Brug træ i køkkenet
Træ er et levende og smukt materiale, som giver stemning og var-me til alle boligens rum. Kig med herunder, og få inspiration til hvordan du bruger træ i køkkenet.

Træ - også ved vasken
Træ er et fremragende materiale som underlag for køkkenarbejdet, da det blandt andet indeholder kemiske stoffer, som virker bakteriehæmmende. Med den rette grundbehandling og løbende vedligeholdelse kan du bruge træ alle steder i køkkenet – også ved vasken.
I dette sommerhus er træ det gennemgående tema – indvendigt og udvendigt. Huset er tegnet af arkitekt Lotte Elkiær, og er nærmest indrettet som et træskrin med vægge, lofter og gulve af knastet fyrretræ.
I køkkenet er der valgt en massiv, hvidolieret asketræsplade på vaskeøen. For at minimere fugtbelastningen på køkkenets våde arbejdsplads er der valgt en stålvask med indbygget hanehul og drypbakke.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Træ gør barske materialer bløde
Beton er et af tidens hotteste materialer, særligt på gulvfronten, hvor det bruges til at skabe ensartede gulvflader med et råt og industrielt udtryk. I dette køkken, som er tegnet af arkitekt Rasmus Bak, er der arbejdet bevidst med materialesammensætningen – mellem den barske, grå beton, det varme og gyldne egetræ og det forfinede årespil i den sorte marmor bag kogepladen.
Egetræet er behandlet med naturolie, hvilket giver træet en endnu dybere farve. Arkitekten har lagt vægt på at køkkenet skulle fremstå møbelagtigt. Derfor har skabene ekstra lav sokkel, grebsløse låger og en spinkel bordplade i samme materiale som skabene.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Nuancer af grå
Røget eg er pt. favoritten inden for de mørke træsorter og et godt alternativ, hvis du er på jagt efter et køkken i den dystre ende af farveskalaen.
Røget eg er ekstra smuk i kombination med gråtoner som her, hvor det mørke træ har fået selskab af en lavastensbordplade, matte betongulve og cementpudsede vægge. Armaturet i messing og de patinerede Københavnerlamper giver køkkenet et eksklusivt og originalt udtryk.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Giv køkkenet et naturligt fundament
Hvid er stadig danskernes foretrukne farve, når køkkenet skal renoveres. Men uden modspil kan det kridhvide interiør hurtigt komme til at virke ferskt og karakterløst. I dette køkken, der er tegnet af arkitekt Morten Dalsgaard fra M4 Arkitekter, er det gulvet, der spiller hovedrollen.
Køkkenrenoveringen er en del af en større modernisering, der gav mulighed for at udskifte de gamle gulve med et gedigent og smukt sildebensparket i egetræ. Gulvet er behandlet med naturolie, der gør det ekstra modstandsdygtigt og nemt at vedligeholde. Olien fremhæver desuden det smukke sildebensmønster og giver træet ekstra varme og glød.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Køkkenø med indbygget lyddæmper
I større køkken-alrum med højt til loftet bør du altid tage akustikken i ed og gennemtænke hvilke materialer og løsninger, der bedst absorberer lyden. Træ har fine akustiske egenskaber og kan med fordel bruges som lyddæmpende beklædning på vægge, gulve og lofter.
I dette køkken er bagsiden af køkkenøen beklædt med trælameller, der udover at være et grafisk blikfang i indretningen, også har akustikregulerende egenskaber. Trælamellerne er fremstillet i krydsfiner og fås både som enkeltlister og som færdigt akustikpanel. Denne ø er bygget af tømrer Steen Lauth.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Naturligt kunstværk
Visse træsorter har et levende og ret iøjefaldende årespil som fx elmetræet, der er brugt til dette snedkerkøkken. Vælger du en så spektakulær træsort, er det ekstra vigtigt at finérarbejdet er i orden dvs. grundigt tilrettelagt så åreforløbet passer sammen henover alle skuffer og på de store skabssider. Derudover bør du afstemme køkkenets øvrige materialer herefter, så helhedsindtrykket ikke bliver for spraglet.
Hos arkitekt Stig Ørum fra Novaform Arkitekter, er elmetræet kombineret med en finkornet og eksklusiv marmorbordplade af typen Jura Grau. Tilbehøret i rustfrit stål passer perfekt til det gyldne træ, der har fået masser af olie for at fremhæve årespillet.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Simpelt og uhøjtideligt
De lyse træsorter som fyr, bøg og ask passer godt ind i vores nordiske boliger. Her er det en gammel nordsjællandsk gård, der er gennemrenoveret med enkle og uhøjtidelige materialer: Støbte betongulve, ubehandlede saksespær i fyrretræ, træbetonlofter, bordplader i bøg og hvide standardelementer.
Det er arkitekt Uffe Topsøe Jensen fra Monomade, der står bag ombygningen, og filosofien har været at bevare gårdens sjæl ved at bygge videre på den bygningsmæssige tradition med beskedne materialer, der kan hentes i lokalområdet.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

Bæredygtigt køkken
Køkkenet her, er bygget i bambus, som er et nyere materiale i køkkensammenhæng. Bambus er ikke en træsort, men en græsart, der har en lang række miljøvenlige egenskaber. Udover at være stærkt, smukt og fleksibelt, er bambus hurtigvoksende og kan dyrkes uden brug af pesticider. Planten har jordforbedrende egenskaber og frigiver 35 % mere ilt end almindelige træer.
Bambus kan bruges på samme måde som træ. Det forarbejdes ved at stammerne skæres op i ultratynde strips, som derefter limes sammen og giver materialet dets karakteristiske stribede look. Bambus er blevet udråbt til at være et af verdens mest bæredygtige materialer. Men den blåstempling skal tages med et lille forbehold.
De tynde strips kræver nemlig en hel del lim. Derfor afhænger miljøvenligheden af hvilken lim producenten bruger.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter her.
Kend din trælåge
- Glatte trælåger er som oftest finerede, da det er nærmest umuligt at lave en glat låge af massivt træ uden træet vrider sig. Glatte låger fremstilles af et tyndt lag finér, der limes på en spånplade. Spånpladen betyder, at lågen er mere formstabil end massive låger. Finérlåger er følsomme overfor slag – og kan i nogle tilfælde være svære at reparere. Skuffefronter er mindre end låger og kan derfor fremstilles både i massivt træ og fineret.
- Der er stor forskel på den energi køkkenfirmaerne lægger i deres finérarbejde og hvor samvittighedsfuldt finérstykkerne sammensættes. Men det er forholdsvist nemt selv at vurdere kvaliteten af finérarbejdet. Lågerne må ikke virke stribede, og det samlede lågebillede skal være roligt og harmonisk.
- Overfladebehandlingen har stor betydning for både udseende og vedligeholdelse. Lakerede låger er er nemmere at rengøre, men overfladen kan virke lidt død. Nogle laktyper har indbygget UV-filter, der forhindrer at træet skifter farve, når den udsættes for sollys. Oliebehandlede låger har et mere naturligt udseende, og skal vedligeholdes jævnligt med plejeprodukter. Vær opmærksom på at mange træsorter vil udvikle sig farvemæssigt med tiden, hvis de står ubehandlede.
Kilde: Danske BoligArkitekter
