Se, hvordan ejerne nænsomt moderniserede Arne Jacobsen-villaen

De drømte om udskifte det gamle køkken, men samtidig være tro mod arkitektens vision. Det lykkedes på fineste vis.

// Det gule murstenshus er tegnet af Arne Jacobsen. Det hører til den type huse, han tegnede, før funktionalismen og modernismen holdt deres indtog i Skandinavien, og som senere karakteriserede hans stramme, hvide, modernistiske villaer.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Kunsten at få nyt køkken i en mesters hus

I et hus tegnet af Arne Jacobsen har ejerne valgt at udskifte det gamle køkken med et nyt. Målet var at skabe et moderne udtryk og stadigvæk være tro mod husets stil. Og det er lykkedes!

// Husets nye køkken er tegnet af Kitchen Tailor, og det rummer både elementer af nyt og gammelt, som bunder i en kombination af stiltræk og farve- og materialevalg. Ovnene er fra Miele.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Fra skyskrabere til villaer

Ud over monumentale arkitektoniske bygninger i dansk arkitektur som Bellevue Teatret og Danmarks første skyskraber, SAS Royal Hotel, står arkitekten og formgiveren Arne Jacobsen (1902-1971) bag flere villaer.

Hans funktionalistiske streg er genkendelig i næsten alt, hvad han har lavet, og i forhold til hans enfamilieshuse kender vi ham nok mest for de stramt designede modernistiske, hvide villaer.

Men han favnede meget bredere end som så. Inden funktionalismen og senere, da modernismen blev toneangivende i Skandinavien, tegnede han villaer, der rækker tilbage til arkitekten og formgiveren Thorvald Bindesbølls berømte cottager fra omkring 1850.

Villaen her nord for København er et godt eksempel på det.

// Køkkenet er malet i en let grøn- og grålig tone, Touch of Grey fra File Under Pop, der får en fin kontrast i bordpladen af sort granit. Grebene og Quooker-armaturet af messing tilfører et element af varme til det stilrene køkken, hvor modernitet har sneget sig ind på en diskret måde.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Et klassisk og nutidigt udtryk skulle forenes

Som ejere af en Arne Jacobsen-villa melder der sig naturligt en problematik, når man vil modernisere den berømte arkitekts streger.

I dette tilfælde drømte boligejerne om at skifte deres gamle køkken, men samtidig være tro mod de arkitektoniske linjer.

Derfor skulle køkkenet forene et klassisk og et nutidigt udtryk.

// Lågerne i vitrineskabet er lavet i den stil, der hedder forramme, hvor lågerne ligger uden på skabsrammen, og som har været populær tidligere, men som nu igen har indfundet sig i vores køkkendesign, og som i dette tilfælde passer godt til huset.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Et skræddersyet køkken

Valget faldt på et skræddersyet køkken tegnet af Kitchen Tailor, der har løst opdraget ved at skabe en fin dynamik mellem fronter, der refererer til forskellige tider, men er forenet gennem den samme farve, Touch of Grey fra File Under Pop.

Et vitrineskab i en forrammestil, hvor fronterne ligger synligt uden på rammen som i tidligere tiders køkkener, trækker tråde til husets alder. Omvendt får køkkenet et moderne islæt med køkkenskabe med indlejrede fronter og messinggreb samt højskabe, hvor grebet er en del af frontens design.

Bordpladen er lavet af sort granit, som skaber en flot kontrast til det lyse udtryk. Indretningen blander nyt som en indbygget bænk og spisebord med krydsbensstel med designikoner fra Hans J. Wegner og Poul Henningsen, men også Arne Jacobsens egen hånd.

// Grebene i de indbyggede skabe er indlejret i lågerne i et moderne udtryk.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

// Teak som materiale figurerer både i skodder uden på huset og som indvendige karme, hvilket giver lød til både mursten og køkkenelementer.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær