Du kender denne Arne Jacobsens lampe - og alligevel ikke

Lampen, der startede det hele, har fået et make-over. Kan man det? Må man det?

Redesign af Bellevue lampen

Kan man det? Ændre i designet på et kendt designikon?

Det har møbel- og lampeproducenten &tradition gjort med Arne Jacobsens Bellevue lampeserie.

Det var den, som startede det hele tilbage i 1929, da Jacobsen's vej mod stjernerne begyndte med han og vennen Flemming Lassens skelsættende vinderprojekt til en konkurrence om Fremtidens Hus.

Bellevue-lampen var faktisk udtænkt til dette aldrig realiserede skitseprojekt (se billedet længere nede), men den har fået navn efter det store bygningskompleks, som Arne Jacobsen byggede ved Klampenborg, og som blandt andet omfatter Bellevue Teatret.

Hvis du kender Bellevue-lampen, så har du sikkert allerede lagt mærke til, at redesignet er sket med stor nænsomhed og respekt.

Bellevue i guld

Redesignet og det nye relaunch af Bellevue-lampen rører nemlig ikke ved lampens grundlæggende idé og form. Producenten har kun været inde og ændre på farverne og materialerne på lampen.

Lamperne fås nu både i sort, elfenben og i en guldfarvet tone.

Den helt store bedrift i &tradition's relaunch er dog, at lampen bliver tilgængelig på det bredde marked i de tre versioner, som Arne Jacobsen oprindelig designede den i.

Væglampe - bordlampe - standerlampe

De tre lampetyper har hver deres funktion, men det lys, de kaster, er det samme. Det er et direkte lys i en vinkel på 45 grader uden noget overflødigt lys, der blænder.

For &tradition's brandmanager Martin Kornbek Hansen er lampen et perfekt eksempel på form og funktion i perfekt harmoni. Derfor har han ikke haft noget behov for at ændre i essensen i Arne Jacobsens lampe.

  • Jacobsens Bellevue lampe er selv indbegrebet af, at form følger funktion, udtaler Martin Kornbek Hansen.

Læs mere om lamperne og om tankerne bag &tradition's relaunch her.

Jacobsens Fremtidens Hus

Billedet herunder er Flemming Lassen og Arne Jacobsens udkast til deres futuriske hus, som Bellevue lampen er udtænkt til.