Barbara Bendix Beckers julebord

Designer Barbara Bendix Becker har skabt en moderne udgave af den tradtionelle jul i farverne rød, grøn og hvid.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Afslappet, uhøjtideligt og uforudsigeligt. Sådan er julen, når den er allerbedst, mener designer Barbara Bendix Becker, der derfor har pyntet familiens runde spisebord efter samme devise og med ting, familien på en eller anden måde er relateret til. Det betyder, at der er lidt nyt, lidt gammelt og lidt hjemmelavet.

‑ Min mand kommer fra en familie med mange juletraditioner. Det er fx altid ham, der pynter juletræet. Jeg har et meget afslappet forhold til jul og kan - og vil - ikke leve op til en stresset forventningsfuld december med dansk landsby-idyl, så vi gør tingene på vores egen måde. Det er dog altid mig, der står for julemiddagen med and, granatæbler og italiensk julekage, forklarer designeren.

Parrets hjem er indrettet med et miks af nye og gamle danske designklassikere. Poul Kjærholms PK9-spisestuestol i skind og aluminium matcher PK54-bordet flot, og Poul Henningsens lampe Koglen i rustfrit stål fuldender udtrykket.

‑ Jeg er meget glad for mit Poul Kjærholm-bord, der med plader hurtigt kan udvides, når vi får gæster. Ved at samles omkring et rundt bord kan alle nå maden på midten og samtidig blive set og hørt i modsætning til ved et langbord.

Julebordet er pyntet med fine hvide papirstræer klippet af Barbara Bendix Beckers kusine. Sammen med de grønne porcelænstræer Avvento, designet af Marianne Nielsen for Kähler, med levende lys i toppen udgør de et helt lille skovtema på bordet.

Bag træerne dukker en hel lille landsby op af lyshuse i hvid porcelæn til fyrfadslys designet af R7B for Kähler. Mellem lyshusene er placeret granatæbler, lidt stråpynt, røde svenske Dalarheste, og på tallerkenerne hørservietter sirligt foldet på hver sin måde til hver kuvert.

Når Barbara Bendix Becker pynter op til jul, er det især med fokus på lys.
‑ December er for mig lysenes fest. På de korte mørke dage henter vi brænde ind, tænder op i pejsen, finder lysestager og stearinlys frem og prøver at bringe hygge, ro og varme ind i alle stuens hjørner, fortæller hun.

Mange af de gamle patinerede ting på bordet er arvestykker fra designerens far, der var antikvitetshandler. Nyt design i et miks med gamle ting med sjæl og charme tilsat lidt skæve uforudsigelige juleelementer danner en fin uhøjtidelig og afslappede ramme for en hyggelig juleaften- lige i Barbaras ånd.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Barbara Bendix Becker er en mester udi servietfoldning, og hver serviet er således foldet forskelligt ved kuverten. Vinglasset er købt på et fransk marked, bestikket er arvesølv, mens de små porcelænsgrantræer og huse er fra Kähler, sidstnævnte har Barbara Bendix Becker og R7B designet.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

De hvide træer er klippet i papir, mens de grønne træer med levende lys i toppen og de hvide huse er i porcelæn fra Kähler. Dalarhesten stammer fra den svenske del af familien og kommer som en fast tradition altid på julebordet.

© Lise og Kristian Septimus Krogh

Små engle af strå og granatæbler til pynt fuldender Barbara Bendix Beckers 2013-version af den traditionelle røde jul.