5 fantastiske juleborde af danskere med forstand på design
Vi har bedt fem danskere, der arbejder med design og hver dag tager stilling til form, farver og tekstur, om at skabe deres perfekte opdækning til julemiddagen.
Af
Henrik Kjær Christiansen er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets arkitektskole i København. I en årrække arbejdede Henrik for den anerkendte tegnestue C.F. Møller og var blandt andet en drivende kraft i forbindelse med renoveringen af Hotel D’Angleterre i 2013 og Conditori La Glace i 2015.
I foråret 2016 etablerede Henrik Kjær Christiansen sin egen tegnestue.
Det er kontrasten mellem moderne og klassisk arkitektur, der fascinerer og inspirerer ham.
Privat bor han med sin mand i en stor gennemrenoveret herskabslejlighed midt i Frederiksstaden i København.
Skulpturen af bronze er af kunstneren Lucy Teasdale.

Henrik Kjær Christiansen leger med kontrasterne mellem det historiske og det moderne, som giver et unikt og samtidig tidsløst udtryk – et udgangspunkt og inspirationsfelt, som også går igen i hans arbejde med arkitektur. Pynten består hovedsagelig af skulpturelle blomster som amaryllis og grønne grene med bær. Herudover har han placeret porcelænsfigurer og en smuk skulpturel keramikvase på bordet, så hele opdækningen ikke alene handler om service.
Hvordan og med hvem holder du normalt jul?
Sammen med den nærmeste familie og venner. De seneste år har min mand og jeg bevidst valgt at være alene, da vi har en travl hverdag og blot trænger til at være sammen.
Hvad er det bedste ved juleaften?
Det er at have god tid til at hygge sig med at dække bord og lave mad, mens der kører juleklassikere i baggrunden. I julen holder jeg meget af at slentre rundt i byen og opleve dens stemning, indtil næsen er helt kold, og så blive varmet op igen af et dejligt glas hvid gløgg med snebolde på Hotel d’Angleterre.

Henrik Kjær Christiansen bor i en lys og rummelig lejlighed, hvor det klassiske er blandet med moderne interiør. Spisebordet er designet af Poul Kjærholm og stolene af Arne Jacobsen. Lysekronen er fra amerikanske Apparatus.
Har du nogle særlige juletraditioner?
En af mine nyere, men vigtige juletraditioner er at se Hotel d’Angleterres store juleudsmykning blive tændt på facaden ud mod Kongens Nytorv. Hvert andet år bliver der lavet en ny udsmykning, og jeg var så heldig selv at bidrage til udsmykningen efter renoveringen og genåbningen i 2013. Udsmykningen er en fantastisk gave til julestemningen i København.
Derudover er det en fast tradition for mig og min mand at hente julesmåkager og konfekt hos La Glace. De fås simpelthen ikke bedre.
Hvad spiser I hjemme hos jer juleaften?
Jeg er ikke den store kok, men holder utroligt meget af veltilberedt mad. Heldigvis er min mand god til og glad for at lave mad, og for at glæde mig laver han altid både and og flæskesteg, da det har været traditionen i min familie. Derudover finder han hvert år på en ny forret for at variere julemenuen lidt. Desserten ligger jo altid fast; risalamande, som jeg holder rigtig meget af.

Hvad har du dækket op med?
Bordet er dækket med Caravel-bestik i sterlingsølv fra Georg Jensen, som er designet af Henning Koppel, Hermès-service i serien Rallye 24, Christian VIIIs Berlinois-vintageglas fra Holmegaard. Mundservietter i hør i forskellige grå toner af tekstildesigner Anne Fabricius Møller.
Porcelænsfigurerne af Kai Nilsen er fra Klassik. De tilfører et historisk og kultiveret udtryk til bordet.

Den fine og lette vase har keramiker Heidi Hentze lavet. Der er anvendt service i forskellige nuancer for at skabe afveksling i farvesammensætningen i opdækningen. Mundservietterne i hør i forskellige grå toner er af tekstildesigner Anne Fabricius Møller.
Hvad betyder mest for dig i julen?
I julen er det vigtigste for mig at slappe af og hygge mig i selskab med familie og venner, jeg ikke ser så tit. Det er enormt værdifuldt for mig, for i hverdagene har jeg travlt med min arki- tektvirksomhed, Kjær Architecture, som jeg startede op i foråret. Vi har travlt med spændende og krævende projekter for både erhvervskunder og private.

