Det personlige julebord – sådan kommer du i gang

Bryd traditionerne og kast dig ud i en anderledes og mere personlig borddækning juleaften.

nærbillede af julebord med granog stearinlys og julekugler
© Andreas Mikkel Hansen

Det er ikke overraskende, at Henriette Stab har et blomstrende hjem. Hun ejer sammen med sin mand, Claus Gerners, virksomheden De Fire Årstider Home og arbejder som blomsterbinder og dekoratør. Deres villa i Nordsjælland er fyldt med smukke stillebens og tryllebindende buketter – også i december, som ellers er travl for parret. Derfor er det vigtigt for Henriette at være på forkant med forberedelserne, så korthuset ikke ramler.

– Jeg når sjældent at hygge mig så meget i december, som jeg gerne ville. Derfor sørger jeg for at være ude i god tid, så alle julegaverne er klaret inden 1. december, forklarer hun.

julebord med mange farver og blomster og julekugler
© Andreas Mikkel Hansen

En blomsterdekoration af juleroser og grangrene pryder på det ældre marmorbord. Den er kreeret af Pernille selv. Omkring bordet står Eames-stolene, mens lamperne er fra Design By Us. Vægobjektet er fra The Apartment.

Der bliver dog også plads til et par hyggelige traditioner gennem julemåneden. Når Henriettes søster og børnene, som ellers bor i udlandet, er i Danmark, holder de alle en stor bagedag.

– Faktisk er duften af julebag og gløgg indbegrebet af jul for mig. Vi laver selv gløgg herhjemme, men jeg har også en årlig tur med fire veninder i starten af december, hvor vi går ud og drikker gløgg.

julebord dækket op til jul i spisestue og farverige lamper over spisebordet
© Andreas Mikkel Hansen

Bordet er pyntet med antikt julepynt købt i Budapest og afskårne grangrene. et Kig ind til stuen, hvor maleriet af Annette Merrill danner en grafisk baggrund for to lænestole af Patricia Urquiola.

Der bliver leget med indretningen i julehjemmet, og Henriette står for borddækningen. Hun varierer udtrykket fra år til år, og denne jul skulle røde og grangrønne farver sætte scenen. Det sker i en vase med juleroser og grangrene midt på bordet, som Henriette har arvet fra sin mormor. Der er ingen dug under de sorte og hvide tallerkner, som blot er placeret direkte på det hvide marmorbord. Derudover er der én ting, der altid får plads på julebordet. Mors gamle juleskeer, der er mere end 80 år gamle.

julebord dækket med tallerkener fra royal copenhagen og gran
© Andreas Mikkel Hansen

Sort på hvid riflet fra Royal Copenhagen skaber en fin forbindelse til de mørke stole af Eames. Den finurlige julepynt er købt i Budapest.

Juleaften foregår på traditionel vis med alle de velkendte indslag. And, risalamande og gran. Men hvem der sidder med til bords, skifter, og et år var mere end 22 personer samlet.

– Det udviklede sig til en rigtig fest, hvor der også blev danset. Vi plejer at holde fast i formerne med, at man pakker en gave ud ad gangen, men her var vi nødt til at snyde. Ellers ville vi blive siddende hele natten, smiler Henriette.

julebord dækket om med blomster og ovenover hænger kulørte lamper
© Andreas Mikkel Hansen

De kulørte lamper over bordet skaber et legende udtryk og skaber en flot harmoni i samspil med juleblomsterne. Vasen, som før i tiden blev brugt til servering, har Henriette arvet af sin mormor. Værket bag bordet er tegnet af Kurt Trampedach.

Henriette Stab. Medejer af De fire årstider Home.
© Andreas Mikkel Hansen

Henriette Stab. Medejer af De fire årstider Home.