og den øverste del af væggen i badeværelset får rummet en mere intim fornemmelse, samtidig med at farven binder det sammen med resten af hjemmet. Vasketøjskurv og sæbedispenser fra Vipp samt håndklæder, bademåtte og forhæng fra By Nord. Lampen i loftet hedder DNA og er fra Next.

LCW-stol af Eames
© Pernille Enoch
Et Arne Jacobsen-tapet fra Tapet Café slår tonen an i soveværelset. En sort LCW-stol af Eames giver rummet karakter. Lampen ved sengen er fra Muuto, og sengen fra Hästens har linned og plaid fra Aiaju.