Jul og kineserier på slægtsgården

Julesneen har lagt sig eventyrligt om Rosmosegaard i Nordsjælland, hvor Ida Rosenvinge Thürmer bor. Her har hendes familie sat sit præg gennem generationer.

© Kristian Septimius Krogh

Få inspiration til selv at skabe stilen her

En stor, tæt nordmannsgran står midt på den snedækkede gårdsplads og tager imod, når man træder ind gennem vognporten til Rosmosegaard. Juletræet bliver altid rejst sidst i november.

En fast tradition, der vidner om, at julen er landet i Ida Rosenvinge Türmers barndomshjem i Gilleleje. Hun er fjerde generation på gården, som hun arvede som ganske ung. Og juletiden bliver fejret grundigt og længe herhjemme – og den begynder og slutter altid med træet.

Indenfor i gårdens store, nyrenoverede hovedhus gør de gamle stuer og rum sig ualmindeligt godt klædt i julens farver – på Rosmosegaard mest grønt og rødt. Enkelt og råt i smukt følgeskab med de mange kinesiske antikviteter, som er Ida Rosenvinge Türners store passion og meget personlige præg på slægtsgården.

– Jeg er vild med den kinesiske kultur, det smukke håndværk, den originale, enkle, simple stil, farverne og naturligheden i det slidte. Og så giver det en god harmoni i indretningen at sætte den stil sammen med noget helt moderne, fortæller hun.

Natur, hvidt og sort udgør de rolige bundfarver i indretningen. De mange store rum domineres af rustikke, landlige kinesiske antikviteter, smukt mikset med bl.a. antikke lysekroner, franske lamper i stål og store, bløde italienske sofaer betrukket med hør.

Der er en renhed og en lethed over indretningen, hvor dominerende møbler som fx de massive langborde lavet af 250 år gamle kinesiske brædder samtidig gør sig godt.

Der hersker med andre ord en overraskende harmoni mellem de ærkedanske rammer moderne møbler og kinsesiske antikviteter. En særlig æstetik, som Ida Rosenvinge Türner formår at få frem, og som også gælder, når hun pynter op til jul. – På alle dørene bliver der hængt grønne kranse, og adventskransen har sin faste plads ved skrivebordet. Friske buketter og masser af stemningsfulde stearinlys har jeg året rundt, men i december køber jeg ofte amaryllis og juleroser. Jeg går ind for elegant og naturlig enkelhed – også til jul, fortæller hun.

Juletraditioner er der også masser af, naturligt nok på en slægtsgård, hvor familien har trukket spor i det lille lokalsamfund gennem mange år.

– Jeg har voksne døtre, svigersønner og børnebørn. Vi skiftes til at holde jul, og i år er det min tur. Det glæder jeg mig meget til, for så kommer huset rigtig til sin ret, og alle rum emmer af liv og glæde.

Vi starter juleaften med at gå i kirke, hvor vi har faste pladser. Derefter holder vi en traditionel juleaften med and, risalamande og hjemmelavet konfekt. Første juledag samles vi igen ved langbordet til en sen familiefrokost. Humøret er højt, og her bliver sunget og spillet spil til langt ud på natten.

Indenfor har endnu en tæt gran sin faste plads i den store stue, smukt og klassisk pyntet i grønt og rødt. Og udenfor står den sneklædte nordmannsgran til julens aller-yderste dag og vidner om, at endnu et år er gået på Rosmosegaard.

Få inspiration til selv at skabe stilen her

© Kristian Septimius Krogh

Hoveddørens håndtag er udformet som en hest og vidner om Rosmosegaards fortid som hesteejendom. Til jul kommer der grønne kranse på alle gårdens døre – denne er bundet af Nicolai Bergmann Blomster.

© Kristian Septimius Krogh

En kæmpe mistelten hænger på pejsen i den imponerende hall. Døren bag fører ind til den julepyntede stue med bibliotek.

© Kristian Septimius Krogh

Hovedbygningen på Rosmosegaard er fra 1850, men blev i 2007 underlagt en totalombygning, hvor taget blev hævet og en helt ny førstesal sat på. Samtidig blev stråtaget udskiftet med sort naturskifer.

© Kristian Septimius Krogh

Skrivebordet i stuen er et originalt kinesisk kalligrafibord fra 1750. Shandong Horse Shoe-stolene er fra samme periode og er sandsynligvis den model, der i sin tid gav den danske arkitekt Hans J. Wegner inspiration til Kinastolen. Adventskransen hænger altid her og er i år en rustik, grøn sag.

© Kristian Septimius Krogh

Ida Rosenvinge Thürmer er fjerde generation på slægtsgården i Gilleleje.

© Kristian Septimius Krogh

I spisestuen står et langbord på fire meter med ligeså rå bænke til. En fejende flot kontrast til den elegante franske bronze-lysekrone fra 1850. Ida Rosenvinge Thürmer har specialiseret sig i disse langborde, som hun får lavet af flere hundrede år gammelt kinesisk pinewood-tømmer.

© Kristian Septimius Krogh

Dansk-kinesisk landkøkken Et modigt og overraskende harmonisk miks af vores eget blåmalede bondeporcelæn på tallerkenrækkerne og et kinesisk bord lavet af en smuk flise fra 1600-tallet. Det hele bundet sammen af en rolig farveholdning i sort, hvidt og brunt.

© Kristian Septimius Krogh

På konsolbordet står antikke jernstager, kalligrafisten, smukke skrin og en ingefærkrukke, der i anledningen af julen er blevet fyldt med røde amaryllis.

© Kristian Septimius Krogh

En bred trappe fører fra hall’en op til første sal, hvor der er sove- og gæsteværelser. Anemaleriet er fra midt i 1800-tallet og forestiller en mandarin og hans tre hustruer.

© Kristian Septimius Krogh

Det bedste rum i huset! Det mener Ida Rosenvinge Thürmer, der bruger soveværelset til meditation med fri udsigt over gårdens landskab. Sengen i naturfarvet hør er fra Dux, og lamperne er Artimides Tolomeo i aluminium.

© Kristian Septimius Krogh

En buet vognport fører ind til gårdspladsen på den firlængede Rosmosegaard. Det seks meter høje juletræ midt ude på gårdspladsen er en fast juletradition.

© Kristian Septimius Krogh

I gavlen på førstesalen har husets frue sit private badeværelse. Fra det fritstående kar kan hun ligge og nyde udsigten over parken. Sølvspejlet er fransk og fundet hos K & Co.