Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Parcelhus fra 70'erne skal renoveres

Arkitekten rådgiver familien til, hvordan særligt køkkenet skal indrettes.

Hej Lone

Vi har købt et parcelhus fra 1975, som skal renoveres.

Der skal lægges egetræsplanker på alle gulve undtagen vådrum og bryggers, og vi skal også udskifte vores køkken. Oprindeligt havde vi bestemt os for et parallelkøkken – tegning er vedhæftet.

Nu har vi imidlertid bestemt os for at åbne køkkenrummet op ind til forstuen og opholdsstuen ved at vælte væggen fra køkken ud til forstuen mod vest.

Vi er dog usikre på, om vi skal bevare parallelkøkkenet, eller om vi kan indrette køkkenet på en anden måde, der bedre udnytter den plads vi får.

Vi havde overvejet blot at sætte en dybere bordplade på underskabene ud mod forstuen, og købe nogle skamler, så familien kan samles dér omkring madlavning, lektier m.v. i ulvetimen.

Men løsningen risikerer at blive kluntet, fordi (i) der er et indhak i facademuren mod syd i forstuen, og (ii) væggen mod nord i forstuen (med dør til værelse) flugter ikke med væggen mod nord i køkkenet.

Vi er 2 voksne og 3 børn, og får tit gæster.
Har du et forslag til, hvordan vi kan indrette køkkenet bedst efter ’murens fald’?

Med venlig hilsen Rebekka

Kære Rebekka,

Jeg vil lige starte med at fortælle at jeg har skrevet til dig inden dette forslag for at høre om I havde overvejet hvor upraktisk det vil være at have køkkenet åbent lige ud til hoveddøren og direkte adgang til gæstetoilettet og hertil har du meget fornuftigt svaret at I ændrer hoveddøren til en ny terrassedør, flytter hovedadgangen om til bryggerset, hvor der er masser af garderobeplads til jeres familie og at I har tænkt over det uhensigtsmæssige i at have toilettet så tæt på køkkenet.

Så langt så godt.

Jeg vil foreslå at I flytter toiletdøren om på den korte side, så den vender væk fra køkkenet.

Skulle I alligevel føle at der er for kort afstand imellem gryder og toilet, er det ret enkelt at sætte en skydedør op, så der kan lukkes af.

Med hensyn til opstillingen af det nye køkken, så kan I sagtens holde fast ved parallel-køkkenet med to sider og siddepladser på den nye åbne side, men det er vigtigt at I ser på trafikken igennem køkkenet, inden I bestiller.

Det skitserede forslag med en lang højskabssektion på hele væggen ind mod værelset mod nord kan jeg ikke lide, fordi skabene simpelthen vil stå i vejen for jer, når I kommer ind fra den nye indgang.

Her vil det være langt at foretrække at der er frit udsyn og plads.

I stedet for at stille 60 + 60 + 60 + 40 cm højskabe her, kan I med fordel nøjes med 60 + 60 og så flytte de andre over på siden med kogepladsen.

For at få mere skuffeplads, kan I sætte underskabe op bagved vasken, så I får en bredere bordplade her. Det er alt for lidt at have vask og siddepladser på en bordpladedybde på 60 cm.

Når I nu åbner imellem køkken og forstue, så synes jeg også at I skal udnytte pladsen her.

Endelig kan I, når toiletdøren er flyttet, anbringe et vitrineskab på den ”nye” væg, med masser af plads til service, kogebøger osv. Det vil sige at I skal have styr på køkkenet først og så bagefter se hvor brede de nye terrassedøre skal være.

Vh. Lone

© Lone Barslund – A

© Lone Barslund – B

Relaterede Artikler