En forkærlighed for kunsthåndværket
Noget af det første, Kim Weckstrøm Jensen gjorde, var at få hentet de funktioner hjem til fabrikken, som ellers var blevet outsourcet. Og så handlede det om at modernisere uden at miste Le Klint-ånden.
– Der var så afgjort behov for forandring og fornyelse. For at undgå at vi ikke kun solgte museumsobjekter, var vi nødt til at begynde at produkt-
udvikle, både i samarbejde med unge og med udenlandske designere. Så takket været de rigtige beslutninger, som ikke altid var de sikre valg, og ikke mindst takket være de utrolig dygtige og loyale medarbejdere, så fik vi vendt skibet. Jeg har kolleger, der hver dag løfter lampeproduktion til kunsthåndværk. Fx Ulla, en af foldedamerne, hun har foldet mellem 700.000 og 750.000 skærme i sin tid her på Le Klint. Og lægger stadig kærlighed i arbejdet. Det er noget af det, der vejer tungt i virksomheden – autenticiteten, at tingene er ægte, transparente, at der er højt til loftet. Vi producerer der, hvor kvaliteten er rigtig, ikke der hvor profitten er størst. Og foldehåndværket mestrer vi bedst på Fyn. Det er dér, magien ligger!
I dag ligger 70 % af omsætningen i Norden og 30 % på eksportmarkedet. De nye kollektioner går strygende i udlandet, hvor man ikke har samme kendskab til Le Klints ikoniske lamper, og hvor man måske ikke lige skal vænne sig til, at firmaet designer lamper i andet end papir og plast. Lande som Japan og Tyskland er blandt de største markeder, og USA er det næste store satsningsområde. Missionen er godt på vej til at lykkes.
75 år ung – ikke gammel!
Som i så mange andre af de ældre danske designvirksomheder handler det om at tage afsæt i arven og både fastholde og udvikle, så arven ikke ender med at begrænse. I de 75 år, der er gået, har lampen ændret sig fra at være et behovsprodukt til et designstatement. Lampen skal i dag helst være et dekorativt, skulpturelt objekt. Le Klint har altid haft mest fokus på håndværket og det funktionelle, og har måske ikke været first movers på teknologien. Men i dag eksperimenteres der mere end nogensinde.
– En lampe skal først og fremmest lyse. Og lyset skal føles godt. I dag har vi en kollektion af vores bedste lamper, med en næsten 100 år gammel klassiker og lamper af bl.a. Tage, Esben og Kaare Klint, Mogens Koch, Tove og Edvard Kindt-Larsen og Vilhelm Wohlert over Poul Christiansen til helt nyt design skabt af yngre talenter som senest den nye Arc-lampe tegnet duoen Manér Studio – to unge piger, der netop er færdiguddannede, fortæller Kim Weckstrøm Jensen.
Nye produkter fører nye kunder med sig. Og de nye lamper gør faktisk, at kunderne får øje på de gamle lamper igen. Så i år fejrer firmaet at de er 75 år unge, ikke gamle! Alder og andre labels er uinteressante og slet ikke et parameter i samfundet i dag. Om du er 18 eller 88, der kan være forskel i kommunikationen, men godt design er uden alder, og kunderne er uden alder. Så der sejles med sikker kurs på vej ind i fremtiden med nye designtalenter, der er med til at definere det moderne Le Klint, som stadig er plisserede skærme, men også meget mere og andet.