Den store rødvinsguide til julemaden

Julemaden kræver sit med det mørke andekød og det sprøde andeskind, det lyse, delikate svinekød, de salte flæskesvær, den søde rødkål og de karamelliserede brune kartofler. Få sommelierens bedste anbefalinger her.

### Rødvinen til julemaden Julemaden kræver sit med det mørke andekød og det sprøde andeskind, det lyse, delikate svinekød, de salte flæskesvær, den søde rødkål, den flødefede Waldorfsalat, de karamelliserede brune kartofler - her er mange hensyn, der skal tages. Men der er hjælp at hente i disse dejlige rødvine, vi har testet: fyldt med frugtighed, pæn syrlighed, stor mundfylde og en alkohol, der kan brænde igennem det hele. Står du ved vinhylderne, så gå efter Malbec fra Argentina, Shiraz fra Australie, Sydrhonevine på Grenache og Syrah - herunder også de store fra Chateneuf-du-Pape og vinene fra Veneto, Amaroneland i Nordøstitalien. Her får du generelt sødmefulde, runde vine, der kan tage livtag med julens dejligste mad. Vinene er bedømt af exam. sommelier Chanet Deleuran, og kvaliteten bedømmes i forhold til pris med hjerter fra 1-6.

## De gode allroundere ###
♥♥♥♥♥♥

2013 Gigondas, Les Reinages, Delas Freres, Rhone, Frankrig, 240 kr. H.J.Hansen

Uhm, masser af kødfulde, sorte mirabeller, underskov og runde krydderier, lidt sort peber - og i munden følger herlig dyb, sød lakrids, cigar og noget urtet. 100% lækker til en stor aften.

Klarer hele julemenuen – men hold lidt igen med rødkålen. Skal I have én vin til juleaften, så vælg denne. Dyr, men skøn.

♥♥♥♥

2014 Terrunyo Carmenere, Chile, julepris 99 kr. (normalpris 200 kr.), Kvickly/SuperBrugsen/Dagli’Brugsen

Chilensk klassisk valg til kalkunen, anden og flæskestegen. I glasset dufter den af røde og mørke bær, blommer, vanilje og lidt tobak. I smagen dukker te og chokolade op, lidt grøn peber og noget skovbund. Vinen har ok kompleksitet og mundfylde, og er flot dybrød i glasset.

### ♥♥♥♥♥ 2014 Gigondas Grand Romane, Pierre Amadieu V.V. Prestige 220 kr., Erik Sørensen Vin Krydderier, skovbær, svampe og frisk stald damper op af det - forhåbentligt - store glas! Her er potent Gigondas med harmoni i smagene med dybsorte brombær, solbær og kaffe, mørk 80% chokolade og mild, finsk lakrids. Saftig og med fløjlsbløde tanniner, klarer den and og flæskesteg – og kalkunen.

### ♥♥♥♥♥ 2014 Aniello Pinot Noir 006, Rio Negro Patagonia, Argentina, 120 kr. Erik Sørensen Vin Spændende duft af røde bær, mild flødekaramel, stald og nyslået hø. Dyb, blød smag af modne jordbær og aromatiske hindbær og heldigvis følger flødekaramellen ikke med her. Frisk med en behagelig syre og diskret bærsødme. Alkoholen er i kort snor. Til julens stege uden kraftigt tilbehør.

## Til anden ### ♥♥♥♥ 2012 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Deux Soeurs Tour St Michel, Frankrig, 150 kr. v/12 fl. Philipson Wine Châteauneuf-du-Pape er historisk set en sikker partner til julemaden! Denne er fyldt med røde, modne bæraromaer som tyttebær, og med en bund af mørke blommer, beherskede krydderier og piratos-lakrids. Det er en venlig og kompleks vin, med blød garvesyre og afrundet, dyb frugt. 4 store hjerter.

### ♥♥♥♥ 2015 Alamos Malbec Mendoza Catena, Argentina 55 kr. v/12 fl., Philipson Wine Sortrød vin med frugtige blommer og brombær, der vil glæde mange. Den er venlig helt uden skarpe kanter, fyldig, men ikke tung. Til julens andesteg vil dens saftighed, blødhed og en behageligt julekrydret karakter og en lille behagelig snert af lakrids tilfredsstille de fleste ganer. Drik den også gerne til mørk chokolade.

### ♥♥♥♥♥ 2009 Amarone Villa Rizzardi, DOC Classico, Valipolicella, Italien, julepris 600 kr. for 2 fl. (normalpris pr. fl. 425 kr.), H.J. Hansen Koncentreret frugt og julekrydderier springer gavmildt op i næsen. Svesker, rosiner og sorte blommer rammer smagsløgene. Stor mundfylde, lang sødmefuld eftersmag og helt oplagt til andesteg med rødkål! 16 % alk.! Det er noget, der slår!

### ♥♥♥♥♥ 2013 Gran Reserve Viu Manent Malbec Colchagua, Argentina, 60 kr. v/12 fl., Philipson Wine Der er fuld fart på de mørke bær og endda svesker i duften. I smagen følger chokolade- og kaffenoter, der bliver længe i munden. Man får masser af saft og ok længde i eftersmagen, mens de bløde tanniner runder oplevelsen fint af til julens andesteg. Meget alsidig vin og rigtig god til prisen.

## Til flæskestegen ### ♥♥♥♥♥ 2010 Cuvée Philipson Rhône Rouge Guigal 25 års jubilæumsvin, 100 kr. v/12 fl., Philipson Wine Saftig med mørke bær og en anelse tørre krydderurter. Krydret og vinøs, harmonisk og fyldig, spændstig og harmonisk med afrundet garvesyre. Producenten anses af mange for at være den bedste fra området. Drik den bare til flæskestegen med rødkål til, men dekanter/ilt den helst først.

### ♥♥♥♥ 2015 Rosso San Pietro, Guerrieri-Rizzardi, IGP Veneto, Italien, Julepris 79 kr. (normalpris 125 kr.) H.J.Hansen Værsgo’, en billig miniamarone! I duften sødmefulde frugter og bær med vanilje og varme julekrydderier. Den er godt sat sammen og passer med friskhed og stor modenhed fint til den danske juls flæskesteg med sprøde svær, rødkål og surt - og de brune kartofler!

### ♥♥♥♥ 2014 First Drop Mother's Milk Barossa Valley Shiraz, Australien, 100 kr. v/12 fl. Philipson Wine Masser af frugt med mørke blommer, solbær, ribs og lidt peber i smagen – sammen med en anelse kogte rodfrugter, fløde og røg på bund- en. Den har en behagelig friskhed og der er leget med det hele på en herlig måde, der ender i en rigtig god smag, som man kun kan holde af til flæskestegen!

### ♥♥♥♥ 2014 La Ripassa de Montagne, Frankrig, 150 kr. Erik Sørensen Vin Giv den luft og lidt tålmodighed, så kommer der rene røde bær i duften, jordbær, ribs og kirsebær, der i munden følges af mørk chokolade, skovbund og mørke skovbær. Den er slank, rank og ren i sit udtryk. Stadig ret ungdommelig i det, men rund og blød, og kan sagtens drikkes nu med stor fornøjelse til flæskestegen med det hele.