© Mette Kirk

Mette og Henrik er arkitekt og tømrer og udnyttede det til fulde, da soveværelset skulle indrettes

Mange drømmer om at renovere og skabe deres eget, personlige hjem. Men det er de færreste, der kan bryste sig af SÅ smukke og gennemførte løsninger, som Mette og Henrik.

Mette Kirk og kæresten Henrik er lidt af et dreamteam, når det kommer til indretning, renovering og løsninger i hjemmet.

Mette er nemlig arkitekt, mens Henrik er tømrer, og sammen kan de både udtænke og bygge de smukkeste, smarteste og mest geniale løsninger.

Det kommer til udtryk gennem hele deres gennemførte hjem, men særligt deres soveværelse er et absolut pragteksempel på godt gedigent håndværk.

Her er løsningerne udtænkt og tegnet af Mette, mens møblerne er bygget af Henrik. Og resultatet: et veludnyttet soveværelse med plads til det hele – selv den yndigste hjemmearbejdsplads, vi nogensinde har set.

Mette Kirk har arbejdet som arkitekt i både London og New York, men de sidste 11 år har hun været Designansvarlig arkitekt hos C.F. Møller Arkitekter i Aarhus. Her bor hun og familien i en klassisk murermestervilla, som de siden købet i 2016 har været i gang med at renovere.

© Mette Kirk

Hvilke behov skulle jeres soveværelse kunne opfylde?

– Jeg går selv efter naturlige og rolige farver i soveværelset, og farver som ikke stresser. I vores soveværelse, som ikke er særlig stort, har vi også prioriteret at gemme tøj og sko helt væk bag skabsfronter – simpelthen for at det ikke larmer for meget. Derudover har jeg indrettet soveværelset med få genstande; smukke lamper, som skaber den rette belysning, og derudover lidt rolig tekstilkunst på væggen og et spejl.

Hvad manglede jeres soveværelse?

– Da vi overtog huset, fik soveværelset en hurtig overhaling i form af maling på gamle gulve, vægge og loft, men vi besluttede os for, at hele 1. salen skulle have nyt sildebensgulv, når tiden kom til det. Vi manglede i den grad opbevaringsplads og garderobeskabe, så da gulvet alligevel skulle op, tegnede jeg en ny garderobeløsning, som matchede de behov, vi havde.

© Mette Kirk
© Mette Kirk

Hvad er tankerne bag jeres opbevaringsløsning med indbygget natbord?

– Når der skal skabes masser af opbevaring, gælder det om at tænke i højden og udnytte rummet mest muligt. Derfor tegnede jeg en skabsløsning, som inkluderede skabe over sengen – simpelthen fordi det var den mest praktiske løsning. Derudover er et natbord et must for mig – et sted til kaffekoppen! … og strikketøjet, bogen og opladningen af mobilen om natten. Så selvom det handlede om mest mulig opbevaring, skulle natbords-nichen i den grad prioriteres. Igen udsprang designet af et behov; altså mangel på opbevaringsplads og et praktisk natbord – og det blev til en integreret og enkel rammeløsning.

– Herefter legede jeg med udtrykket på egetræs-sengerammen, som skulle ligne, at den er skåret direkte ud af skabsrammen og sat ned på gulvet. Således at den har samme højde, som skabets dybde.

© Mette Kirk
© Mette Kirk

Hvordan fungerer samarbejdet som arkitekt og tømrer?

– Vi har begge en skabertrang og et behov for at ”gøre ting til vores eget”, men som team er vi for det meste enige. Jeg tegner og designer, og Henrik bygger – og på den måde holder vi os ret meget indenfor vores eget fag, men vi sparrer selvfølgelig med hinanden. Når jeg tegner noget til vores hjem, er det som regel fordi, der er opstået et behov, eller hvis noget ikke fungerer godt.

Hvordan vil du beskrive din stil?

– Egetræ er blevet et gennemgående materiale, som har skabt en rød tråd igennem hele huset – både på store flader, såvel som fast og løst inventar. Træet skaber en varme og en levende overflade, og netop derfor har jeg valgt flest hvide vægge, som skaber en neutral baggrund og får træet til at træde frem.

– Min generelle tilgang til arkitektur, design og interiør er meget nordisk med rene linjer, enkle former og materialer, som holder i mange år. Vi skal tage ansvar og vælge gode materialer, som ikke skal udskiftes jævnligt, men i stedet gå efter kvalitet og holdbare løsninger.

© Mette Kirk

Hvordan kom du på idéen om en kontorplads på soveværelset?

– Jeg manglede et sted, hvor jeg kunne trække mig væk og sidde og tegne, når resten af familien også var hjemme – specielt under pandemien. Da huset ikke er særlig stort, og vi ikke har mulighed for et kontor eller ekstra værelse, blev soveværelset en oplagt mulighed.

– Skrivebordsnichen er en meget enkel og ret grafisk løsning, som samtidig er hyggelig – jeg elsker at den er lidt hule-agtig, og at jeg kan sidde der, helt gemt væk.

– Det kræver dog meget ordentlighed at have en kontorplads i soveværelset, så når jeg virkelig skal rode og tegne, er det altså heller ikke der, jeg ynder at gøre det – så går jeg ud i vores lille hus/atelier i haven. Der behøver jeg nemlig ikke at rydde op igen. På sigt, når vi engang har renoveret vores kælder, regner jeg med at få en stor kontorplads dernede – og så bliver nichen i soveværelset måske til et sted, hvor jeg sætter parfumen og smykkerne i stedet.

© Mette Kirk

Er soveværelset færdigt nu?

– Overordnet set er soveværelset færdigt. Vi skal i hvert fald ikke bygge mere derinde. Men jeg drømmer om lange, lette gardiner – et rum bliver altid smukkere med gardiner, som på en eller anden måde får rummet til at føles mere færdigt.

Hvad er næste projekt?

– Der var et indgangsparti på huset, da vi købte det. Den tidligere ejer af huset havde bygget en 1970’er tilbygning på huset, som vi valgte at rive delvis ned for at etablere et nyt i stil med husets oprindelige 1930’er arkitektur. Så lige for tiden bygger min mand på vores indgangsparti, som bliver i røde mursten, vingetegl, småsprossede vinduer, en Frederiksberg-grøn hoveddør og et egetræsmøbel til opbevaring af skoletasker og overtøj. Jeg glæder mig virkelig til, at det står færdig, for jeg synes, at ankomsten er så vigtig i et hus og siger utrolig meget om et hjem.

Du kan se hele Mettes smukke hjem her.