Emerging Runner Up - Phaeton by James Donegan

Skulpturelle lamper

Designere og producenter eksperimenterer i disse år vildt med lampers former og funktioner. Fra at være en lysgiver, er lamper nu mere et skulpturelt element, der skal udsmykke rummet i sin egen ret.

Alle bandede, da glødepæren blev udfaset, og der skulle findes alternativer. LED blev lagt for had på grund af det kolde og upersonlige lys, der prægede den tidlige LED-teknologi. Men som det ofte sker, når industrien bliver tvunget til at tænke nyt, har teknologien udviklet sig med stormskridt på få år. Faktisk så meget, at man kan argumentere for, at LED rent har betydet en revolution indenfor lampers design, og hvordan vi fremover kommer til at bruge lys.

I hele verden sidder designere og producenter og udvikler som gale på projekter, der for få år siden ville være umulige. Der eksperimenteres vildt med former og funktioner, og tendensen er, at lamper går fra at være lysgivere til at at være skulpturelle elementer i indretningen. Fra at være lysgivere, der groft sagt skulle sikre, at vi ikke skvatter over hunden, når det er mørkt, er lamper i stigende grad små kunstværker, der udtrykker stil og personlighed på samme måde som den kunst, der hænger på væggene.

Et eksempel på, hvad der rører sig i designverdenen, kunne man for nylig opleve ved prisuddelingen af Lamp Awards i Vancouver i Canada, som er en international pris for innovativt lampedesign. Her kan såvel upcoming som etablerede designere præsentere deres ideer – og i år var kreativiteten overvældende.

Hvis du vil læse mere om lamper som skulpturelle elementer, bringer vi i næste nummer af Costume Living et tema om netop dette – det er på gaden 2. november 2016. Her viser vi en række skulpturelle lamper, som, i modsætning til vinderne af Lamp Awards, er i produktion og kan købes.