Stjæl tricket: Sådan forvandlede vi vores IKEA-køkken til luksus

Kom indenfor hos designelskerene, der har pimpet et klassisk køkken fra IKEA så det ligner noget fra en eksklusiv boligreportage.

© Quooker

Når mørket falder på, er det lidt som en hule i Anne Vagners og Flemming Bitsch Jensens minimalistiske køkken. Et rum i en 265 kvadratmeter Rungsted-villa, som har levet en omskiftelig tilværelse fra herreværelse til 70’er-køkken med drivhusagtigt orangeri til nu eksklusivt og moderne køkken med stilfulde messing-detaljer og hvidevarer fra tyske Gaggenau.

– Vi er gået all-in, siger Anne og tapper kogende vand fra Quooker-hanen. Den er af messing, og det er med vilje, at de ikke pudser den. Parret kan nemlig godt lide, når tingene får lidt patina.

– Huset er jo meget klassisk, så den stil overvejede vi også i køkkenet. Men vi blev ved at vende tilbage til det minimalistiske og moderne køkken. Vi fornemmede, at det var mere funktionelt. Og vi ville helst ikke have, at huset blev et museum, hvilket det hurtigt kan blive, hvis man sætter et gammeldags køkken ind med sprossede låger og gulddutter. Så bliver man også nødt til at føre den stil videre i resten af huset, fortæller Flemming og fortsætter:

– Vi ville gerne kombinere den gamle stil med noget meget moderne, så derfor ville vi også bryde stilen med køkkenet. Vi besluttede os ret hurtigt for den tilgang.

© Quooker

Eksklusivt udenpå og billigt indeni

Parret lavede tegninger af køkkenet og besøgte et par køkkenfirmaer. Der gik dog ikke lang tid, før de valgte &Shufl. En dansk virksomhed, som har specialiseret sig i at pimpe IKEA's masseproduktioner med eksklusivt frontdesign.

– Det afgørende var ikke, at det var IKEA indeni, selvom vi syntes, at det var en god idé, da de fleste køkkenelementer laves på samme måde i dag. Det afgørende var den måde, som &Shufl præsenterede køkkener på. Det var så kontrastfyldt på den gode måde med de kasse-agtige, super minimalistiske køkkener i deres herskabelige showroom, som minder om vores hus. Det eneste, jeg var i tvivl om, var farven, men Flemming havde et klart billede af et sort køkken, og i dag elsker jeg det, siger Anne.

Materialet er linoleum, og grebene er indbygget i elementerne, som fortrinsvis er skuffer. Ovenpå køkkenøen er en plade i granit, og rundt omkring i køkkenet ser man detaljerne. Blandt andet Flemmings fliser.

Der er også eget design i køkkenet. Emhætten er Flemmings værk og beklædt med messing, så den matcher Quooker-hanen og lampen over køkkenøen.

– Jeg købte en ganske almindelig indbygningsemhætte og fik så lavet messing-kassen ud fra min tegning, siger Flemming.

© Quooker
© Quooker

Indretningen er et kompromis

Der er faktisk ikke noget i Anne og Flemmings køkken, som de ikke selv har bestemt.

– &Shufl udfordrede os med nogle andre løsninger. De foreslog for eksempel at flytte vasken over i karnappen i stedet for den bænk, vi havde ønsket, men det ville vi ikke. Vores billede af køkkenet stod ret klart, fortæller Anne.

Også selvom det har betydet et upraktisk kompromis.

– På grund af rummets oprindelige indretning, som jo ikke er bygget til et køkken, og vores beslutning om at vi ville have en køkkenø, så har vi ikke kunnet få vask, ovn/komfur og køleskab i den optimale ”arbejdstrekant”. Vi render en del rundt om den køkkenø, siger Flemming.

Anne nikker og fortæller, at det vigtigste dog er, at køkkenet er blevet et leverum.

– Det opfylder vores behov og forestillinger om, at det skulle være et rart sted at lave mad og have gæster i. Vores gæster elsker at hænge ud i køkkenet. Vi bruger stort set ikke spisestuen. For selvom design spiller en kæmpe rolle, skulle det også være hyggeligt. Vores valg af lamper, som skulle kunne dæmpes, er helt bevidst. Og de mørke materialer er med til at danne en hulestemning. Når det er mørkt om aftenen, er det især hyggeligt at sidde i det ’sorte køkken’. Og børnene elsker at flyde på bænken i karnappen, når de er hjemme på besøg," siger Anne og konkluderer:

– Det er virkelig blevet et rum, som vi bare kan være til i.

© Quooker

Tid og penge

Siden Anne og Flemming købte huset i vinteren 2015, har de brugt hver en ledig time på renoveringen. Når de ikke har været på deres arbejdsplads – reklamebureauet Wonderfuel som de ejer i fællesskab – har de revet vægge ned, brækket gulv op og lagt nye gulve med gulvvarme, spartlet vægge, pudset døre og paneler - og malet og malet.

– Det har været hårdt, men også en overraskende proces. For når man først er færdig med alt det grundlæggende, så går for eksempel selve opsætningen af køkkenet lynhurtigt. Et par dage tog det snedkeren, og så havde vi et køkken, siger Anne, der har dokumenteret det hele i en blog. Flemming har taget det grove arbejde, og Anne det fine. For lige så meget som de elsker at omgive sig med godt design og gode materialer, er de også ægte gør-det-selv-mennesker.

Ud af en indtil videre samlet pris på over to millioner kroner for hele renoveringen, har køkkenet kostet dem cirka 300.000 kroner at istandsætte. Et køkkenbudget, som de havde regnet med. Tidsmæssigt har de brugt omkring to-tre måneder på køkkenet.