10 nye måder at spare penge på ved at dele

Vidste du, at du kan spare penge på at dele disse ting med andre? Se alt det hotte og det nye inden for deleøkonomi.

Lej dit surfboard eller din cykel ud
© Istockphoto

Der kommer hele tiden nye deletjenester og spin-offs på deleøkonomien. Nogle er veletablerede og på alles læber, andre har endnu ikke krydset atlanten fra deletjenesternes moderland: USA.

Én tjeneste, der endnu ikke er kommet til Danmark, er Spinlister. Her kan du udleje din cykel, dit surfboard eller snowboard.

Lånet kan på Spinlister ske i fuld tryghed. Firmaet giver i hvert fald garanti for den skade, der måtte ske på "befordringsmidlet": Op til 1.000 dollars for ski og snowboards - og 10.000 dollars for en cykel (nok ikke en Kildemoes..).

Airbnb - lej 1400 slotte

Airbnb formidler udlejning af private boliger til ophold og feriebolig og er et af lokomotiverne inden for deleøkonomien.

Firmaet opstod i San Fransisco i 2008 og gør i dag boliger tilgængelige i 190 lande. Blandt slagnumrene er blandt andet 1.400 slotte.

Airbnb handler meget om tillid. Succesen for udlejeren opnåes ved at opbygge et godt ry via anmeldelser og ratings.

Airbnb buldrer derudaf, selvom konceptet har mødt en del kritik. Blandt andet garanterer Airbnb ikke for, at boligerne faktisk må udlejes.

Uber - privatetaxien
© Istockphoto

Uber er en delebaseret taxitjeneste. Med udgangspunkt i en app skaber den kontakt mellem folk, der har brug for taxi-lignende transport, og private bilejere.

Tjenesten hviler ligesom Airbnb på et sindrigt system af rating og anmeldelser.

Uber er enorm i USA. I København har tjenesten allerede etableret sig, og Århus er på vej.

Uber har dog mødt en del modstand både fra politisk hold og fra taxibranchen. Kritikken går blandt andet på, at Uber underminerer løn- og arbejdsvilkårene for taxichauffører.

App-shopping
© Istockphoto

Instacart er endnu en amerikansk deletjeneste. Her downloader man også en app, og gennem den finder man en personlig shopper, som Instacart har clearet.

Firmaet har aftaler med flere store butikskæder i USA. Hvis man handler i disse kæder, kan handlen foregå endnu hurtigere, fordi betalingen foregår over nettet.

Instacart findes endnu ikke i Danmark. Det danske online supermarked Nemlig minder lidt om Instacart, men er dog stadig et supermarked, som man bare kun kan handle i via nettet.

Dansk deletjeneste med fart på
© Istockphoto

Danmark er også med i deledillen. Gomore blev allerede oprettet i 2005 af to danskere, der studerede filosofi i Tyskland, og som gerne ville have et billigt lift hjem for dem selv og deres venner.

I dag er det en stor tjeneste for samkørsel og biludlejning mellem private. Der er efterhånden op imod 300.000 brugere i Danmark, og firmaet har også etableret sig i Norge og Sverige.

Tesla til låns
© Letsgo

Letsgo er en anden dansk deletjeneste, der handler om biler og kørsel. Her består forretningsideen dog i, at letsgo lejer deres egen flåde af biler ud til brugerene.

Hvis man er et registreret medlem, kan man let danne sig et overblik over, hvor firmaets biler holder i de 11 byer, hvor letsgo har etableret sig, og så er det bare om at sætte sig ind i den nærmeste, hvis man har behov for det.

Bilflåden omfatter blandt andet et eksemplar af luksus-elbilen Tesla, der koster mere end en halv million, hvis man skulle købe den fra ny.

Kickstarter
© Istockphoto

Kickstarter kunne ikke være mere deleøkonomi. Her kan folk med gode ideer præsentere deres ideer og derefter håbe på støtte fra vildtfremmede.

Projektmageren/kickstarteren angiver et målbeløb for kampagnen, og det er kun, hvis dette beløb nås i crowdfunding, at beløbet kan komme til udbetaling.

Kickstarter-firmaet tager 5% i gebyr af det indsamlede beløb og betalingstjenesten 3-5%. Resten er ren profit og projektkapital

Fon - deling af Wifi
© Istockphoto

Fon tilbyder deling af Wifi i et stort coast-to-coast net. Tjenesten findes endnu kun i USA. Det eneste, man skal gøre, er at købe en Fon-router.

Båndbredden på denne router er delt i to: Den ene del er forbeholdt ejeren af routeren, og den anden del er en del af det landsomspændende wifi.

Og så er der ellers fri surf i de fleste større byer.

Open source og Wikipedia

Hvad har man ikke sparet i leksikoner og bøder på biblioteket, efter Wikipedia er dukket op?

Wikipedia er på sin egen måde også en del af deleøkonomien. Tjestenen er en af de mange open source-tjenester, der gør livet lettere og billigere for mennesker. Her kan alle bidrage til Wikipedias millionvis af leksikale artikler på alle verdens sprog.

Mange CMS'er som Wordpress, Drupal og Joomla er også open source. Her har kodenørder rundt omkring i hele verdenen sammen opbygget en fælles platform, som brugerne gratis kan benytte sig af.

De fleste open source platforme har forskellige forreningsmodeler. Wikipedia er baseret på donationer.

Guldminer som deleøkomi?
© Istockphoto

Der er en stor gråzone for deleøkonomi.

Det canadiske mineselskab, Goldcorp, var for nogle år siden utilfreds med indtjeningen. Så lagde de alle deres dokumenter og tegninger af deres miner ud til offentligheden. Straks begyndte ingeniører og andre lykkeridere at komme med gode ideer, og snart blomstrede firmaet igen. Er det deleøkonomi? Hmmm...

Der findes mange andre deletjenester og nye kommer til konstant. Her er yderligere et par eksempler.

  • Dogvacay: Overlad din hund til en privat hundepasser i stedet for til en hundekennel.

  • Bookcrossser: Del dine bøger og få kontakt til andre med samme smag i bøger.

Kender du andre deletjenester inden for deleøkonomien? Så er du meget velkommen til at bidrage med nogle navne på Bo Bedres Facebook-side.