På skænken står en samling af grønne vaser fra Guax, der forhandles af Henrik Kjær Kristensens butik The Architects Choice. Maleriet er af Tal R.
Har du en sjov juleanekdote, du kan fortælle?
Vi bor i en ejendom, hvor alle beboere kommer hinanden ved. Derfor har vi en fast tradition med at mødes til julegudstjeneste i den nærliggende kirke, hvorefter alle familier igen går hvert til sit for at spise julemiddag. Så når vi skal danse om juletræet og når til ”Nu er det jul igen”, slutter alle familier sig igen sammen og danser ned igennem ejendommen og de forskellige lejligheder, for så til sidst at drikke et velfortjent glas champagne sammen, mens vi puster ud. Til allersidst slutter vi af med lidt natmad og en kold øl i køkkenet.

Birgitte Raben Olrik er oprindelig uddannet assurandør. Hun har i en årrække arbejdet i sko- og modebranchen, blandt andet som indkøber for skofirmaet A Pair og tøjmærket Flying A. Hun er ejer og grundlægger af modebrandet Rabens Saloner og interiørbutikken Rabens Atelier. Hun bor med sin kæreste i en stor treetagers lejlighed på Gammel Kongevej på Frederiksberg.

Birgitte Raben Olrik har været ude i naturen for at finde nogle store dekorative grankogler til sit julebord, der er dækket på det rustikke træspisebord i lejligheden på Gammel Kongevej. Hun elsker at mikse ting, og hendes julebord består af en skøn blanding af nyt keramik, vintage bordpynt og lidt natur. Farverne er holdt i douchede toner, der matcher ruskindspuderne på langbænken.
Der er ikke for mange nisser og nips til at tage opmærksomheden, men nogle små, skæve detaljer skal der til for at bringe julen indenfor i det frederiksbergske hjem. Sådan foretrækker Birgitte Raben Olrik sit julebord. De skæggede nisser fra Børglum Kloster skal dog med på bordet hvert år. Bord og stole er fra Rabens Saloner ligesom de specialsyede puder i ruskind.
Hvordan og med hvem holder du normalt jul?
Jeg rejser meget, men juleaften tilbringer jeg med min familie hjemme i Danmark.
Hvad er det bedste ved juleaften?
Det magiske ved julen er nærværet. Roen sænker sig ved denne tid, og vi har tid til at være sammen og dvæle ved blot at være – ingen skal nå noget, vi bare er. Det er sjældent og jeg nyder det.

Hvad har du dækket op med?
Mit julebord er enkelt dækket op, jeg er ikke til for mange nisser og nips. Jeg har dækket op med blandet, rustikt keramik fra Ulla Sutton samt Dorte Visby. Guldbestikket fra Herdmar har jeg mikset med vintagebestik fra Rabens Atalier. Dækkeservietterne, der tilføjer lidt farve til bordet, er også fra Rabens Atalier, mens servietholderne med motiver af kaktusser, cowboystøvler m.m. er fundet på Birgitte Raben Olriks mange rejser. Glassene er fra det fine franske mærke La Rochére. Mit træbord og stole er også fra Rabens Atalier, og de speciallavede ruskindspuder ligeså.
Har du nogle særlige juletraditioner?
Jeg skal altid have risalamande til morgenmad, når jeg vågner d. 25. december. Ingen jul uden det – derfor bliver der altid lavet dobbeltportion dagen før, for at jeg skal kunne være sikker på, at der er nok til min morgenmad.

De afdæmpede vinterfarver og den rustikke udførelse af service, saltkar osv. skaber en hyggelig stemning af samvær omkring bordet. Juletræerne i keramik giver stemning på bordet. De er udført af keramiker Bjarne Leth Nielsen fra Dæmpestue Keramik. Lysestagen er købt i udlandet.
Hvad spiser I hjemme hos jer juleaften?
Hele min familie spiser den traditionelle juleand, men ikke jeg. Til gengæld spiser jeg julelam, og jeg elsker mit julelam. Min mor sørger altid for at lave det til mig, jeg ved intet bedre!

De fine engle og nisser er udført af keramiker Ulla Sutton. Vintage-lampen i træ og messing er fra Rabens Atalier.
Hvad betyder mest for dig i julen?
Det betyder meget for mig at være hjemme i Danmark. I mange, mange år har jeg været udenlands over julen – uanset om det har været Australien eller Bali, så har det været langt fra Danmark og de danske traditioner. De senere år har jeg derfor virkelig nydt at være hjemme. Der findes intet, der er skønnere end hjemlig julehygge med stearinlys, julegodter og mine kære. Jeg værdsætter det så højt.

