5 gode gulve til dit køkken
Vi guider dig igennem, hvilket gulv der skal lægge bund til dit køkken.
Af
Beton – råt og slidstærkt
Betongulve har været meget populære de seneste år. De passet til tidens mi-nimalistiske stil og kan give boligen et strejf af de ikoniske New Yorker-lejligheders råhed. Samtidig bidrager de med en rolig flade, der giver mulighed for at give den mere gas i resten af køkkenet.
Betongulve har den fordel, at selvom det er hårdt, føles det stadig blødere end klinker, hvis du pudser og overfladebehandler det. Du vil dog efter mange timer i køkkenet godt kunne mærke i benene, at det er et hårdt gulv at stå på.
Et betongulv kan tåle vand, er let at gøre rent og er meget slidstærkt. Du skal dog passe på med at spilde for meget på det, da det let optager farve. En over-fladebehandling kan dog redde dig fra de fleste pletter.
Bliver der slået et stykke af gulvet eller får det en revne, er det umuligt at repa-rere et betongulv, uden at man kan se det. Der er det nemmere med klinker, hvor man blot kan udskifte den ødelagte flise.
Inden du forelsker dig for meget i et betongulv, skal du undersøge, om dit un-dergulv overhovedet kan bære vægten af et betongulv eller om det skal for-stærkes. Er det tilfældet, kan din betondrøm gå hen og blive ganske kostbar.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter.

Epoxy – glat og nemt at gøre rent
Epoxygulve er noget vi bedst kender fra hospitaler og parkeringskældre. Men i de senere år er gulvtypen begyndt at snige sig ind i de private boliger – specielt i køkkenet, hvor det er en robust og slidstærk løsning. Epoxy er en maling af kunstharpiks, som du kan komme på alt fra trægulve til beton. Laget af epoxy gør gulvet meget hårdt, slidstærkt og helt glat. Desuden har det en fordel, at der ikke er nogen sarte fuger, der kan samle fugt og snavs. Og så kan det fås i al-verdens flotte farver og strukturer.
Med et gulv af Epoxy skal du ikke bekymre dig om vedligeholdelsen eller gispe højt, når børnene taber kødsovs på gulvet. For væske og mad trænger ikke ned i overfladen, og gulvet tåler de fleste rengøringsmidler.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter.

Natursten – unikke og hårde
Natursten er smukke og giver en levende overflade til dit gulv. Hver eneste sten er helt unik, og du vil derfor få et flot farvespil og fine naturlige mønstre i dit gulv, som ikke kan opnås med andre materialer.
Natursten findes i flere varianter. De mest almindelige er dog skifer, travertin, granit og marmor.
De er meget hårde og slidstærke, men de kalkholdige af dem (marmor, travertin og skifer) kan ikke tåle syre – hverken fra madvarer eller rengøringsmidler, og kræver derfor en ekstra kærlig hånd, hvis de skal holdes pæne. Har du tabt lidt mad, skal du blot bruge en opvredet klud dyppet i sæbespåner.
Vær opmærksom på, at et hårdt materiale som sten på en stor overflade gør akustikken dårlig. Vælger du et gulv af sten, skal du derfor kompensere andre steder i rummet med bløde materialer.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter.

Træ – smukt og godt for akustikken
Trægulve er smukke og behagelige at gå på. De kan have flotte åretegninger og forskellige nuancer alt efter træsort og behandling. Da træ er et blødt mate-riale, bidrager det til en god akustik i dit køkken. Blødheden betyder dog også, at der let kan komme mærker og hak i gulvet, hvis du taber noget eller går med stilethæle. Vælger du et trægulv skal du også være forberedt på at huske vedli-geholdelsen. Ellers kan det let blive grimt.
Et trægulv skal grundbehandles med enten lak eller olie. Vælger du en lakbe-handling er overfladen lukket og rengøringen nemmere. Men træet mister en del af sin naturlige skønhed og samtidig er overfladen mere modtagelig for rid-ser. Er der først kommet ridser i et lakgulv, vil de hurtigt blive brune og grimme, og eneste udvej er en total afslibning med efterfølgende lakbehandling.
Vælger du en oliebehandling skal du indstille dig på at vedligeholdelsen er lidt mere krævende. Udover den ugentlige gulvvask med sæbe bør du også pleje gulvet med olie mindst én gang om året. Modsat et lakeret trægulv er et oliebe-handlet gulv mere modstandsdygtigt overfor ridser og trykmærker, og det er nemmere at slibe lokalt på småpletter og efterbehandle med lidt olie.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter.

Klinker – klassisk og holdbart
Klinker er et populært valg, når der skal vælges gulv til køkkenet. Og med god grund. Klinker er hårdføre, nemme at vedligeholde og findes i et utal af farver, mønstre og størrelser. De mest almindelige klinker til køkkenbrug er de kerami-ske, der tåler alle former for rengøring og findes i alle prisgrupper. Eneste ulempe er den hårde overflade, der er mindre behagelig at gå på og som kan forringe akustikken i rummet. Vælger du klinker på gulvet, bør du kompensere ved at vælge bløde materialer andre steder i rummet fx et akustikvenligt træloft eller skabe og bordplader af enten linoleum eller træ. Husk også at fugerne mellem klinkerne er sarte overfor syreholdige rengøringsmidler. Lyse fuger kan desuden være næsten umulige at holde rene. Derfor er det en god idé at mind-ske antallet af fuger ved fx at lægge gulvet med store gulvklinker og meget smalle fuger.
Se mere fra køkkenet hos Danske BoligArkitekter.
4 trin til det perfekte køkkengulv
Hårdhed
Et gulv er en ret stor flade. Det har derfor stor betydning for køkkenets akustik. Inden du vælger materiale til dit køkkengulv, skal du derfor tænke over, hvilke andre materialer, du har i rummet. Vælger du et hårdt køkkengulv som beton, epoxy, klinker eller natursten skal du kompensere andre steder i rummet med bløde materialer. Derimod er træ og laminat bedre for en behagelig rumklang.
Stil
Ligesom resten af dit køkken skal dit køkkengulv passe til dit hus’ arkitektur og din egen stil. Vælg derfor ikke et epoxygulv til et romatisk bondekøkken. Passer det hele sammen vil dit hjem og køkken føles mere harmonisk.
Rengøring og vedligeholdelse
Nogle materialer kræver langt mere vedligeholdelse og rengøring end andre. Vær derfor ærlig overfor dig selv, når du vælger. For selvom et marmorgulv kan være supersmukt, bliver det hurtigt grimt, hvis du hellere vil kaste dig i sofaen, når du har spist aftensmad, end at vaske gulvet. Og det er irriterende at have konstant dårlig samvittighed over for et gulv.
Gulvniveau
Mange mennesker vælger af praktiske grunde at have to forskellige slags gulv i deres køkkenalrum: et i køkkenet og et andet under spisebordet. Er du fristet af denne løsning, skal du være opmærksom på, at gulve har forskellige tykkelser. Fx er et epoxygulv meget tyndere end et trægulv. Og det kan give udfordringer i samlingerne.
