Designerens stilfulde og naturlige juleunivers

Kig ind i den smukt og enkelt pyntet muremestervilla på Amager.

Designer Kristina Dams juleunivers

... er enkelt og naturligt med skulpturelle grene, skovens kogler samt objekter i træ, messing og beton.

Designerjul
© Stine Christiansen

Kristina Dam står bag design-firmaet Kristina Dam Studio. Hun bor med sin familie på Amager.

Et julet familiehjem

Julen er vokset på den 36-årige CEO og designer Kristina Dam. Oprindelig pyntede hun kun lidt op til årets højtid, og juletræet var noget, hun elegant snoede sig udenom.

Men i dag finder man både en dekoration på hoveddøren, to advents- kranse, et pyntet juletræ, hjemmelavet konfekt og en hel del fine julestjerner i den 150 m² store murermestervilla på Amager ved København, som hun deler med sin mand, Ketil Duckert, og deres to børn, Nord og Vera.

Julepynt
© Stine Christiansen

Vintage-skænken i teak er fundet på et loppemarked, og i anledningen af julen er den blevet hjem for en fin adventskrans, som Kristina Dam har lavet med sin datter, Vera. Bordlampen er fra Flos, mens messingstjernen er fra Ferm Living, sat i vase fra Kristina Dam Studio. Træsnurretoppene er også fra Kristina Dam Studio, og det runde værk i drivtømmer er skabt af parrets nabo Søren Juhl.

Nordisk jul

Men julepynten har ikke taget overhånd, for Kristina Dam holder af enkel pynt, der glider ind i hjemmets nordiske stil og farveskala.

Flere steder står hendes egne juletræstoppe i træ, på cedergranen hænger fine trævedhæng med ordene kanel og kys stanset ud, og et andet sted finder man grå filtkugler, som hun har haft i over ti år.

– Jeg vægter formgivning og et spændende miks af taktile overflader, så jeg vil hellere have pynt i lækre materialer end i årets julefarve. Oftest vælger jeg pynt i samme materialer som i min indretning; forskellige træsorter, messing, filt, sølv og så beton. Jeg kan godt lide den mere utraditionelle pynt, fortæller Kristina Dam.

Jul i hjemmet
© Stine Christiansen

Murermestervillaen har for to år siden fået en 30 m² stor tilbygning, der har skabt et lyst køkken-alrum med brede planker fra Dinesen, og her er plads til masser af julegæster. Pendlen med navnet Frugtlygten fra Le Klint har Kristina Dam fået i gave af sin mand, mens bordet er eget design og en prototype. Stolene er et miks af klassikere som J39 af Børge Mogensen, Egon Eiermanns SE68 og en prototype af eget design. Langs det store hjørnevindue er special-bygget en bred bænk med god plads til en lur efter julemiddagen.

© Stine Christiansen

Materialer og formgivning er i fokus, når Kristina Dam vælger pynt til træet. Her er det især træ og metaller, der får lov til at træde frem. Vedhæng er eget design, messingblade fra Ferm Living og papirvedhæng er fra Nordal.

En over 10 år gammel mistelten

Netop det utraditionelle og overraskende er et vigtigt element i hendes julehjem, og hvert år bliver én af hendes mere poetiske kreationer forsigtigt pakket ud og hængt op. Det er en misteltenen i papir, som er over ti år gammel.

– Jeg elsker at sidde og folde papir, og der er vist lidt en origamist gemt i mig. Det hvide papir er så enkelt, og samtidig kan det så meget. Som fx i denne mistelten, hvor papiret bliver helt organisk i sin udformning, forklarer hun.

Fyr i peisen gjør at det blir jul i stua
© Stine Christiansen

Der er ild i pejsen fra Wiking i den hyggelige stue, og på en lille stige ligger et bundt gran og dufter.

Naturlig pynt

Den levende natur har altid fascineret Kristina Dam, der også er vokset op med en havepassioneret mor. Det er da også hendes mor, som leverer en del kogler, mos, frøstande og lærkegrene på bestilling, hele vejen fra Skagen.

– Jeg er helt syg med den store gren med mos, der er grafisk enkel og samtidig fjeragtig i sin mos. Her hos mig er den sat i en enkel gulvvase i glas uden pynt, da den er så fin i sig selv. Jeg er vild med, at grenen ikke er købt, men taget hjem fra Skagen af min mor og far. På samme måde er koglerne samlet af min datter og hendes fætter, og det giver dekorationen lidt ekstra personlighed og mindeværdi, fortæller Kristina Dam om den naturlige pynt.

© Stine Christiansen

Kristina Dams mor elsker naturen og skaffer både grene og store frøstande til sin datters hjem. Glasvasen er fra et loppemarked, og gulvvasen er fra Kristina Dam Studio.

Genanvendeligt pynt

Tidløshed og anvendelig er også en faktor, og derfor omgiver hun sig med pynt, der kan bruges året rundt.

– Jeg kan godt lide, at jeg kan bruge mine ting i stedet for at pakke dem væk i 11 måneder. Det handler om kontekst, og lægger man et par kogler ved en træsnurretop, så kan man skabe julestemning. Jeg har også netop designet en adventskrans, men pynter man den med forårsblomster i stedet for gran, giver den en helt anden stemning, og på den måde kan man altid bruge den, siger hun.