Kristina Dam er uddannet ved det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole i 2007, og i 2012 stiftede hun Kristina Dam Studio. I sit arbejde har hun fokus på minimalistisk og skulpturelt design med sans for de gennemarbejdede detaljer. Kristina Dam bor sammen med sin mand, der er trompetist, og parrets to små børn i en villa fra 1920 på Amager.

Kristina Dams spisebord fra Hay står i køkkenet, og herpå har hun dækket et enkelt og stilrent julebord med en blanding af Kristina Dams egne design – fx Wooden Sphere, Desk Sculpture og Halfmoon Mirror. Stolene omkring bordet er en blanding af klassikere – blandt andet af Børge Mogensen og Eames. Bordet er pyntet med kogler, som Kristinas mor har bragt med hjem fra Skagen, og et lille juletræ i en lerkrukke. Den lille Bambi fra Den Kongelige Porcelænsfabrik er et arvestykke. Pendlen er Le Klints 101.
Da parret flyttede ind i huset på Amager, lavede de en total makeover af det oprindelige køkken med blandt andet en stor asymetrisk åben reol.
– Min far har hjulpet os med at bygge reolen. Tanken var at inddrage hele væggen til én stor reol, hvor vi har mulighed for at skabe en foranderlig stemning med de ting, vi vælger at placere på reolen.
Hvordan og med hvem holder du normalt jul?
Vi holder skiftevis med min mands familie og min familie. Vi plejer at være mellem 12 og 16 mennesker til juleaften.
Hvad er det bedste ved juleaften?
At være sammen med familien. Det er en aften, hvor man holder helt fri og slapper af, og det nyder jeg meget.

Et fint træ klippet i papir dekorerer opslagstavlen i køkkenet. En lille nål med en trompet markerer, at Kristina Dams mand er trompetist. På et lille sidebord er advents- kransen arrangeret simpelt og dekorativt i en porcelæns-stage med kogler, gran og julekugler i træ. Trompeten tilhører Kristina Dams mand.
Har du nogle særlige juletraditioner?
Jeg skal helst ud og gå en lang tur i naturen, inden vi sætter os til det store julebord, og hvis jeg kan komme til det, så tager jeg også gerne i kirke. Det er super hyggeligt og en tradition helt tilbage fra min barndom.
Hvad spiser I hjemme hos jer juleaften?
Vi spiser traditionel and med kartofler og rødkål og så risalamande.

Bordet er dækket stilrent og med mange referencer til marmor og messing. Tallerkenerne er Kristina Dams eget design, Marble Perspective, og det samme gælder bordpynten – fx Desk Sculptures. Bestik fra Eva Solo og glas med messing fra Serax samt Holmegaard retro-glas.

Marble Circles er Kristina Dams eget design – to ubrudte marmorringe, der kan dekoreres efter lyst. Reolen har Kristina Dam bygget sammen med sin far – glassene er fra Holmegaard.
Hvad betyder mest for dig i julen?
At der er tid til at få set venner og familie, samt se mine børns glæde ved julen og de traditioner, der er forbundet med jul.

Bo Büll er uddannet blomsterdekoratør og har siden 1999 haft eget værksted. Bo Büll udfører opgaver for enhver, men han har fokus på erhvervskunder, der kræver noget ud over det sædvanlige.

I en lille lejlighed på Nørrebro har blomsterkunstner Bo Büll dækket et julebord til ære for vores læsere. Normalt holder han jul hos sin mor i Bramminge – men borddækningen i det julehyggede hjem i Bramminge står Bo Büll for. Bo Büll vil gerne holde julepyntet lidt væk fra bordet og bruger i stedet blomsterdekorationer og kogler til at skabe julestemning.
Den lille lejlighed er pyntet op til jul i diskrete nuancer af grå med enkelte nedslag af farver i form af blomsterdekorationer. Bordet er fra Hay, og stolene er Wegners Y-stole. Maleriet på væggen er af en lokal kunstner.
Hvordan og med hvem holder du normalt jul?
Jeg holder altid jul hos min mor og Erling i Bramminge, sammen med mine brødre og søster og deres familier. Vores jul er klassisk, som de fleste kender den.
Hvad er det bedste ved juleaften?
Det er, at jeg får tilbragt tid sammen med min familie, især min mor og hendes mand. På grund af afstanden til min familie og min travle hverdag i København ser jeg dem for lidt, og derfor er de få stunder meget betydningsfulde.

