Grå er ikke lig med kedelig jul

Selv om man holder af farven grå og andre mørke toner, så behøver julen ikke at være kedelig. Kom inden for i Martin Graaes moderne julehjem her.

Grå er ikke lig med kedelig jul
© Kristian Septimius Krogh
Julen fylder stort set hele året for visual merchandising manager Martin Graae. I 29 år har han arbejdet for Illums Bolighus, hvis moderne og klassiske design til boligen er kendt verden over. Han er netop blevet helt færdig med oplægget til næste års jul i koncernen og kan nu slappe lidt af og få tid til at forberede familiens egen jul. Privat bor han med højt til himlen og udsigt over Københavns tage. I 2007 købte han en lækker penthouselejlighed på 120 m2 fra 1952 lidt uden for København. Her har han, med sikker sans for detaljen, indrettet sig med sin partner, socialpædagog Jesper Freidal. Lyset falder flot ind fra begge sider gennem de høje glaspartier, der er i den tore lejlighed, og de mange grå stemningsfulde tusmørketoner i rummene træder skarpt i karakter. - Trægulve og paneler er malet hvide, ellers er vægge, lofter og det meste interiør i flere forskellige nuancer af grå, hvilket jeg synes er utrolig elegant. Mørke mod mørke fremhæver de få lyse elementer i indretningen og får dem til at stråle. Det giver modspil og sætter tingene i relief, lyder det fra Martin. Han har altid haft en passion for design og ikke mindst designklassikere, og den danske møbelarkitekt Poul Kjærholms store runde marmorspisebord markerer sig stærkt i den store stue og suppleres af Y-stole af Wegner, Arne Jacobsens Myre-stol samt lænestolen Ægget. Det gælder ikke mindst i dag, hvor bordet er dækket på smukkeste vis til julesammenkomst. Stolene er med langhårede sorte og grå fåreskind blevet transformeret fra den klædelige klassiske til en mere cool og cosy vinterstil. - Jeg går ind for den farverene, lidt kølige, stramme nordiske stil, men kan også godt lide antikviteter og ting, der har en historie. I rummet ved siden af køkkenet står jeg ofte og arbejder med mine dekorationer, og her har jeg indrettet mig med gamle møbler, forklarer Martin.
Som i de fleste andre familier er december en tid, hvor man samler sin familie og sine venner for at være sammen og hygge sig. Travlheden på jobbet har for en kort tid lagt sig, og de hyggelige hjemlige sysler får mere opmærksomhed. Martin står som regel for indretningen i hjemmet, og det samme gør sig gældende, når der skal pyntes op til jul. Alt indenfor blomsterbinding, klippeklistre, skabeloner og dekorationer står han selv for. Meget af julepynten er i øvrigt sat i produktion og er til salg for Illums Bolighus. - Jeg går altid i skoven for at samle gran, grene, mos og andre smukke ting fra naturen, som jeg bruger i mine juledekorationer, og så bager jeg naturligvis selv brunkager. Det hører jo julen til, fortæller han. Overalt i den smagfuldt indrettede bolig har Martin sat sine spor. Glimmer og glitter stråler om kap med de tændte stearinlys og skaber højtidens stemning. Delikate dekorationer, kunstneriske juleklip, bedårende blomster- opsætninger ud over det sædvanlige viser med al tydelighed hans stærke visuelle formåen. - Det er en naturlig del af mig hele tiden at skulle finde på noget nyt. Derfor er juletræet, der står i stuen, i år faktisk to rødgran i hver sin størrelse, sat helt tæt, så det giver en asymmetrisk oplevelse, siger han. Billede: De kridhvide gulve møder mørkt modspil fra væggene. Spiseafdelingen kan afskærmes fra resten af stuen med et kraftigt gardin. De sorte peddigrørsgardiner giver den del af stuen et næsten japansk udtryk. Det asymmetriske, todelte juletræ går helt op til loftet.

