Lampernes konge: Min nye lamper er som et smykke

– Der er en fin sammenhæng mellem smykker og belysning, fortæller designeren bag et nyt lampekoncept Michael Anastassiades.

lamper af Michael Anastassiades
© Michael Anastassiades

Mennesket er til alle tider blevet tiltrukket af lys, og det er en afgørende faktor for, hvordan folk definerer deres rum. I en landsby sætter man fire pæle op og trækker lyskæder mellem dem. Så er der skabt et fællesskab.

– Se bare på religion: folk har til alle tider tilbedt solen, månen, stjernerne.

Ordene kommer fra Michael Anastassiades, som, siden han startede sit designstudio i 1994 til i dag, har slået sit navn fast som den måske førende lysdesigner i verden. Han er født på Cypern, men har de seneste mange år studeret og arbejdet i London, og især hans samarbejde med Flos har skabt ringe i vandet, og nogle af hans design, fx String Light, har på fundamental vis ændret ideen om, hvad man kan med lamper.

hvide lamper fra Michael Anastassiades
© Michael Anastassiades

– Det var mit første design for Flos, og måske det første lampedesign nogensinde, der gav folk frihed til at skabe deres eget design, forklarer Michael Anastassiades om lampekonceptet, der består af ledninger, der bruges som grafiske elementer til at hænge lamperne op med. Ledningerne kan trækkes langs væggen, eller fra hjørnerne i rummet, præcis som folk selv ønsker det. Det er samme tankegang, han arbejder med i sit seneste design for Flos, lysmobilen Arrangements, som blev præsenteret på årets messe i Milano.

Elsker at arbejde for Flos

– String Light er et af mine bedste projekter, men folk blev lidt intimiderede af, at de havde så meget frihed. Jeg gav dem en blyant og sagde, at de bare kunne slå sig løs, og det skræmte mange. Derfor har jeg med Arrangements skabt en ramme med seks elementer, forklarer Michael Anastassiades.

lampen overlap
© Michael Anastassiades

Overlap består af to metalringe, der mødes i et skjult spændingsfelt.
De er fremstillet i et resin-materiale udviklet af NASA.

Ideen til Arrangements kommer fra den dobbelte betydning af det engelske ord "pendant".

Lampen fra Flos er også et smykke

– Slår man det op i ordbogen, betyder det både et halssmykke og en lampe, der hænger fra loftet. Det synes jeg er sigende, for der er en fin sammenhæng mellem smykker og belysning, siger han.

I Milano præsenterede han også pendlen Overlap og kollektionen Last Quarter, der er fremstillet i et materiale udviklet af NASA i 1960'erne, hvor det blev brugt til en række ikoniske design af fx Achille og Pier Giacomo Castiglioni.

lampen last quarter
© Michael Anastassiades

Last quarter, er i samme materiale, og er inspireret af det punkt mellem fuld og nymåne, hvor kun halvdelen af overfladen er synlig.

– Det er et materiale, der giver en fantastisk frihed til at skabe, og både det at træde i fodsporet på disse store mestre og at have dette materiale var en udfordring, der fik mig til at tænke, hvad kan jeg gøre med det? forklarer Michael Anastassiades, og ser det som et eksempel på, at den kreative proces næres af omgivelserne, tekniske landvindinger, nye materialer og ikke mindst naturen.

Nye materialer inspirer til nye lamper

– Jeg kan sidde i et rum og opdage, at det er fyldt af et utroligt lys. Så kigger jeg ud, og ser denne fantastiske kombination af elementer: mørke skyer sammen med solopgangen, skygger og lys, der giver utrolige effekter. Så tænker jeg, at det er umuligt at genskabe i en lampe. Men ind imellem føler jeg mig utroligt heldig, fordi det lykkes at indfange et lille øjeblik af det i mit arbejde, siger Michael Anastassiades.

lampen arrangements
© Michael Anastassiades

Arrangements består af seks dele, der kan sættes sammen – som et smykke om en kvindes hals.