Fantasiens jul på Egeskov Slot
Med høje spir og voldgrav appellerer Egeskov Slot til vores fantasi og legesind. Europas bedst bevarede vandborg har i en årrække været en af Danmarks store turistattraktioner.
Af
Fantasiens jul på Egeskov Slot Med høje spir og voldgrav appellerer Egeskov Slot til vores fantasi og legesind. Europas bedst bevarede vandborg har i en årrække været en af Danmarks store turistattraktioner, og BO BEDRE har eksklusivt besøgt det fynske slot fra 1554, hvor greveparret har pyntet op til jul. I centrum står et julebord med skovens dyr som tema.
Slotte tiltrækker historier og eventyr. Således også Egeskov Slot, hvor sagnet går, at under tårnspiret ligger slottets træmand, og hvis han flyttes fra sin plads på puden, vil Egeskov forsvinde i voldgraven julenat. På baggrund af denne spådom fejrede familien på Egeskov i gamle dage aldrig jul på slottet. Og den nuværende grevefamilie? De sætter hvert år risengrød op til træ-manden, mens de selv fejrer juleaften for rundt regnet 20 familiemedlemmer og venner ca. 14 dage før 24. december. Det skyldes nok mere, at her kan man samle hele familien og ikke så meget træmandens ve og vel.
BO BEDRE har fulgt forberedelserne til denne særlige aften i december. Hvert år har et tema, og i år er det skovens dyr, der er omdrejningspunktet. Vel og mærke de danske vilde dyr som får konkurrence fra den enorme samling af trofæer fra Afrika på vægge og i montrer. Michael Ahlefeldt-Laurvig-Billes forfædre var som han selv ivrige jægere, og især farfaren Gregers Ahlefeldt- Laurvig-Bille elskede at tage til Afrika. Hans trofæer hjemført fra Britisk Øst-afrika og Congo - i dag Tanzania, Uganda og Kenya skaber en eksotisk ramme, som er en savanne værdig. Bøfler, løver og leoparder kigger ned på den danske fauna på julebordet.
For os handler julen om at lege, hvad enten vi har drabelige konkurrencer i Bezzerwizzer eller iscenesætter en ramme for vores gæsters fantasi. Store rum kræver store dekorationer, det fandt jeg ud af de første år, jeg forberedte julen her på Egeskov, fortæller Caroline Søeborg Ahlefeldt, der sammen med Michael bruger mange dage på dekorationerne. Og i løbet af året køber nyt. Det kan være en sølvkugle på et loppemarked i Tisvilde eller i butikker i London.
Julebordet er centrum for højtiden, og en kopi af Egeskov Slot i brunkagedej er bygget over flere dage. I den anden ende af bordet står et krybbespil, så man ikke glemmer højtidens religiøse betydning. Ideen er at samle en række opstillinger en slags konversationstableauer ligesom man i 1800-tallet fx satte porcelænsfigurer på bordet. Gæster bliver inviteret til gløgg og julekager, og kl. 18 går man til bords, hvor menuen står på julegås og risalamande.
Tallerkener og glas er antikke, og de fleste stammer tilbage fra tiden før 1875, hvor stedet var et baroni og ikke et grevskab. Risalamanden fordeles i tallerkener ved middagen, og selskabets børn gemmer sig under bordet og bestemmer, hvem der skal have hvilken tallerken, og som i mange andre familier har spas- magere ekstra mandler gemt. Og træmanden? Han sover dybt gudskelov.
Fakta:
Egeskov Slot har udviklet sig til en af Danmarks store turistattraktioner. I 2013 kan man besøge stedet fra 26. april og hele sommeren til og med efterårsferien. Se åbningstider på egeskov.dk. I 2013 åbner en ny attraktion som offentliggøres til foråret, ligesom greveparret arbejder på at indføre et julemarked. Mere om dette, når det er aktuelt næste år.

Egeskovs grevepar Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille og Caroline Søeborg Ahlefeldt i den gule stue, som hvert år i november bliver forvandlet til julemandens værksted. Alle kasser med julepynt bliver pakket ud her og over de næste uger pyntes der op. Først og fremmest i slottets jagtstue, som ligger i forlængelse af dette rum.

Egeskov Slot er bygget på egepæle. Det siges, at der gik en hel skov til for at skabe fundamentet.

Bordets allerflotteste genstand er den tro kopi af Egeskov Slot bygget i brunkagedej, som det har taget Caroline Søeborg Ahlefeldt plus hjælpere flere dage at lave. En lyskæde er skjult af grangrene og giver varme i vinduerne. Inspirationen er hentet på gingerbread-house-heaven.com. Læg mærke til, hvordan borddekorationerne har mange forskellige højder, så øjet hele tiden tiltrækkes af nye oplevelser. I lysekronen er der hængt sølvkugler og grangrene, så bordets pynt visuelt fortsætter op i luften.

Overdådighed af næsten barokske dimensioner vil få den besøgende til at gå på opdagelse i elementerne på spisebordet. De udstoppede fugle er fundet på lauritz.com.

Jagtstuens store dimensioner kræver tilsvarende armbevægelser, og her har Caroline Søeborg Ahlefeldt brugt en tung møllesten til at skabe denne lysende skulptur af troldgrene, lyskæder og små figurer af fugle, der titter frem bag grenene. Møblerne er Kaare Klints safaristole.

Julehulen har slotsgartner Peter Bonde Poulsen bygget. Mikkel Ræv tager imod børn og barnlige sjæle.

Indgangsdøren i eg er i julemåneden dekoreret med tre store kranse i gran og brede røde bånd og flere hurricanes med levende lys.

Caroline Søeborg Ahlefeldt bag et skovlandskab, som hun har bygget op af små grantræer, blade fra skovbunden, en udstoppet bambi med sølvkugle om halsen plus kunstig sne.

Portrættet af Christian d. 4. til hest hænger i Riddersalen, som bliver brugt til koncerter og kan lejes til festmiddage. En kæmpe buket troldhasselgrene har selskab af store kugler i rødt, sølv og guld.

Skovens træer i kunstige udgaver i glimmer og guld pynter bordet.

Frans Brockenhuus byggede Egeskov i 1554. Det var urolige tider, det forklarer bygningens tykke mure og mange skydeskår. Sidste år opførte man en krins uden for slottet, som lysende tager imod de besøgende.

Egeskov Slot har udviklet sig til en af Danmarks store turistattraktioner. I 2013 kan man besøge stedet fra 26. april og hele sommeren til og med efterårsferien. Se åbningstider på egeskov.dk. I 2013 åbner en ny attraktion som offentliggøres til foråret, ligesom greveparret arbejder på at indføre et julemarked. Mere om dette, når det er aktuelt næste år.