Sigdal køkken
© Sigdal

Her er 2023's største køkkentendenser

Lyse nuancer, 1950’er- og 60’er-nostalgi og industriel luksus – det er bare et par af de ting, vi kommer til at se mere af i det nye år. Vi har kigget nærmere på tidens tendenser i køkkenrummet.

Lyst til lys

I en tid præget af corona, krig og økonomisk krise er det kun naturligt at ville omgive sig med noget lyst og positivt.

Lige nu ser vi, hvordan de mørke træsorter, som længe har domineret stilen i køkkenrummet, træder i baggrunden som accenter og lader de lysere nuancer spille hovedrollen.

Det viser sig både i valg af lyse træsorter såvel som i en palet af beroligende lyse og bløde farvetoner.

Avolia køkken

Med Avolia-køkkenet fra Kvik kan man kombinere lyse toner med mørkt egetræ. Fronterne er lavet af genanvendt PET, som gør køkkenet holdbart og modstandsdygtigt over for daglig slitage.

© Avolia
&Shufl køkken

Laminat er både smukt og praktisk, da det stort set er vedligeholdelsesfrit. Her er det et laminatkøkken fra &Shufl i Oyster Grey. Man kan vælge det i 12 forskellige farver.

© &Shufl
Invita køkken

Ikon er et snedkerlavet køkken med lameller i massiv hvid eg fra Invita.

© Invita
Nicolaj Bo køkken

Tendensen med det lyse træ og fronter malet i en lys blød tone ses tydeligt i et af de senest snedkererede køkkener fra Nicolaj Bo.

© Nicolaj Bo

Tilbageblik

Om man vælger et 50’er-60’er-inspireret køkken, fordi det passer ind i arkitekturen, eller fordi man synes, det tilføjer varme, hygge og sjæl, er nok forskelligt.

Uanset hvad, kan vi konkludere, at der er retro-noter at finde rundtomkring hos køkkenfirmaerne.

Hos Tvis og Kvänum går de planken ud med et fuldbyrdet retrokøkken, og hos Stilleben Architects og Arki ser vi eksempler på mere tidløse køkkener, hvor grebene sender associationer tilbage i tiden.

Kvänum køkken

Her ses et køkken fra Kvänum, som er indrettet i et 60’er-hus i Silkeborg. Den glatfalsede Banér-låge i farven Klippa står i kontrast til korpus i farven Dunhvid. Bordpladen er fremstillet af kalksten i farven Jura Grau, og grebene er messing.

© Kvänum
Arki studios køkken

Arki studios Ikea-hack med malede træfronter og en Silestone-bordplade har pga. sine greb en stille retro-reference

© Arki studios
Stilleben Architects køkken

Klassisk rammekøkken fra Stilleben Architects med bordplade i limestone.

© Stilleben Architects

Industriel luksus

Lige nu ser vi, hvordan elementer fra industrikøkkenerne rykker ind i private køkkener og særligt i de mere eksklusive af slagsen.

Det er især materialet stål, som vinder indpas – måske fordi vi i forlængelse af en verdensomspændende pandemi har fået mere fokus på bakterier, og hvilke overflader der er lette at holde rene.

Måske fordi stål er pænt.

Boffi køkken

Boffi er altid garant for det eksklusive, og også de låner fra det industrielle køkken. Her er det K14 køkkensystemet designet af Norbert Wangen, som har et kæmpe emfang i stål integreret i en overhængende hylde, hvor man kan have diverse køkkenremedier lige ved hånden. Desuden bevirker køkkenets konstruktion i aluminium, at den tunge bordplade kan svæve frit i luften.

© Boffi
Reform køkken

Reflect er et køkkendesign fra Reform. Det er designet af arkitekt Jean Nouvel og udført i metal og med en bordplade i rustfrit stål

Køkkensnedkeren køkken

Et gammelt hus med træbjælker, trædøre og trægulve får et cool modspil fra et køkken komplet udført i stål – og dog: Skufferne er i træ. Fra Køkkensnedkeren.

© Køkkensnedkeren

Opdatér dit køkken

At få nyt køkken er lidt af et projekt og koster mange penge, men der er mange måder, hvorpå man kan optimere sin færden i køkkenet – uanset om det er hjælp til skraldesortering, rengøring, tidsoptimering med direkte kogende vand, opbevaring eller lignende.

Her er lidt tips og tricks til, hvordan du let kan gøre hverdagen i et køkken bedre.

Uno Form køkken

Affaldet skal sorteres. Alligevel kan det synes bøvlet at have ti skraldespande stående. Det her affaldssystem fra Uno Form hjælper lidt på vej. Med syv adskilte rum er der plads til de mest gængse affaldstyper fra husholdningen

© Uno Form
Jotun køkkenfarve

Giv dit køkken et nyt udtryk med en farve på væggen. Her er det Antikgrå 1973 fra Jotun.

© Jotun
Aarke

Vil du ikke have danskvand i hanen, men ved siden af, og vil du undgå brugen af plastikflasker, så kan Aarke-sodastream anbefales. Den fås nu med tilhørende glasflaske.

© aarke
Gejst

Vistestykker, grydelapper, forklæder – giv en plads til dine køkkentekstiler, for eksempel med Hook Hangers fra Gejst.

© Gejst

LÆS OGSÅ