Vand i haven på nye måder

Vand har en magisk evne til at sprede ro og give os ny energi, både synet og lyden. En sø er som en magnet, og en lille rislende bæk gør din have levende.

© Bo Karlsen

Vand er sit eget rensningsanlæg
Vandet i søen skal være i balance, hvis du skal undgå, at fiskene bliver syge, at planterne vantrives, og at alger omdanner søen til en grød. Forkert surhed og forkert hårdhed kan give problemer, men sundt og klart vand handler især om at få omsat dødt organisk materiale.

Filteranlæg drives først og fremmest af naturen selv. Vandets daglige ture gennem vandfald, bæk og rodzone giver naturen mulighed for selv at holde bassinet sundt. Søen tilføres hele tiden organisk materiale i form af visne blade, døde planter og dyr, fiskefoder, plantegødning. For at det ikke skal ende som slam og algesuppe, skal det fjernes eller omdannes til stoffer, som planterne kan leve af. Først nedbryder dyr og bakterier det organiske materiale til ammonium, mens de samtidig bruger af vandets ilt. Andre bakterier omdanner denne ammonium til nitrit, som endnu en type bakterier omdanner til nitrat, der kan omdannes til frit kvælstof og optages af planterne.

© Bo Karlsen
© Bo Karlsen
© Bo Karlsen

Større vandflader giver mulighed for at veksle mellem åbent vand og vandplanter. En dekorativ eller sjov figur af fx et dyr tilføjer noget ekstra.

© Bo Karlsen

Køb en vandkunst - En vandkunst kan være helt enkel med et lille bassin eller mere avanceret.

© Bo Karlsen

Gør det selv-bassin - En tæt krukke og en elektrisk pumpe. Det er alt, hvad du skal bruge til denne minidam.

© Bo Karlsen

Permanent stenskulptur - Med få midler kan du anlægge en lille dam med springvand i terrassen.