Blomsterdekorationer er naturligvis en vigtig del af Bo Bülls julebord. Roserne i sarte farver er Ecuador-roser og de fine 'bolde' er lavet af små grankolger og gule craspedia. Lysestagerne i tin og sølv er købt på loppemarkeder, og lysene fint afstemt med keramikken. Bordet fra Hay har i dagens anledning får en dug på fra E&L by Lundquist.
Har du nogle særlige juletraditioner?
Jeg står altid for julebordet og juletræet. Hvilket må siges at være en tradition. Sammen med prinserne (mine nevøer) pynter jeg juletræet hvert år. Julebordet bliver ligeledes pyntet af mig. Lang tid før jul spekulerer jeg på, hvordan årets julebord skal se ud, og hvilke materialer jeg vil bruge.
Hvad spiser i hjemme hos jer juleaften?
Vi starter altid med en snaps. Det er blevet en tradition, Erling har indført i familien. Julemenuen står på and, flæskesteg og det klassiske tilbehør. Efter middagen spiser vi alle risalamande, hvor jeg altid sørger for mandelgaven.

Skåle og tallerkener er fra by Würtz, bestikket fra Gense og krystalglassene er fra Baltic Sea Glass på Bornholm. Alle stagerne er købt brugt på er loppemarked. De små gule craspedia er sat sammen til en dekorativ kugle. Et forgyldt eucalyptusblad giver stemning.
Hvad betyder mest for dig i julen?
Det, der betyder mest for mig, er, at jeg får set sin mor og Erling, samt at jeg får et par dage, hvor jeg kan slappe af sammen med familien. Da julen og månederne op til er den absolut travleste tid i min virksomhed, er det kun i helligdagene, jeg kan holde fri, så jeg sørger for at nyde disse dage så meget som muligt.

Vindueskarmen er, som bordet, pyntet op med stager fra loppemarkeder.
Har du en sjov juleanekdote, du kan fortælle?
Jeg har et julemandskostume, som bliver brugt i virksomheden hvert år. Kostumet er af høj kvalitet og har blandt andet hvid pels på ærmer, ben og nissehuen samt et tilhørende skæg af ægte hår. Jeg tager kostumet med hjem hvert år og kommer i løbet af den 24. på besøg som julemand, når familien er samlet, naturligvis for at glæde de små børn i familien.

Pil Bredahl er uddannet designer fra Danmarks Designskole og har en Master i design fra det Kongelige Danske Kunstakademis Arkitektskole. Hendes tilgang til design er eksperimenterende og innovativ, og hendes arbejde er blevet udstillet på adskillige internationale museer og designmesser. Pil er en designer med et socialt og etisk sigte, bor tæt på Tisvilde, i kunstmalerne Ejler Bille og Agnethe Terkelsens hus, med sin mand, Benjamin, og parrets tre døtre. Pil Bredahl sidder i repræsentantskabet for Design Museum Denmark.

Pil Bredahl tænker både syns- og lugtesansen ind i sin bordækning, når det er jul. Det franske tapetbord er pyntet med grene og fyldt med kogler hjembragt fra skovene i Loiredalen i Frankrig, og på julebordet har der også sneget sig en ny kærlighed ind, nemlig det tyske julepynt Wendt & Kühn. De røde æbler er fra haven og har ligget på hø i skuret siden september.
– Æbler, kogler og stjerneanis giver borddækningen et sanseligt duftelement, som man kan gå og nyde lige fra morgenstunden den 24. december, fortæller Pil Bredahl.
Hvad har du dekoreret med?
I år kom Ole Kortzau med en ny adventskrans, fra Rosendahl, som passer fuldstændig til mit gamle service. Lysene er dog altid de samme, ingen jul uden, Ester & Eriks håndlavede lys, som jeg altid køber i flere udgaver i starten af december sammen med juleblomsterne, hos Viggo Jørgensen i Helsinge. De små træskulpturer har Pil Bredahls søster, Vibe Bredahl, lavet. Stofservietterne er fra Bjørn Wiinblad-Denmark.
Hvordan og med hvem holder du normalt jul?
Hos mig starter julen 1. december, og så er hele måneden fyldt på med familie og venner. Hvis min mand ikke lige er til juleklip og visitter, er det efterhånden en tradition, at han tager på jagt og har vildsvin med hjem til juledagene.
Hvad er det bedste ved juleaften?
Forventningens glæde. I min familie taler vi meget om, hvor dejligt det er sammen at glæde sig, at se frem til noget og at forberede sig på noget. Når vi så endelig når til selve juleaften, er det bedste den stemning, som kan opstå, hvis alle har besluttet sig for at fokusere på nuet, håb, taknemmelighed og kærlighed.

