Hviids jul

Når december står for døren, breder en hyggelig og personlig julestemning sig i hjemmet hos tøjdesigner Kathrine Hviid og hendes familie i Klampenborg.

© Kira Brandt

Sidste hånd er ved at blive lagt på juleforberedelserne, huset er pyntet op, og udenfor viser vintervejret sig fra sin mest charmerende side - sneen falder, som var den bestilt.

Vi er på besøg i Klampenborg hvor tøjdesigner Kathrine Hviid, som er designchef hos Rosemunde og tidligere medstifter af tøjmærkerne MINI A TURE og WHIITE, bor med sin mand, læge Bo Bech, og deres tre børn Benjamin, Bertil og Cecilia på tolv, ni og to år.

Familiens hus ligger på en ugeneret hjørnegrund tæt på by, vand og skov, og man forstår godt, at de slog til, da huset fra midten af 1950’erne kom til salg for syv år siden.

  • Det var den åbne loggia, hvor man kan sidde ude stort set hele året rundt, vi faldt for, da vi så huset første gang. Og den engelske cottagestil, de små lidt utraditionelle detaljer og de store lyse vinduespartier med kig til det grønne.

Her var charmerende, når man altså lige så bort fra alt det, der skulle renoveres, ler Kathrine Hviid og fortæller om den ganske særlige historie, der som en lille ekstra bonus fulgte med huset.

  • Da vi købte det, sad der to blyindfattede vinduer i facaden ud mod vejen. I det ene var der et motiv af et slot og i det andet et monogram. Disse to vinduer var gaver fra en sydsvensk greve til den tidligere ejer af huset, der var hans danske elskerinde, fortæller Kathrine Hviid.

Alle vinduer i huset blev dog udskiftet, da parret gik i gang med en større facaderenovation. Så de blyindfattede vinduer med monogram og slot må vente tålmodigt i kælderen, indtil de en dag måske får dagens lys at se igen.

Et personligt hjem
Det var ikke kun facaden, der trængte til en kærlig hånd. Også indvendigt er huset optimeret, så det nu bedre kan rumme en familie på fem.

  • Inde har vi slået flere små rum sammen, så vi kunne få et stort køkken med spiseplads. Kælderen har vi også sat fuldstændig i stand, så der nu er plads til opbevaring, opholdsrum til leg og et stort hjemmekontor. Det er vigtigt for os, da vi begge har brug for en hjemmearbejdsplads.

For Kathrine Hviid er der ingen tvivl om, hvilke rum, der fungerer bedst efter renoveringen. Svaret falder prompte:

  • Køkkenet er det helt store samlingssted for familien, men også loggiaen udenfor er fantastisk året rundt. Og vi bruger den faktisk som et ekstra rum. Vi sidder der i al slags vejr.

Om sommeren i ly for sol og om vinteren i læ for vinden. Solen rammer altid på et tidspunkt af dagen, og da er det fantastisk at sidde derude og nyde nuet.

Til gengæld er vores fine gamle badeværelse ikke så funktionelt til en stor familie. Karbad er der næsten aldrig tid til, og det gamle smukke terrazzogulv er meget koldt at gå på, så det er der, vi nok tager næste step i renoveringen, fortsætter Kathrine, som også har et stort ønske om at udnytte overetagens høje skunke under de skrå vægge, enten til mere gulvplads eller til indbyggede skabe og reoler.

I hjemmet er arbejdsfordelingen efterhånden fastlagt, når det kommer til stil og indretning - som designer er Kathrine Hviid på hjemmebane og har forsøgt at skabe et hjem fyldt med små delikate vinkler.

  • Et miks af designklassikere, antikviteter og nips giver os et personligt hjem, hvor det, der betyder noget, får lov til at stå fremme. Vi er oftest enige om de større ting, der skal laves, og hvordan det skal se ud.

Men indretningen, er det nok mest mig, der står for. Min mand går ikke så meget op i julepynt, puder og vaser, men er taknemmelig, når det ser skønt ud. Han går mere op i det funktionelle og de mere tekniske ting, forklarer Kathrine Hviid, som henter inspirationen til stilen i hverdagen.

  • Indretning for mig hentes ikke nødvendigvis noget sted fra, men skabes igennem den hverdag, vi har. Og så får jeg selvfølgelig mange visuelle indtryk igennem mit arbejde og vores mange rejser, siger Kathrine Hviid, som her op til jul skaber hyggelige rammer for familien.

  • Jeg prioriterer traditioner, ikke mindst for børnenes skyld, og elsker at skabe små universer og personlige udstillinger. Jeg synes, det er dejligt for børnene at se små forvandlinger især ved juletid.

© Kira Brandt

Kalenderlyset udgøres i år af lidt gran og pynt fra Roba, som er viklet omkring en trælysestage. Enkelt og hyggeligt.

© Kira Brandt

Loggiaen er om vinteren indrettet med skind, lys, tæpper og puder, så den er indbydende at være i og smuk at kigge ud på. Her nyder Bertil en stille stund efter skoletid med sin mor.