Køkken i første parket til skoven

Kristine Nørskov Høgsberg og hendes mand og to små børn bor i udkanten af Holstebro. Familiens nye køkken ligner ikke de fleste andres. Bl.a. har de en skøn hems, hvorfra der er udsigt over rummet.

© Andreas Mikkel Hansen

Det lyse, funktionalistiske MS12-Svanekøkken er en del af en totalrenovering af et arkitekttegnet parcelhus fra 1970. Kristine og Kenneth Høgsberg overtog villaen i 2015 og har brugt et år på at forvandle den til sin nuværende form. Under istandsættelsen blev alle indervægge fjernet og placeret nye steder, og som resultat heraf er plantegningen over huset vendt på hovedet. Også køkkenet har fået ny placering. Fra at være et mindre rum på husets ene langside er det nu trukket frem i første parket med udsigt mod skoven. Det er i dag husets bankende hjerte og centrum for familiens aktiviteter. Køkkenet er en del af et rummeligt køkkenalrum og har åben forbindelse til både spiseafdeling og dagligstue. Der er loft til kip, betonfliser på gulvene og lyddæmpende lofter. "Huset var velholdt og i pæn stand, da vi overtog det, men vi ville udnytte kvadratmetrene bedre ved fx at inddrage gangarealerne og den daværende carport, og dermed undgå spildplads." "Desuden ville vi have gulvvarme i stedet for radiatorer, og det var vigtigt for os at give køkkenet en central placering," fortæller Kristine Nørskov Høgsberg, som er multimedieansvarlig i marketingafdelingen hos SVANE Køkkenet og naturligvis inspireret af de indtryk, hun dagligt får via sit job.

© Andreas Mikkel Hansen

Kenneth Høgsberg har selv udført forvandlingen. Ombygningen gav mulighed for en hems med frit udkig til køkkenet for familiens yngste medlemmer.

I stedet for en almindelig dør er valgt en skydedør mellem køkkenalrummet og resten af huset. På gulvet ligger betonfliser på 80 x 80 cm købt hos Holstebro Flise og Pejsecenter. De er fra Emil Ceramica, og hedder 'On Square’.

Af hensyn til akustikken i rummet er lofterne lavet af et lyddæmpende materiale. Der er indbygget Sonos Sorround System i loftet og mulighed for musik både i køkkenet og på terrassen.

Køkkenet er koncentreret omkring den store køkken-ø, der måler 120 gange 300 cm. Familien er konsekvente omkring farvevalg, og sort og hvidt går igen i hele køkken-alrummet. Udtrykket er enkelt og stramt – og alligevel varmt og gæstfrit. Bordpladen er en Sile Stone-plade, og vasken er en Blanco-vask i silgranit. Armaturet er fra Quoker.

© Andreas Mikkel Hansen

Efter amerikansk inspiration er entreen blevet en del af det nye køkken-alrum. I stedet for skærmende vægge mellem indgangsparti og det øvrige hus træder man nu direkte ind i køkkenet udefra. "I det daglige bruger vi bryggerset som den primære indgang. Den er i forlængelse af carporten og er det naturlige valg, når vi er i bil. Men vores gæster ankommer altid via hoveddøren, og går lige ind i køkkenalrummet." "I begyndelsen skulle jeg vænne mig til, at tilberedningen af maden er synlig, og at vores gæster står omkring køkkenøen, når jeg rører i gryden. Men i dag synes jeg, at det fungerer godt. Ikke mindst i det daglige. Og dagligdage er der trods alt flest af. Alle hjemmets centrale funktioner er samlet i alrummet, og det er praktisk med to små børn."
Opslagstavlen er fra Ferm Living og har samme form og størrelse som de to hylderum, der er bygget ind i væggen. Bag kaffemaskinen er trukket el for at undgå unødige ledninger.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenstilen er enkel, rå og lys – trods lågernes sorte facader. Huset ligger placeret op ad skov og grønne arealer. Store vinduespartier får naturen udenfor til at fylde indendørs.

"Jeg beskæftiger mig med køkkeners udtryk i det daglige og er vant til at lede efter en rød tråd. Det lagde jeg vægt på, da vores eget køkken skulle udtænkes og indrettes. Det er vigtigt for mig, at køkkenet udtryksmæssigt hænger sammen med resten af husets stil – at der er en rød tråd."

"Jeg har tilstræbt at skabe en balance i farver og materialer, som trækker naturen indenfor. Den frodige skov møder de rå toner indendørs i form af beton, fliser, træ og sorte og hvide toner. Det er hele tiden hårde materialer, der sættes op mod bløde. Træ over for sten. Kulde overfor varme. Lyse farver over for mørke. Det er kontrasterne, der skaber balance."

Fronterne er i sortmalet eg og bordpladen i Silestone, som er et ridsefast kompositmateriale. Kristine Høgsberg har planlagt køkkenet ud fra en arbejdstrekant: vask og komfur er ved siden af hinanden, og i højskabene bag ved er to ovne og køleskab placeret. De centrale arbejdsfunktioner er således alle inden for rækkevidde. Mad-os opfanges af en bord-emhætte fra Thermex. Genvækst-ventilationen er placeret lige over komfuret.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er stramt i sit udtryk. Formerne er lige og enkle. Rammerne om- kring køkken-øen er hvide, ligesom Silestone-bordpladen. Facaderne på skufferne er sortmalet eg. Til alle indvendige hylder er valgt hvidtonet ask. Det gælder også i de høje Hide Away-skabe, hvis låger kan trækkes helt væk. Det lyse asketræ går i øvrigt igen i husets bryggers, baderum og i hemsen over køkkenet. Som en rød tråd. "Vi har lagt vægt på, at køkkenet er funktionelt og nemt at arbejde i. Vi har valgt at indrette det sådan, at vask, komfur og ovn udgør en arbejdstrekant. Det glemmer man nogle gange, når man indretter nye køkkener, og så får ovnen plads for enden af køkkenøen. Jeg synes, at det er lykkes at integrere både æstetik og praktik," siger Kristine Nørskov Høgsberg.

Køleskab, dampovn og almindelig ovn fra Siemens Studioline er integreret i skabsvæggen. For ikke at dominere er skabsfronterne hvide – ligesom væggen.

De høje skabe er Hide Away-skabe, hvis låger kan forsvinde. De rummer bl.a. køkkenmaskiner, der bruges dagligt, og er praktiske: alt er ved hånden, og kan med et træk i lågen gemmes væk. De indvendige hylder er i hvidtonet asketræ. Husets elektronik – gulvarme og genvækst – styres via elektronikken på væggen.

© Andreas Mikkel Hansen

Det lyse køkken med facader i sortmalet eg har loft til kip og en hems med kig ned i køkkenafdelingen. Især 6-årige Nathalie er glad for hulen. For at skabe en sammenhæng mellem hemsen og køkkenet er rammerne om rækkeværket malet sorte – ligesom køkkenøens fronter. Kristine og Kenneth Høgsberg har trukket stålwirer i et mønster som afskærmning. Køkken-øen måler 120 gange 300 cm og er alrummets hjerte og samlingssted for lektielæsning, snak og naturligvis madlavning. Bordpladen er i hvid Silestone. På væggen under hemsen er indbyggede Hide Away-skabe, hvis låger kan åbnes og forsvinde ind i væggen. Af hensyn til akustikken er der valgt lyddæmpende Troldtex-lofter. Der er varme i gulvene, der er beklædt med grå betonfliser.

© Andreas Mikkel Hansen

Relaterede Artikler