Ny oprydningsmetode overgår Marie Kondos

Lad dig inspirere af denne nye, simple metode, som ifølge Pinterest er den dominerende lige nu.

© Dunja Opalko

Ny oprydningsmetode overtager Pinterest

Det fleste af os har hørt om Marie Kondo, den efterhånden verdenskendte, japanske oprydningsekspert, der med sin KonMari-metode har inspireret mange til effektiv og overskuelig rengøring og oprydning.

Men nu overgår en ny oprydningsmetode den populære KonMari, nemlig FlyLady-metoden, som har taget særligt Pinterest med storm.

På Pinterest er interessen for “fly lady cleaning schedule” steget med hele 40%, mens interessen for KonMarie-metoden er faldet med 80%.

FlyLady-metoden

Hele tanken bag denne FlyLady-metode er, at oprydning ikke skal være stressende, men derimod let og overskueligt.

Metoden er bygget op omkring 15-minutters oprydningsintervaller, som med fordel kan lægges imellem dine daglige gøremål. Det kunne for eksempel være en hurtig rengøring af vasken eller toilettet på badeværelset, efter du har børstet dine tænder, eller inden du skal ud af døren.

Del dit hjem op i zoner

Organiseringseksperten, Marla Cilley, som står bag FlyLady-metoden, foreslår, at du opdeler dit hjem i 5 forskellige zoner for på den måde at gøre oprydningen og rengøringen mere overskuelig.

Din rengøringsrutine strækker sig over en måned, hvor du nøjes med at gøre rent 15 minutter om dagen. Følger du metoden skulle du gerne komme ind i en rutine, som hjælper dig med hele tiden at have et rent og ryddeligt hjem.

Zone nummer 1
I den første zone, som foregår i den første uge af måneden, bruger du 15 minutter hver dag på at gøre rent og rydde op i din entré, din spisestue og på din eventuelle altan eller terrasse.

Zone nummer 2
Den anden zone strækker sig over den næstkommende, fulde uge, og her handler det om at rydde op og gøre rent i køkkenet.

Få 3 gode råd til, hvordan du undgår rod i køkkenet her.

Zone nummer 3
Den tredje zone falder på den tredje, fulde uge og handler om at få styr på badeværelset og ét andet rum i dit hjem såsom kontoret eller bryggerset - det vælger du selv.

Zone nummer 4
Den fjerde zone strækker sig over den fjerde, fulde uge på måneden, og her skal du skabe orden på dit soveværelse og i dine skabe.

Få hele 11 snedige tips til smuk og praktisk opbevaring i soveværelset her.

Zone nummer 5
Den sidste og femte zone foregår i den femte uge på måneden. Denne zone strækker sig kun over et par dage, da zone 1 og zone 5 foregår i samme uge. Her skal der ryddes op og gøres rent i stuen.

Det vigtige ved FlyLady-metoden er, at du holder dig til kun at rydde op og gøre rent 15 minutter dagligt. På den måde kan det sniges ind i selv en travl hverdag, uden at det bliver uoverskueligt.

En overordnet guide

For at bløde den månedlige rutine lidt op, vil vi anbefale, at du ser metoden som en overordnet guide, men ikke lader dig binde for meget til denne.

Så har du tilfældigvis 5 minutter til overs i dit 15-minutters rengøringsinterval en dag, så kan du sagtens bruge tiden fornuftigt og køre en hurtig klud henover vasken, hvis den trænger, eller rydde stuen for børnenes legetøj - også selvom den pågældende uge ikke er dedikeret til hverken badeværelset eller oprydning i stuen.

Den gyldne regel er dog fortsat, at du holder dig til de 15 minutters rengøring/oprydning hver dag. På den måde vedligeholder du endnu bedre dit rene og ryddelige hjem.