DET SORTMALEDE svenske træhus ligger midt på grunden, og haven omkranser det. Højbedene står skarpe og minimalistiske i dette rum i haven. På modsatte side ses en af de  otte belægninger i haven sammen med tidsler og blomster.
© CLAUS DALBY

Skønt grønt åndehul i Nordsjælland

Nordisk coolness, kalder havemanden Claus Dalby dette skønne grønne åndehul i Nordsjælland. Han besøger her haven, der med højbede, fine belægninger og et drivhus har fået plads til det hele.

Da Lisbeth og Kjeld Wilms i 2010 overtog det fine gamle, svenske træhus fra 1928, var haven meget mørk og tilgroet. Med andre ord: den trængte virkelig til mere end en kærlig hånd. Det afskrækkede på ingen måde parret, der ikke alene faldt for huset med det samme, men også for beliggenheden på en stille villavej i Vedbæk nord for København. Her syv år senere står alt nu gennemtænkt ned til mindste detalje. Fx brugen af gennemgående materialer som betonfliser og pigsten samt sortmalede lægter og planker.

Både Lisbeth og Kjeld er æsteter med interesse for design – Claus Dalby har gennem sit forlag Klematis udgivet to bøger med Kjeld som forfatter og illustrator. De handler om at lære at tegne og male. Fag, som Kjeld gennem en menneskealder har beskæftiget sig med.

Nye oplevelser om hvert hjørne

Derfor var det også helt naturligt, at det var ham selv, der – med sparring fra Lisbeth – tegnede havens plan. Kjeld fremhæver husets placering midt på den kvadratiske grund. Den gør, at haven bliver en bred ramme rundt om huset, så når man runder et hjørne, er der hele tiden nye oplevelser. Et lille fint drivhus med muret sokkel fra det engelske firma Alitex giver med sit gedigne udseende en god stemning i haven. Det er ti kvadratmeter og lige perfekt i størrelse til omgivelserne og huset.

Haven er et sjældent eksempel på et harmonisk sted, der hviler i sig selv. Det konsekvente valg af sort og hvidt gør, at haven udstråler en nordisk coolness. En minimalistisk stil, der passer godt til huset. Og det er jo netop det, det handler om: at få hus og have til at udgøre en symbiose. Det er virkelig lykkedes her.

© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY
© CLAUS DALBY

BOG OM NORDISK HAVESTIL

I havemanden Claus Dalbys bog besøger han inspirerende haver i Norge, Sverige, Finland og Danmark. På sin rejse gennem Norden fra syd til nord og næsten helt op til polarcirklen har Claus Dalby besøgt smukke haver, som viser, hvordan klima og den omliggende natur er afgørende for havernes udformning.

Det er fristende at spørge ham, hvem der vinder de nordiske mesterskaber. Hans svar kommer prompte: svenskerne er klare vindere. Sverige er et stort og meget langt land med markante klimatiske forskelle, og de fleste haver findes da også mod syd, i Skåne, hvor klimaet i det store hele er identisk med det danske. I og omkring Stockholm er der også mange dejlige haver, og et par helt særlige steder er med i denne bog.

Det nordligste sted, Claus Dalby besøger, er Bjurholm, cirka 60 kilometer vest for Umeå. Herfra er der små 400 kilometer til den nordlige polarcirkel.

I mesterskaberne kommer Danmark på andenpladsen, og den have, vi viser på disse sider, indgår i bogen. Norge får bronze, og Finland indtager sidstepladsen. Men det er lykkedes Claus Dalby at finde spændende haver, uanset hvilket nationalflag der vejrer i vinden.

Bogen afspejler passionerede haveejeres kreative løsninger med beplantning af bede, indretning af siddepladser, pergolaer og andet i harmonisk samspil med huse, drivhuse og andre bygninger.

Nordiske Haver, Forlaget Klematis. 376 sider. 399,95 kr.