Hvad har du dækket op med?
Vifte-stellet med guldkant, fra min fars familie, bruger vi altid til jul, nytår og runde fødselsdage. Det er tegnet af Arnold Krog i 1909 for Royal Copenhagen, og jeg synes det er lige så moderne og relevant i sin formgivning nu, over 100 år senere. Sølvbestikket er lavet af Karl Gustav Hansen, for Hans Hansen sølv. Det komplimenterer servicet så smukt, for hvor Krog arbejdende med dekorationen via ornamentik, så arbejdede Hansen meget konsekvent med formen, laffet (den skålformede del) på skeen er guldbelagt og binder borddækningen sammen. Krystalglassene købte min farfar, som var ingeniør og professor i matematik, på den første industrimesse, han var på i Schweiz. Dengang handlede disse produktmesser lige så meget om at vise den nyeste teknologi inden for produktion, og disse glas var banebrydende i deres præcise fremstilling.
Har du nogle særlige juletraditioner?
Hold nu fest, vi har så mange juletraditioner, at vi slet ikke ville kunne nå dem alle sammen, hvis vi insisterede på det hvert år. Men vi når altid at vælge juletræ, få det fældet og bakset hjem, gerne flere generationer sammen, og det skal foregå lokalt hos juletræsmanden i Ørby. Vi laver konfekt, og bytter gaver, med gamle venner 3. søndag i advent og tager til krybbespil i Tibirke Kirke. Jeg pynter op med gran og kogler lige efter Mortensaften, som er min fars fødselsdag, og 1. december pynter vi hele huset med julestads.
Hvad spiser I hjemme hos jer juleaften?
Bedsteforældrene i vores familier er virkelig gode til at lave mad, vi får altid min mors and, med svesker og æbler. Hjemmelavet rødkål, waldorfsalat og risalamande til dessert. Er vi hos min mands familie, er der også en flæskesteg, risengrød til forret og hjemmelavet is til dessert. Menuen er en tradition, der ikke laves om på. Skulle der ikke være overskud til at lave al julemaden selv, har vores venner på den lokale økologiske restaurant og landbruget Rabarbergården en fantastisk julemad med økoænder og de bedste lokale råvarer – så er det lidt som i Peters Jul, hvor ”gåsen er til bageren sendt”, og man spændt henter sin julemad den 24. december.

En kirkebænk fungerer som afsætningsbord under middagen. Maleriet på væggen er af Malene Hartmann, og på bænken står et værk af søsteren Vibe Bredahl. Den smukke snekrystal fandt Pil Bredahls mand, da han renoverede Odd Fellow-palæets butiksejendomme. På Finn Juhl-bakken står en blanding af vintage Holmegårdsglas, krystalglas fra bedsteforældre og glas Pil har designet med finurligt mønster, for Menu i en limited edition, for år tilbage. Stenprodukterne har Pil designet med Fair Trade Designers for Huset ved Havet i Zimbabwe. Viskestykkerne er Nanna Ditzel for Rosendahl.
Hvad betyder mest for dig i julen?
At nå ind til den julefred og ro, som kan ind- finde sig, når vi tager os tid til at lytte efter, tilgive og mærke hinanden. I julen må man godt samle sig om de store spørgsmål i livet.
Har du en sjov juleanekdote, du kan fortælle?
Vi har 5 – 10 historier, der fortælles hvert eneste år ved julebordet. Historier om den jul, hvor mine forældre hængte juletræet op i en krog i loftet, så der var mere plads til at danse. Eller historien om oldemor, der ville hjælpe os af med en, som hun sagde, ”alt for sød hvidvin”, hvorfor hun havde drukket det meste af en meget sjælden flaske Sauternes Premier Cru Supérieur, som hele familien havde set frem til at smage, mens hun gik og vaskede op.