Boligrenovering er en god investering
© Andreas Mikkel Hansen

Træk din energirenovering fra i skat – kun muligt i 2016 og 2017

En energirenovering af dit hus kan være en fornuftig investering – og med det nye håndværkerfradrag er det nu også blevet billigere.

Mange danskere har allerede udnyttet håndværkerfradraget til boligforbedringer af deres ejendom. Men med de nye tiltag kan håndværkerfradraget blive endnu mere attraktivt. I 2016 og 2017 er det nu muligt at trække energirådgivning og energirenovationer fra i skat. Dette betyder at danske boligejere nu kan få hjælp fra eksterne rådgivere, som f.eks. Danske BoligArkitekter, til deres boligrenovering.

Stort potentiale

Det anslås at der i Danmark er over 700.000 privatejede huse fra 1960-1990, som ville kunne drage fordel af en energirenovering - og derved det nye grønne fradrag. Men som boligejer kan det være svært at vurdere udbyttet og mulighederne inden for energibesparelse, boligværdistigning og herlighedsværdi.

Pernille Hjorth, Arkitekt MAA og sekretariatsleder hos Danske BoligArkitekter fortæller om problematikken: ”Du vinker farvel til en klækkelig værdistigning på dit hus, hvis du kaster dig ud i en hovedløs energirenovering uden at kende alle mulighederne. Og det ER en jungle at finde ud af, hvad der gavner den enkelte. Derfor oplever vi en voksende interesse for at tage vores lokale arkitekter, der samtidig er certificerede energirådgivere, med på råd. Det sikrer, at arkitekten ud over at identificere den økonomisk mest fordelagtige løsning også tænker i æstetik og en bedre måde at indrette sig på”

Men med en kyndig ekspert ved sidelinjen kan du få udnyttet dit hus' fulde potentiale. Pernille fortsætter:

”Vi har mange eksempler på, at en energirenovering samtidig har givet vores kunder bedre opbevaringsmuligheder, mere dagslys eller en flottere facade end den løsning, de ellers var på vej ud i – og oftest til den samme pris. Og så er arkitekten her jo dejligt fri af økonomisk særinteresse i fx vinduer og varmepumper og kan derfor rådgive uvildigt. Dermed er du som boligejer sikret den løsning, der passer bedst til husets alder, arkitektur og til pengepungen”.

Hæv din ejendomsværdi

Huse og lejligheder med et godt energimærke har en tendens til at vurderes og sælges til en højere pris end tilsvarende ejendomme, med lavere energimærkning. Energimærkningen har derfor stor indflydelse på værdien af dit hus og hvor attraktivt det fremstår på boligmarkedet.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden.dk. forklarer uddybende ”Der er en klar sammenhæng mellem energimærke og salgspris. Fx sælges villaer med energimærke A til priser, der ligger 69 procent over gennemsnittet.”

En økonomisk finte, som det er værd at være opmærksom på, er, at du kan få fuldt fradrag for det samme projekt to gange ved at få fradrag for rådgivning i 2016 og fradrag for selve arbejdet i 2017.

En energirenovering af din bolig er altså fordelagtig og dine omkostninger for rådgivningen er lavere end tidligere. Så hvorfor vente?