Pynter til jul med detaljer fra naturen
© Stine Christiansen

Kristina Dam er vild med materialer, og de må gerne være utraditionelle som her, hvor kuglerne er lavet i beton. De er fundet hos Granit, mens vedhængene i papir er fra Nordal. Træhjertet med 'kys' er fundet på Designskolens julemarked for flere år siden.

Opskriften på et rigtigt julehjem

At pynte op til jul skal være enkelt og ligetil. Det er afgørende, at man kan nå at bruge tid sammen om at lave farmors hjemmelavede konfekt af abrikoser og mandler dyppet i chokolade, og klippe-klistre med børnene.

For Kristina Dam er opskriften på et rigtigt julehjem enkel: Det skal udstråle varme, ro og hygge, som når der er tændt op i pejsen, og der dufter godt af gran og hjemmebagte småkager.

© Stine Christiansen

Flere steder har familiehjemmet fået juledrys med de fine stjerner fra Nordal.

Granbar gjør seg godt til jul
© Stine Christiansen

I stuen består den enkle juledekoration af en skål med kogler og vedhæng, gran i vinduet og tændte stearinlys. Sofaen er fra Muuto, mens CH25-lænestolen er købt på auktion. Sofabordene er fra Kristina Dam Studio. Gulvtæppet er fra Nordal, og gulvlampen er fra Muuto.

© Stine Christiansen

Skabet er pyntet op med lærkegrene og fine bånd fra Søstrene Grene. Selve skabet og træsnurretoppen er fra Kristina Dam Studio, mens billedet på gulvet er skabt af Norm Architects i samarbejde med Sørensen Læder.

Lerkegrener og misteltein som juledekoren
© Stine Christiansen

En skødesløs galleri-opsætning med et fotografi fra et loppemarked og et par malerier sat med bagsiden fremad pryder væggen. PK22-lænestolen er fra Fritz Hansen, mens lampen er fra Pulpo.

Julepynten er personlig
© Stine Christiansen
En trompet som julepynt

Manden, Ketil Duckert, er professionel trompetist, og derfor samler parret på små horninstrumenter. Filtkuglerne har Kristina Dam haft i over ti år, mens de små sølvkugler er fra Søstrene Grene. Vase og krukke er af eget design.

Gren som juledekorasjon
© Stine Christiansen

En stor mosbelagt gren fra familiens sommerhus i Skagen har fået et nyt hjem i gulvvasen af glas fra et loppemarked. I den ene ende af den store stue har parret indrettet et hjemmekontor ved det store vindue. Skrivebordet er fra Hay, mens stolen er designet af Børge Mogensen, og taburetten fra Kristina Dam Studio. Lampen er fra Flos.

Et kjøkken med nydelig julepynt

I køkkenet er Kristina Dam ved at gøre det hjemmelavede konfekt og chokoladekransen fra Hotel Chocolat klar til aftenens gæster. Skærebrædderne er delvist fra Kristina Dam Studio, Made a Mano og loppemarkeder. Glas med messingdetaljer er fundet hos Serax, værket på væggen er fra en udstilling i Kinfolk Gallery og skabt af Norm Architects i samarbejde med Sørensen Læder. Koppen er fra Hawkins, købt i New York, og stjernen er fra Nordal.

Et julekjøkken
© Stine Christiansen

Køkkenet er renoveret i forbindelse med den nye tilbygning, og der er valgt en løsning fra Ikea, tilsat en Corian-bordplade. Det enkle, hvide køkken er gjort personligt med en stor marmorplade og en geometrisk væglampe fra Kristina Dam Studio. Hylden er også i marmor for at skabe sammenhæng. Armatur fra Ikea.

Hjemmet er klart for jul
© Stine Christiansen

Julebordet er dækket enkelt med glas fra Holmegaard og stel fra Denby. På hver tallerken ligger en kogle, der giver et naturligt jule-touch. Her står også en stor vase og lysestager fra Kristina Dam Studio.

© Stine Christiansen

Fordelingsgangen på første sal er som skabt til galleri med værker af Norm Architects, collage af Kristina Dam selv og fotografi af ukendt kunstner.

Julestemning på soverommet
© Stine Christiansen
© Stine Christiansen

Soveværelset er indrettet med fokus på ro. En enkel granbuket er det dog blevet til sammen med en skål i stentøj fra et loppemarked fyldt med kogler og et vedhæng i papir fra Nordal. Sengetæppe fra Nordal og puder fra H&M Home.

© Stine Christiansen

Det lyse trapperum er pyntet med bundter af lærkegrene og frøstande i vaser fra Kristina Dam Studio. Dertil sat et enkelt fyrfadslys i stage fra et loppemarked.

Jul på badet
© Stine Christiansen

På badeværelset har Kristina Dam skabt julestemning med gran, stjerne fra Nordal og kugle fra Magasin. Selve badeværelsesmøblet er fra Byens Fliser & Sanitet, og det har fået armatur fra Vola. Fliserne på gulvet er også fra Byens Fliser & Sanitet, og er sat i sildebensmønster.