Dansk jul med engelsk lune

I en tidligere borgmesterbolig bor familien Jansen på næsten 600 m², der er indrettet i et stilfuldt miks af engelsk herskabsstil, detaljer fra Østens lande og moderne komfort.

© Kristian Septimius Krogh

Sort, hvid, grå, beige, sølv og guld krydret med lidt varm lilla. Julen klarer sig fint uden den klassiske julefarve rød her i en tidligere borgmesterbolig, hvor Anne-Marie Jansen bor med mand og tre børn.
Det nærmest palæagtige fireetagers hus er på hele 589 m2 og blev bygget i 1914.

Anne-Marie Jansen købte huset sammen med sin mand tilbage i 1996. Siden har de kompromisløst og med vilje til at bevare ånden i det gamle hus renoveret samtlige kvadratmetre, men samtidig har de haft den klare holdning, at huset også skulle kunne rumme en moderne og komfortkrævende familie. Derfor har de valgt et rummeligt sort og hvidt køkken med alle teknologiske bekvemmeligheder og endda vægindbygget tv.

Alle husets oprindelige herskabelige detaljer som høje paneler, sprossede vinduer, dekorative udluftningskanaler, plankegulve og fine gamle messingdørhåndtag er bevaret for at fastholde husets sjæl.

Anne-Marie Jansen har derudover indrettet huset i et gennemført miks af finere engelsk boligstil med
detaljer fra flere af Østens lande og modige eklektiske sammensætninger.

Juleaften dækker hun fx op med sortblomstret organzadug og sort Musselmalet Mega, der får en fræk kontrast i form af spisestuens zebrastribede stolesæder og den sorte lysekrone. Og til den traditionelle julemiddag, der har alt til højtiden hørende, vælger familien pr. tradition en ganske utraditionel forret – i år er det en kammuslingeret, som skal spises med pinde.

Der er nye og gamle pejse i de fleste rum, så når jule­dagene endelig er en realitet, hygger familien sig gerne i nattøj foran en af pejsene og spiser knas og nyder roen og julestemningen og hinanden i det smukke snart 100 år gamle hus, hvor så mange beboere har holdt jul før dem.

– Vi elsker at rejse, men selv om vi er meget fascinerede af Østen, er vi også meget traditionsbundne. I julen vil jeg simpelt hen ikke rejse nogen steder, der vil jeg være hjemme i mit eget hus, siger Anne-Marie Jansen.

© Kristian Septimius Krogh

Niks pille ved pakkerne for de er kun til pynt til den 24. december. Væggens guldmønstrede tapet fra Osborne & Little er som skabt til at matche pakkerne, og det understreger julestemningen. Den høje, hvide, svenske kamin klæder rummet og varmeregningen. Rokokostolen er arvet fra farmor og ombetrukket.

© Kristian Septimius Krogh

Et kig til det loftshøje juletræ gennem de to stuer. Boligens mange buddha-figurer er købt på rejser til Østen.

© Kristian Septimius Krogh

I juledagene finder familien ofte sammen foran den åbne pejs i hjørnet af herreværelset.

© Kristian Septimius Krogh

En krystallysekrone slår tonen an i den gamle borg­mesterbolig. Gulvet er belagt med rå, sorte marmorklinker fra Fired Earth.

© Kristian Septimius Krogh

Anne-Marie Jansens julepakker bliver pakket omhyggeligt ind og pyntet, så de faktisk er en del af juleudsmykningen op til jul. Her er pakken dekoreret med en koglepyntet lærkegren med sølvglimmer på.

© Kristian Septimius Krogh

Husets midterste stue er meget inspireret af Østen med sine gyldne farver og den store loungesofa. Et par nøgne havegrene er kommet ind i varmen og har fået både lys og kugler.

© Kristian Septimius Krogh

Jul på børneværelset Anne-Marie Jensens døtre har fået eget juletræ med pynt og stjerne på et af børneværelserne på 1. sal.

© Kristian Septimius Krogh

Fræk zebrastribet jul Med den søde, blomstrede organzadug og de safarivilde stolesæder mødes modsætningerne, og sød julemusik opstår. Den smukke og gamle pejs kommer rigtig til sin ret i julelysenes skær. Stole fra Ilva med stof fra London.

© Kristian Septimius Krogh

Den blanke glasjulepynt fra Magasin står smukt til oliventræets matte grågrønne nuancer.

© Kristian Septimius Krogh

Tradition og fornyelse Forretten til den traditionelle julemiddag er altid utraditionel. I år en kammuslingeret, som skal spises med pinde købt i Østen. De matcher det sort-hvide service og de sølvkantede krystalglas. Service er sort Mega Mussel fra Royal Copenhagen, bestik designet af Mads Odgård for Raadvad.

© Kristian Septimius Krogh

Endevæggen over spisepladsen er håndmalet i striber i mat og blank sort. Uret er fra NexTime, stolene er Bombo designet af Stefano Giovanni for Magis. Det hvide spisebord er lavet af Roar Køkkenet hertil.

© Kristian Septimius Krogh

Borgmesteren er flyttet Det palæagtige, hvide hus med det sortglaserede tegltag var engang imposant borgmesterresidens. I dag er det rammen om en stemningsfuld familiebolig.

© Kristian Septimius Krogh

Det sort-hvide, strømlinede køkken fra Roar Køkkenet giver en god kontrast til boligens oprindelige stil. Mellem de to vinduer er der blevet plads til en integreret B&O-fladskærm.

© Kristian Septimius Krogh

Julebordet under den markante sorte prismelysekrone fra Lene Bjerre er dækket op i dunkle farver. Hovedindtrykket er julet, selv om farven rød ikke er til stede. Dug fra Bahne.

© Kristian Septimius Krogh

Boligen kan også ses i Lise og Kristian Septimius Kroghs nye bog. Hjem til jul, 240 sider, 299 kr., Gyldendal.