5 gode råd til dig, der skal renovere et lille badeværelse

Bjørke Jacobsen lever af at renovere folks boliger og her får du hans 5 bedste råd til, hvordan man får det bedste ud af et lille badeværelse.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Praktisk og æstetisk

Bjørke Jacobsen arbejder til daglig i virksomheden Focus Plus, som bl.a. laver flere totalrenoveringer og badeværelser fra bunden. Med stor interesse for design og materialer kombinerer han, sammen med kompagnonen Peter Lund, praktisk erfaring med æstetisk sans. Bjørke har for nyligt renoveret familiens eget badeværelse, og her har han lavet en række specialløsninger, som viser, hvor meget man kan få ud af få m², hvis man tør tænke ud af boksen.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Udnyt hver en m2

– Det gamle badeværelse var både småt og mørkt. Og desuden var brusenichen placeret midt i rummet, hvilket var utrolig upraktisk. Vores tanke var at arbejde med rummet, som det var, men også få lidt luft og lys derud ved at hæve loftet samt vælge nogle materialer og fliser, som ville få rummet til at syne større.

Vi har brugt lange vægfliser, som får rummet til at virke længere, og derudover er de helt blanke, så det lys, som er i rummet, reflekteres. I forhold til gulvet har vi valgt marokkanske sildebensfliser fra hjemmesiden marokk.dk, som ligeledes gør, at rummet virker længere.

Vi har virkelig forsøgt at få det bedste ud af rummet på alle leder og kanter, og ud over materialevalget drejer det sig også om funktionaliteten i, at man fx vælger et kortere toilet, prøver at få selve toiletstativet lidt længere ind i væggen osv. Det handler hele tiden om, hvordan man kan hente fem cm her og fem cm der, så det hele bliver mere funktionelt, fortæller Bjørke.

LÆS OGSÅ: 5 planter til badeværelset – Perfekte til fugt og mørke.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

Ikke begrænse sig

For ham er det vigtigt, at man ikke lader sig begrænse af, hvad der findes på markedet. I hans øjne kan alt i princippet lade sig gøre. Således er badeværelset spækket med specialløsninger, som alle er med til at give mere plads og skabe de bedste betingelser for det pågældende rum.

– Her i mit eget badeværelse har jeg valgt nogle lidt dyre løsninger som et snedkerlavet møbel, Vola-armatur osv. Det behøver man ikke. Der er masser af andre muligheder. Folk skal vide, at man kan lave nogle fantastisk fede ting i rum, som man på forhånd tænkte var et umuligt projekt, siger Bjørke.

Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen
Det lille badeværelse
© Andreas Mikkel-Hansen

5 konkrete løsninger til badeværelset

Fliser
Bjørke oplever ofte, at mange lægger sig fast på fliser uden at tænke på, hvilken effekt de har i rummet. Hvis Bjørkes badeværelse var større, havde han brugt nogle andre fliser. Men fordi rummet er så småt, handlede det om at få det til at syne bredere og længere. Sildebensfliserne på gulvet og de lange fliser på væggene giver den effekt. Fliserne er fra marokk.dk.

Rum
I det lille badeværelse har Bjørke hævet loftet 20 cm ved at lave en anden rørføring fra overboen. Ved vinduet har han skåret ud, så karmen er kortere, og der er skabt mere plads i brusenichen. Det betyder bl.a., at Bjørke kan bade sine små børn i en balje, uden at det føles trangt.

Interiør
Det lille møbel under vasken er snedkerlavet, og er helt smalt, så det ikke tager plads ud i rummet. Glasvæggen til badet er ligeledes speciallavet, så brusenichen virker mere rummelig, Den stikker lige nøjagtig nok ud til, at det ikke sprøjter på toilettet, men også til, at man ikke føler sig lukket inde i et hjørne. Desuden passer den sorte ramme til toiletrulleholder og toiletbørste fra Unidrain.

Sanitet
Toilettet er kortere end standarden, hvilket betyder, at der er god plads til at gå forbi, såvel som at sidde der. I øvrigt er toiletskabet sat længere ind i væggen, så det ikke tager plads i rummet. Vasken er en særlig smal vask fra Bad og Stil, og Vola-armaturet er fræset ind i væggen, så det tager mindre plads.

Lys og refleksioner
Fliserne på væggen er holdt i en blank overflade, som reflekterer både det naturlige lys såvel som det spotlys, som sidder i loftet. På den måde virker rummet større. Desuden er der skåret lidt ud ved vinduet, så der kommer mere lys ind, ligesom døren ind til badeværelset er gjort bredere, så der strømmer mere naturligt lys igennem rummet.