Sådan binder du ude- og inderum sammen

Få mere ud af dit hjem med en flydende overgang mellem inde og ude: Vi guider dig her.

Arkitekterne rådgiver

Få et mere spændende og harmonisk hjem ved at binde ude- og inderum sammen. Indsæt store vinduer, flyt dagligdagsaktiviteter ud og tænk i materialer og flader, der gør vejen udenfor i haven og på terrassen let og dragende.

Vi guider dig og giver dig arkitekternes bedste tips her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Indret din terrasse som din stue

Invester i hyggelig indretning til terrassen på samme måde som til din stue. Husk, at du i vid udtrækning kan anvende de samme fif og indretningstricks, som du bruger indenfor.

Arranger loungeområdet med nogle behagelige flydemøbler og lad lanterner, puder og planter fuldende hyggen. På denne overdækkede terrasse er der gjort noget ekstra ud af væggene, der er beklædt med skifersten og sortmalet træ.

På den måde er det nemt at forvandle et trist hjørne i haven til en indbydende hyggekrog.

Se mere fra den flotte terrasse hos Danske BoligArkitekter her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Lav mad i det fri

Ryk madlavningen ud på terrassen i de varme sommeraftener med et lækkert udekøkken. Husk dog, at du ikke bliver varmet af særlig meget aftensol, hvis du placerer køkkenet i øst.

Skyggende træer, mure og andre høje ting skal du også tage med i dine overvejelser, inden du bygger.

Placér det gerne tæt på indgangen til husets indvendige køkken, som i dette nybyggede hus af Lars Bo Poulsen. På den måde skabes der en naturlig overgang til din bolig, og du skal ikke bære redskaber og madvarer så langt.

I udekøkkenet her er der også tænkt i en afskærmende låge. Det er en god måde at undgå, at køkkenet bliver ulækkert af visne blade og andet snavs.

Se mere fra udekøkkenet hos Danske BoligArkitekter her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Gulv og terrasse ud i ét

Lad materialet og niveauet på dit gulv inde i huset fortsætte videre ud på terrassen som her i sommerhuset af arkitekt Søren Sarup.

Det er en enkel og lækker måde at skabe en glidende sammenhæng mellem ude og inde på. Og når dørene står åbne, virker det nærmest som ét stort rum.

Husk dog, at den manglende niveauforskel på gulvet kan give fugtproblemer, da sne og vand vil samle sig lige udenfor og derfor let kan trænge ind. En løsning kan være at lægge et linjedræn, der er en slags rist, hvor vandet kan løbe fra.

Samtidig skal man huske, at materialer ikke opfører sig ens ude og inde. Med tiden vil vind og vejr derfor gøre forskel på fladerne. Træ, tegl og beton er lækre materialer at gå på med bare fødder.

Se mere fra det flotte sommerhus hos Danske BoligArkitekter her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Lys op

Lys dine uderum op som her på huset tegnet af arkitekt Rasmus Bak. Sæt lys på muren eller op i træerne og på planter. Placér fx lyset, så det lyser nedefra og op.

Det vil skabe dekorative og stemningsskabende silhuetter fra planterne og andre genstande i haven. Lyset giver tryghed, da det afslører, at der ikke er noget farligt ude i mørket.

Samtidig får lyset din bolig til at virke større, da lyset åbner uderummet op modsat en mur af mørke.

Se flotte løsninger med udendørsbelysning hos Danske BoligArkitekter her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Åben op - fra ALLE rum

Indsæt store døre, der kan skydes eller foldes helt til siden langs din terrasse eller have som her i tilbygningen af arkitekt Nanna Bering.

Når du åbner dem, giver det en fornemmelse af, at ude og inde flyder sammen til ét rum, og dit hjem vil føles større. Der er dog ingen grund til kun at lave udgange til haven fra stuen.

Åben også på badeværelset eller fra soveværelset. På den måde bliver dit udeareal også en del af de rum.

Det er lækkert at kunne gå ud i solen direkte fra sengen. Og hvem vil ikke også elske at kunne hoppe direkte fra haven og ind på badeværelset og tage et bad – eller omvendt?

Se mere fra huset hos Danske BoligArkitekter her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Lad materialer gå igen

Et enkelt trick er at lade materialer og flader gå igen både inde og ude.

Brug typehusets karakteristiske sortmalede træ på en væg i entreen som her i ombygningen af arkitekt Lotte Elkiær, eller lad gulvet være det samme indenfor og ude på terrassen.

Det giver en ensartethed og harmoni, der får dit hjem til at virke mere sammenhængende.

Se mere fra det ombyggede typehus fra 60’erne hos Danske BoligArkitekter her.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter