Et anderledes julebord på Vesterbro

Imponer dine gæster med en anderledes og ekstravagant borddækning juleaften. Kom med indenfor i en lejlighed på Vesterbro hvor der er dækket op til jul på utraditionel vis.

rødt julebord med hvid service og sort stol
© Andreas Mikkel Hansen

Det utraditionelle julebord er dækket med klassikere fra Royal Copenhagen og Georg Jensen, antikke tallerkner og arvet sølvtøj. Rasmus har undladt kniven, fordi han synes, det er sjovt, når gæsterne undrer sig over, hvad de skal spise og hvordan. Sidst havde han bagt kniven ind i brødet, som kom ind med retten.

En duft af jul og varme krydderier spreder sig fra køkkenet i lejligheden på Vesterbro, hvor Rasmus Bækkel Fex bor. Den står på hjemmebag og gløgg, og det bugner med klementiner, dadler og alskens julegodter. Midt i stuen står en rød, opsigtsvækkende møbelkunstinstallation og tiltrækker opmærksomheden; et stillads bestående af rødmalede balustre. Egentlig var værket en del af en forårsudstilling på Charlottenborg, men da flere dengang kækt bemærkede, om Rasmus allerede på denne tid af året var i julehumør, besluttede han at lade installationen danne den spektakulære ramme for årets julebord.

rødt og hvidt julebord og to juletræer i spisestue
© Andreas Mikkel Hansen

Rasmus Bækkel Fex' gæster skal selv hjælpe til med servietfoldningen. Servietterne hedder Taffel og er designet af Margrethe Odgaard for Georg Jensen Damask. Mønsteret angiver linjerne til en servietfoldning.

Værket handler om at genopbygge den danske kulturarv, for ligesom de danske møbelklassikere fra 1950’erne er almue og folklore vores guldalder inden for møbeldesign, mener Rasmus. I sit arbejde som møbelkunsthåndværker arbejder han med moderne udgaver af gamle møbeltyper, og det er ikke kun bordet, Rasmus selv står bag. Også stolene er designet af ham for Brd. Krüger. De blev lanceret i foråret og er en genfortolkning af den klassiske shakerstol.

– Vi har arbejdet med at lave en enkel og funktionel spisebordsstol, som man sidder godt i. Man skal kunne sidde længe til bords, siger Rasmus.

rødt julebord i spisestue pyntet op til jul
© Andreas Mikkel Hansen

_Møbelinstallationen Neo-folklore (Scaffold) handler om at genopbygge den danske kulturarv og blev vist på Charlottenborgs forårsudstilling.
Det utraditionelle julebord er dækket med klassikere fra Royal Copenhagen og Georg Jensen, antikke tallerkner og arvet sølvtøj. Fex' værk er forvandlet til et julebord. Han er også selv designeren bag stolene fra Brdr. Krüger. _

Når Rasmus skal finde inspiration til borddækningen, tager han og familien til Illums Bolighus og nærstuderer julebordene. Det er her, ideerne opstår, og ud fra dem arbejder han med at kreere sit helt personlige juleudtryk. Men én ting er sikker hvert eneste år: Stilen skal være simpel, underspillet og afslappet. Derfor er bordet dækket med velkendte klassikere som Royal Copenhagen og Georg Jensen blandet med arvet sølvtøj og antikke tallerkner.

nærbillede af julebord med hvid service på rødt bord
© Andreas Mikkel Hansen

Bordet er en dekoration i sig selv. _De enkle tallerkner gør ikke stort væsen af __sig og giver derved mere plads til det spektakulære værk. _

Vigtigst for Rasmus er det, at borddækningen skaber stemning. I år mangler kniven fx ved siden af tallerknen, fordi det får bordets gæster til at undre sig. Hvad skal de mon spise, og hvordan skal de spise det?

– Det skaber suspense, som jeg godt kan lide. Sidste år bagte jeg kniven ind i et brød, så den kom ind med retten, griner Rasmus.

Han forsøger altid at finde ind til kernen af det møbel, han arbejder på. Finde arketypen. Og han har det på samme måde med julen.

bord med julegave og gran og kogler
© Andreas Mikkel Hansen

Rasmus designer enkelte og funktionelle møbler. Bænken i gangen er eget design og har titlen Offline. Det er en telefonbænk, som han lavede til Snedkernes Efterårsudstilling i 2015.

– For mig er julen et grantræ med lys, og i år har jeg valgt at bruge grantræer med kogler, som skulle smides ud, fordi de var skæve. Koglerne er træets egen pynt, forklarer Rasmus, der hvert år henter juletræet i Sverige, hvor familien har en ødegård.

– Der er noget særligt over at fælde sit juletræ fra eget landsted. Vi har året igennem snakket om, hvilket træ der skulle blive årets juletræ, og så glæder vi os til, at vi skal hente det. Det minder mig altid om Grantræet af H.C. Andersen, forklarer Rasmus, for kun det helt rigtige træ finder vej til stuen på Vesterbro.

Spisestue pyntet op til jul set igennem dør
© Andreas Mikkel Hansen

Møbelinstallationen, stolene fra Brdr. Krüger og juletræerne giver juleopdækningen et maskulint og altopslugende udtryk. Her er ikke bare tale om et julebord, men et julerum.

rasmus bækkel fex, møbelkunsthåndværker i eget firma, B Fex
© Andreas Mikkel Hansen

Rasmus Bækkel Fex. Møbelkunsthåndværker i eget firma, B°FeX