Jul på landet

På landejendommen Gøngehusfarm beliggende i det naturskønne Nordsjælland har designer Lotte Minch og hendes mand indrettet sig varmt og rustikt.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Gøngehusfarmen er opført i 1935 og beliggende på en 17 tønder stor grund med bl.a. en lille å, en gammel æbleplantage samt en hestepension med folde.

Sneen ligger som fine hvide glitrende krystaller og får det i forvejen storslåede landskab til at se endnu mere fortryllet ud. Designer Lotte Minch og hendes mand Pedro Heyman er varmt klædt på og går udenfor i sneen. De er travlt optagede af at lægge et grønt tæppe af gran ved hoveddøren til deres store landejendom Gøngehusfarmen beliggende i det mest smukke og naturskønne område i Nordsjælland.

  • Jeg elsker julen og at pynte huset fint op. Vi har jo den kønneste natur lige udenfor døren, så det falder mig meget naturligt at hente gran, fyrregrene og kogler til at dekorere med i december, fortæller Lotte Minch, mens hun åbner døren ind til varmen.

For seks år siden erhvervede parret den 550 m2 store ejendom i to plan med småsprossede hvide vinduer, sort træværk i gavlene og røde tegl på taget. Til stedet hører 17 tønder land med blandt andet hestepension og folde.

Den oprindelige bygning er fra 1935, men udbygget af den forrige ejer med store panoramavinduer mod skoven i 1970.

Fællesrum som køkken, grovkøkken, spisestue og stue er i stueplan, mens soveværelse, badeværelse, kontor samt gæsterum er placeret oppe under de charmerende skrå vægge på førstesalen. Lotte Minch, der udover at være designer også er indehaver af køkken- og indretningsfirmaet Vivre, har selv stået for den omfattende indvendige renovering af huset.

  • Vi er en stor familie, der ofte samles omkring større eller mindre fester, så jeg har lagt fokus på at have et rummeligt køkken og en stor spisestue med plads til mindst 14 personer, forklarer designeren.

Den gennemgående farveholdning i hele hjemmet er sort og hvid, suppleret med natur og brun. Vægge, lofter, døre og vinduer er holdt hvide, mens parketgulvet i stuerne er bejdset brunsort. I køkkenet og på badeværelserne er gulvet lavet af sortglittet beton, mens et sort sisaltæppe dækker gulvene i alle rummene på første sal.

De sorte og hvide kontraster går igen i valget af møbler og øvrigt
tilbehør til hjemmets rum, hvor Lotte Minch blandt andet har designet og derefter fået specialfremstillet en serie møbler i massiv afrikansk teak, det er fx de brunsortbejdsede træhylder, reoler, småborde og et imponerende stort spisebord.

December er, som for mange andre forretningsdrivende, en travl tid for Lotte Minch. Derfor starter julefestlighederne med pyntning af gården, gæster til gløgg og andre familiesammenkomster først en uge før selve juleaften.

  • Efter en hektisk periode i butikken nyder jeg at have tiden hjemme lige før julen til at lave enkle og naturlige dekorationer med grene og grønt fra haven. Jeg elsker at gå i køkkenet hele dagen og kokkerere for og kræse om mine gæster, smiler designeren fra de hyggelige, stemningsfulde og juleklare stuer.
© Lise & Kristian Septimus Krogh

Hjemmet er indrettet varmt og rustikt i sort, hvid og brunlige nuancer. Den oprindelige pejs var i røde sten, men er nu pudset op og malet. De firkantede brændeholdere på begge sider af pejsen har Lotte Minch selv designet. Sofaerne og bord med plade af massive antikke kinesiske stenfliser er fra firmaet Vivre. Lysekronen er specialfremstillet i Frankrig af gamle zinkstykker.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Julebordet er rustikt pyntet med store stykker mosbegroet bark og hvide bloklys i flere størrelser. Et mindre juletræ er placeret midt på det store bord.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Spisestuens reolvæg rummer Lotte Minchs store samling af porcelæn.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Til jul kommer de gamle farvede vinglas på bordet sammen med en klassisk hvid dækketallerken, sorte stentøjstallerkener samt grå hørservietter med monogram fra Vivre.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Bøger er der mange af i det Minch/Heyman’ske hjem, så Lotte Minch har selv designet reolerne i brunsortbejdset afrikansk teaktræ omkring den dobbeltsprossede dør ind til stuen.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Omkring den stemningsfulde spisestues langbord sidder nemt 14 personer, og parret elsker da også at samle familie og venner til gode middage her. Bord og stole med aftageligt betræk er fra Vivre, mens den store sorte loftslampe fra 1940’erne er fundet i Paris.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Den 60 m2 store stue er indrettet med flere sofagrupper, så der kan være mange gæster i rummet på samme tid. Det sorte kinesiske lakskab er et tvillingeskab fra Green Square. Sofaerne er fra Vivre.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Hvert år bæres kassevis af gammel glaspynt ned fra loftet til stuen, hvor julens smukke nordmannsgran står klar til at blive pyntet.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Det stemningsfyldte fad er fyldt med gran, kogler samt Lotte Minchs antikke glaspynt og fyrfadsstager i horn fra Vivre.

Det gamle julepynt er en af designerens helt store passioner, som hun har samlet på, siden hun var ganske ung. Hvert et stykke pynt bliver sirligt pakket ind i silkepapir og lagt tilbage i kasser efter jul.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Dekorative grene fra skoven er placeret i store fletkurve foran panoramavinduet og dekoreret med forskelligt cremefarvet papirklip.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Vintersolen falder smukt ind på portrættet af Pedro Heymans farmor Adeleide på væggen over de to hvide stole fra Vivre. Grenene fra skoven er dekoreret med papirpynt.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Mellem stue og spisestue er skabt en hel gallerigang til parrets store samling af malerier. På modsatte side rummer de specialbyggede reoler en del af bogsamlingen.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Det gamle kinesiske skuffedarium fra Green Square bruges blandt andet til småt køkkengrej, bestik, servietter og stearinlys.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Et tinfad udgør rammen om en lille adventskrans af ståltråd til juletræslys kreeret af Lotte Minchs niece.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Det store hus er udstyret med både et grovkøkken og et stort spisekøkken. Lotte Minch nyder at lave mad og beskæftiger sig professionelt med køkkenindretning , så selvsagt har hun stået for udformingen af sit eget store landkøkken. På hylderne over køkkenbordpladen ses Lotte Minchs store samling af gammelt fransk keramik. Spisehjørnet er indrettet med en sort læderbetrukket bænk og sorte Eames-stole.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Eftermiddagssolen falder smukt ind gennem soveværelsets dobbeltdør. Den sort-hvide farveholdning er også gennemført på førstesalen. På begge sider af sengen er der på de indbyggede sengeborde lavet små udstillinger med portrætmalerier købt på markeder rundt om i Europa. De to sengelamper er fra franske Jieldé.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Udenfor Gøngehusfarmen er der et idyllisk kig til skoven og foldene hørende til hestepensionen, der drives af Lotte Minchs mand.

© Lise & Kristian Septimus Krogh

Badeværelset er bygget op i sortglittet beton med vask og armatur fra Lemerand. Det store vægspejl er købt på et marked i Frankrig.