4 overvejelser, du skal gøre dig, før du vælger lamper til køkkenet

Hvor mange lamper skal du egentlig have i et køkken, hvor skal de hænge, og hvordan skal de se ud? Læs med her.

Køkkenet er gået fra at være et arbejdsrum til et alrum, hvor familie og venner samles, og hvor man opholder sig – ikke bare under madlavningen – men i løbet af hele dagen. Spisebordet bruges til at lave lektier, dybe samtaler og som hjemmearbejdsplads, mens vi ser flere og flere hjem, hvor små hyggekroge er en integreret del af køkkenet.

Der skal være plads til både madlavning og hygge, og de forskellige behov kræver forskellig belysning. Du har brug for god belysning, når du laver og spiser maden, mens en varmere og mere dæmpet belysning skaber hygge. Derfor er det essentielt med flere lamper i rummet – og gerne mange.

Men hvilke lamper skal du gå efter for at få den rette kombination? Læs med her, hvor vi bringer 4 overvejelser, du skal gøre dig, før du vælger lamper til køkkenet.

Vælg gerne flere pendler over køkkenøen, så du får et jævnt og godt arbejdslys, når du laver mad. Her er det fire Fritz Hansen Caravaggio P2-pendler designet af Cecilie Manz i mat sort.

© Fritz Hansen

1. Godt arbejdslys

Det vigtigste lys i køkkenet er arbejdslyset over køkkenbordet. Her er det essentielt med flere lamper langs bordpladen, så lyset bliver jævnt fordelt. Gå efter en lampe, der giver et godt arbejdslys og en god farvegengivelse, så du kan se, hvad du laver.

Pendlen er den type lampe, de fleste vælger over køkkenbordet, da den peger lyset nedad og giver en god spredning over bordet, du arbejder ved. Den skal som tommelfingerregel hænge 75-80 cm over bordpladen for at give det bedste arbejdslys. Desuden er det vigtigt at overveje funktionalitet og holdbarhed, når du vælger lamper til køkkenet – og især over køkkenbordet – da lamperne her er mere udsatte end andre steder i huset. Gå efter lamper, der nemt kan tørres af, da de selvsagt let bliver udsat for snavs og mados i køkkenet.

2. Se, hvad du spiser

Spisebordet er i mange hjem blevet en hybrid mellem spisestue, lektieværksted, hjemmearbejdsplads og der, hvor vi sludrer, når naboen kommer forbi til en øl. Derfor kan det være en god idé med en lysdæmper, så du kan gøre det mere hyggeligt, når der skal stearinlys på bordet, eller skrue op for lysstyrken, når der skal arbejdes.

En pendel er flot over spisebordet, og den giver et godt lys, så du kan se, hvad du spiser. Har du et spisebord med plads til seks personer eller flere, bør du hænge to pendler op, så lyset bliver spredt over hele bordet.

Pendler over spisebordet skal typisk hænge 55-75 cm over bordet, hvor store pendler ofte hænger højere, mens små kan hænge lidt lavere. Det vigtigste er, at du skal kunne se personen over for dig i øjnene, uden at lyset blænder dig.

Caravaggio-pendlen af Cecilie Manz er en klassiker over spisebordet. Her er det modellen P2 i farven Grey 25, der har et mat og teksturlignende udtryk.

© Fritz Hansen

Væglamper er fantastiske til at give fokuseret lys og skabe zoner i rummet. Her er det to Caravaggio Read Wall i sort.

© Fritz Hansen