Det her handler ikke om business or pleasure. Det handler om business AND pleasure. Og man kan godt tillade sig at formulere sig på engelsk. For selv om Carl Hansen & Søn lyder meget dansk, og har sine rødder på Fyn, så er firmaet de senere år blevet et internationalt firma med showrooms i New York, Los Angeles, London og Milano. Her arbejdes globalt. Og på engelsk. Og pleasure er et kodeord. For hos Carl Hansen & Søn sidder man godt i mere end én forstand. Ejer Knud Erik Hansen er godt selskab. Måske netop fordi han er en passioneret mand, som tænker og taler med hjertet. Og når man er i godt selskab, sidder man godt. Og har lyst til at blive siddende længe. Men at sidde længe i samme stol kræver mere end fornøjelse og godt selskab, nemlig en god stol. Sådan én er den nye loungestol CH22, som er en lav, tilbagelænet stol tegnet af Hans J. Wegner i 1950. En af hans allerførste stole, og sjovt nok den mest detaljerede og komplicerede. Og den har fået jublen frem i møbelfeinschmeckere her i foråret, fordi den er selve dna'en af alt det, de fleste af os forbinder med dansk design. Et koncentrat af håndværk, snedkeri, æstetik og komfort. Og ypperlig brug og udnyttelse af træet. Superklassisk, men med sin helt egen personlighed. Den har organiske, svungne former, nærmest feminine, og kigger man godt efter, kan man faktisk se mange af hans senere stole i den.
Men lad os skrue tiden tilbage til 1949. Her begyndte Wegner at tegne eksklusivt for Knud Eriks far, Holger.
– Dengang var der stort set kun tunge mahognimøbler. Og da min far viste min bedstefar Wegners enkle, lette og smukke møbler, udbrød han: “Det er jo havemøbler!” Det var simpelthen for avantgarde. Og så måtte han altså gå på pension. Min far var overbevist om, at Wegner var fremtiden, griner Knud Erik.
Og heldigvis for både Wegner, Carl Hansen & Søn og for resten af verden fik Holger ret.
I den debuterende kollektion for firmaet sås bl.a. CH24, også kendt som Y-stolen, i dag en af verdens mest ikoniske og bedst sælgende spisebordstole. Og altså også den loungestol, som nu sættes i produktion igen. Samt en slægtning til CH22, nemlig en spisebordsstol, CH26, som hidtil kun har eksisteret på tegninger – og aldrig har været i produktion. Før nu.
Da kollektionen blev produceret, boede Wegner hos familien i flere uger, så han kunne følge processen. Et meget godt billede af, at Wegner var perfektionist og kompromisløs. Ligesom Holger og siden Knud Erik.
– Han var i mine øjne den mest kreative af designerne og arkitekterne på det tidspunkt. Han var fri af normer, teorier og restriktioner. Han var ikke en af Kaare Klints disciple. Han boltrede sig i følelser og fantasi. Og det krævede stort mod at være kreativt tænkende dengang, pointerer Knud Erik, der er sig meget bevidst om, hvilken designarv han er med til at føre videre. At historien forpligter. Han er i dag i front for et firma, hvor der tjenes penge og vækstes, men hvor opdragelsen og opvæksten ikke glemmes, og hvor kærligheden til og passionen for møblerne er det, der driver det hele. Sammen med respekten for designhistorien og naturen.
– Vi producerer miljøvenligt og bruger alt træet ... alt bliver brugt, jo ældre jeg bliver, jo vigtigere bliver det for mig. Ærlighed og autenticitet bliver de vigtigste parametre i fremtiden. Men det er aldrig billigt at være bæredygtig, så det er et valg, man skal træffe. Og det har jeg truffet, fastslår Knud Erik, som kerer sig meget om at fastholde snedkerfaget, hvorfor han i 2011 købte Rud Rasmussens Snedkerier.
Men tilbage til den nye CH22-loungestol, som er i massivt træ med sæde i flettet papirgarn, og som første gang blev præsenteret på det såkaldte “Købestævnet” i Fredericia i 1950.
– Stolen fik masser af omtale, men ingen købte den. Der blev simpelthen ikke solgt nogen. Stolen har været taget ud af produktion på grund af dens komplicerede konstruktion. Men selv om den også i dag fremstilles i hånden, som for 60 år siden, så er processerne blevet moderniseret, så det nu er en mere rentabel produktion. Og når man kigger på den i dag, så kunne den have været tegnet i dag eller om tyve år. Den er tidløs.
Knud Erik har en vision. Og mission. At virksomheden kan tilbyde en portefølje af alle de store danske møbelmestre til både danskerne og det internationale marked. Og han er godt på vej. Carl Hansen & Søn og Rud Rasmussen repræsenterer i dag udover Wegner navne som Poul Kjærholm, Ole Wanscher og Frits Henningsen. Danish Modern version 2 er godt i gang ude i verden bl.a. takket være den mission.