© Signify

Undgå disse klassiske fejl, når du indretter med lys

Har du lamper nok, og hænger de i den rigtige højde? Bliv klogere her, hvor vi dykker ned i en række klassiske fejl.

Lys er enormt vigtigt i hjemmet, og vi har det typisk tændt i flere timer ad gangen. Men for at få det mest behagelige lys og det mest optimale udbytte af det, så skal du huske at overveje blandt andet placeringen af lyset og din pæres energiforbrug – noget, mange af os ofte glemmer.

Vil du gerne undgå de mest klassiske fejltagelser, når det kommer til belysning, så læs med her, hvor vi har samlet tre af dem.

1. Du har ikke nok lamper

Det kan måske virke fristende, men det er altså ikke nok med en enkelt lampe til hvert rum. Som tommelfingerregel bør du faktisk indrette med hele fire til fem.

Det skyldes, at dine lamper skal opfylde forskellige formål. Når du indretter et rum med lys, bør du indtænke generelt lys, arbejdslys og hyggelys: Det generelle lys skal kaste lys rundt i hele rummet (det kan for eksempel være spots), arbejdslyset skal være funktionelt og rettet mod der, hvor du arbejder (for eksempel en skrivebordslampe eller lamperne over køkkenbordet), og hyggebelysningen er til at skabe stemning på de sene aftentimer.

2. Lamperne hænger i den forkerte højde

Det er vigtigt at måle afstanden fra lampe til bord, når du hænger en lampe op i loftet. Hænger lampen for højt, kan det skarpe lys fra pæren genere dine øjne, og hænger den for lavt, er skærmen i vejen og kan blokere dit udsyn til resten af rummet.

Du kan med fordel læne dig op ad disse regler:

  • Stor spisebordslampe (typisk dem, du har hængende alene): 60-70 cm over bordet
  • Lille spisebordslampe (typisk dem, du har flere hængende af): 55-60 cm over bordet
  • Køkkenlamper: 75-80 cm over bordet
  • Badeværelseslampe: 10-15 cm over spejlet
  • Stuelamper: Over synsfeltet

3. Du har valgt en pære med et højt energiforbrug

Det er let at komme til at købe den første, den bedste billige pære. Men i og med at vi bruger lys så mange timer på en dag, kan det hurtigt vise sig at være en fejltagelse.

Med Philips Ultra Efficient LED-pærer er der penge og energi at spare på sigt. Pærerne er nogle af de mest energibesparende til dato, og de bruger mindst 50 procent mindre energi end en tilsvarende standard Philips LED-pære. Desuden har de en levetid på hele 50 år!

Faktisk kan du spare op til 230 kr. per pære på elregningen årligt, hvis du skifter fra en 60W glødepære til en Philips Ultra Efficient LED-pære med samme lysudbytte – gang det med fire-fem pærer per rum, og så har det pludselig en ret stor betydning. For slet ikke at tale om besparelsen ved ikke at skulle købe en ny pære igen før om et halvt århundrede. Hertil kommer selvfølgelig også betydningen for miljøet, som du også kan spare for meget ved at vælge en energivenlig pære.

Husk derfor at overveje din pæres energiforbrug og levetid, når du indretter med lys; det kan sagtens betale sig, selvom pæren måske er lidt dyrere her og nu.

© Signify