Her er indretningsguru Marie Kondos 5 bedste tips til oprydning

Vi har fået Marie Kondo til at dele sine guldkorn med os.

© Netflix

Tidy you home, transform your life

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo er lige nu aktuel i Netflix-serien “Tidying up with Marie Kondo” og har fået hele verden til at gå oprydning-amok.

Udfordringen med at holde orden er nok én, vi alle kender. Men det er muligt at lave en oprydning, én gang for alle, og for evigt leve i orden, lover Marie Kondo os.

Ifølge hende er der to primære grunde til, at det er svært for folk at holde orden.

-Der er to grunde til, at folk ikke kan holde orden. Den ene er, at de har for mange ting i deres hjem. Den anden er, at deres ting ikke har en fast plads i hjemmet, forklarer hun til BO BEDRE.

Hendes faste råd er derfor, at man starter sin oprydningsproces med at smide ud - og herefter finder plads til de ting, man vælger at beholde. Og rækkefølgen er vigtig! Mange forveksler nemlig oprydning med blot at finde en plads til alle sine ting, altså gemme rodet væk i kasser, skabe, kældre og lofte.

Marie Kondo deler her sine bedste 5 bedste tips med BO BEDRE.

© Netflix

Forestil dig dit ideelle liv

Spørgsmålet om, hvad du har lyst til at eje, er i virkeligheden spørgsmålet om, hvordan du har lyst til at leve dit liv, forklarer Marie Kondo.

Du skal forestille dig, hvilket slags hus, du gerne vil bo i og hvordan du gerne vil bo. Vær så specifik som muligt. Hvis du kan lide at tegne, så skitsér, hvordan det ser ud. Hvis du foretrækker at skrive, så beskriv det i en notesbog. Du kan også klippe billeder ud af et magasin og kollager, for at visualisere dit mål.

Book oprydning ind i din kalender

Sørg for at rydde din kalender og reservér et par dage til din oprydningsproces. Det er nøglen til at komme i mål med din oprydning. Hvis du blot siger til dig selv, at du vil rydde op, når du får tid, kommer det aldrig til at ske.

© Netflix

Sig det højt

Oprydning kan være en ensom opgave og måske mister du modet, hvis du skal være alene om det - hvis du har nogen, der kan støtte dig i processen, vil det hjælpe dig til at blive ved med at lave fremskridt. Du kan erklære dit mål over for familie, venner eller på sociale medier, anbefaler Marie Kondo.
Du kan poste dit fremskridt med hashtagget #mykonmari for at dele din rejse og hjælpe med at opmuntre andre, der går igennem samme proces.

Ryd op efter kategori, ikke efter placering

Der er en specifik rækkefølge i oprydningen, når man følger KonMari-metoden - tøj, bøger, papirer, det Marie Kondo kalder ‘komono’ (løst oversat til diverse, eller: ting der ikke falder i nogen af de andre kategorier) og slutteligt ting, der har affektionsværdi.

Rækkefølgen er bygget op, så du starter med dét, der er nemmest. Når du gennemgår dit hjem i den præcise rækkefølge, vil du opleve at processen flyder og du over tid opbygger glæde over dit fremskridt, mens du bevæger dig mod de sværere kategorier.

Vælg ting, der giver glæder

Dette punkt er ét af de måske mest kendte af Marie Kondos pointer. Det handler om, hvordan du vælger de ting, du vil beholde i dit hjem.

Hold hver af dine ting i hånden, én ad gangen, for at mærke, hvordan du føler for dem. Du skal kun beholde de ting, der giver dig glæde, siger Marie Kondo.

Processen med at smide ud handler nemlig ikke om at fokusere på at vælge fra, men i stedet om at finde de ting du vil vælge til - ting som vil give dig endnu mere glæde i dit liv fremover.

LÆS OGSÅ: Fra rodeværelse til indbydende gæsteværelse

© Netflix