Sommerfuglebusken - strålende lokkemad

Sommerfuglebusken er et fint og poetisk indslag i haven, og så lever den fuldkomment op til sit navn - planten tiltrækker simpelt hen sommerfugle i flokkevis.

Sommerfuglebusken lever op til sin jobbeskrivelse
© iStock

Det virker! Hvis du planter en sommerfuglebusk i efteråret, vil den allerede begynde at tiltrække sommerfugle næste sæson under blomstringen.

Og vi har brug for sommerfugle - de er sammen med bierne med til at befrugte planter.

Læs også: Danmark har mistet 12 sommerfuglearter

Gror vildt i Kina

Du kan læse meget mere om dyrkning og pleje af sommerfuglebusken i idényts planteleksikon. Her står bl.a.:

"Den busk, som vi kender og dyrker under navnet sommerfuglebusk, blev opdaget i det sydvestlige Kina i 1869 af den franske missionær Armand David.

Sommerfuglebusken gror vildt i Kina, i provinserne Sichuan og Hubei i det centrale Kina, og tæt på grænserne til Mongoliet og Tibet. Planten gror også vildt i Japan.

Sommerfuglbusken er kendt og elsket for sine lange blomsterklasser, der bliver mellem 20 centimeter og en halv meter lange. De enkelte blomster er små med 4 og noglee gang op til 5 kronblade.

Sommerfuglebusken er en løvfældende busk. Den har en hvælvet eksplosiv vækst og kan blive op til 5 meter høj. Sommerfuglebusken findes dog også i dværg-størrelser i ned til 60 centimers højde fuld udgroet."

Populære sorter af sommerfuglebusken

Buddleja davidii “Black Knight”. Populær hybrid art med meget dybe mørkviolette blomster, der har et orange “øje”. Blomstrer fra juli og helt ind i oktober måned.

Flower Power. Ny sommerfuglebusk, hvis blomster skifter fra blålig violet til orange, mens busken blomstrer (se billedet).

Dværg sommerfuglebuske. Nogle sorter som ”Buddleja Nanho White” og ”Buddleja free petite tutti fruitti” har en tilstræbt dværgagtig vækst på mellem 60 og 150 centimeter. En fuldvoksen sommerfuglebusk kan i modsætning hertil blive op til 5 meter høj.

(Kilde: idényts planteleksikon)

Bed med sommerfuglebusk i centrum

Her er et forslag til, hvordan man designer et bed, hvor sommerfuglebusken er centralt placeret og står rigtigt flot.

Et bed, der også tiltrækker bier

Samme princip er brugt hos Garden Gates. Se, hvilke andre blomstersorter bedet indeholder her.