© Kristian Septimius Krogh
Julebordet er dækket med slanke hvide stearinlys i stjernestager fra Tage Andersen, yndige hvide juleroser og rustikke grå grene med lav. Service fra Royal Copenhagen: Hvid Riflet, Hvid Vifte og Konkylie. Vandglas fra Orrefors og champagneglasset Xanadu fra Holmegaard. Georg Jensen-sølvbestikket er Bernadotte og Rosenborg. Læg mærke til servietterne, der er foldet forskelligt til hver kuvert.

© Kristian Septimius Krogh

Martin Graae er visual merchandising manager i Illums Bolighus og laver bl.a. meget af det julepynt, der bliver solgt i forretningen.

© Kristian Septimius Krogh
Stuen er forholdsvis enkelt indrettet, og der er god plads mellem møblerne, hvilket giver helhedsindtrykket en lethed, de mørke toner til trods. Bag Arne Jacobsens lænestol, Ægget, står juletræet, som i år er to rødgran i forskellige størrelser, sat helt tæt. Alt pynt er hjemmelavet eller har været i produktion for Illums Bolighus. Det store skab i det bageste rum er fra Fil de Fer.

© Kristian Septimius Krogh
© Kristian Septimius Krogh
I forgrunden Arne Jacobsens Myre-stol, og bagved Wegners klassiske Y-stol, der har fået et stort fåreskind slænget henover og fået et mere varmt og hyggeligt vinterlook. Den raffinerede sorte stjerne, der står flot op ad den mørkegrønne væg, er designet af Martin Graae og kan købes i Illums Bolighus.

© Kristian Septimius Krogh

Martin har selv tegnet og bygget reolerne, der rammer vinduet fint ind og samtidig danner en god baggrund for den grå sofa fra Bolia. En stor rå gren i vinduet bag sofaen er dekoreret med store papkogler og levende lys i forstørrede lysholdere. Der er hvide amaryllis i den slebne glasskål fra Orrefors.

© Kristian Septimius Krogh
Vindueskarmen er pyntet med glaskupler i forskellige størrelser, dekoreret med små grantræer, knortede grene, duftende hyacinter og håndlavede juletræer.

© Kristian Septimius Krogh
Morgenmaden indtages ofte under den franske lysekrone ved det gamle bord i den lille stue ud fra køkkenet – som samtidig også er Martins arbejdsrum. Her kan han stå og arbejde med alle sine blomsterdekorationer og andet julepynt. Her er det en opsats af hyacinter, han er i gang med. Lysekronen er fra Green Square. Bordet er et gammelt loppefund.

© Kristian Septimius Krogh

Denne side: 1. Under en buket af tørre grå grene med lav, der er pyntet med snefnug, står vaser og en skål fra Orrefors, stjernestage fra Tage Andersen, litografi af Catrine Raben Davidsen og en gammel spilledåse.

© Kristian Septimius Krogh
© Kristian Septimius Krogh
Adventskransen bundet af kristtjørn hænger afdæmpet og stilfuldt som en del af et stilleben i hjørnet

© Kristian Septimius Krogh
Foran vintagespejlet og -rammen står en buste af Martins søn Rudolf, der bliver flankeret af en AJ-bordlampe fra Louis Poulsen.

© Kristian Septimius Krogh
Lejlighedens lille badeværelse med gamle franske sølvindrammede spejle fra Fil de Fer på væggen over vasken. Den sorte lampe, designet af Arne Jacobsen, er fra Louis Poulsen. Sæbe og håndcreme er fra Aesop.

© Kristian Septimius Krogh

De maskuline tusmørketoner og en huleagtig stemning hersker i soveværelset, hvor de originale indbyggede skabe er bevaret og kasser og kurve i afstemte nuancer bruges til opbevaring. Sengetæppet er fra Calvin Klein, og sengetøjet fra Ralph Lauren.