Se lavendelhaven, du aldrig havde gættet, lå i Danmark
Den imponerende have er 38.000 m² stor. Her bruger Esther ca. 5 timer dagligt.
Af
Lavendelmarken danner smukke, lilla puder på en skråning. Her har man den skønneste udsigt over bunden af haven og de omkringliggende marker og enge med skoven i baggrunden. Sammen med formklippede træer fanger farverne opmærksomheden, når man kører forbi et stykke uden for Hillerød.
Provence i Alsønderup
I Nordsjælland ligger en lavendelmark og en fortryllende have, som minder om et typisk provencalsk landskab. Bag de frodige marker står Esther Geneser, som har åbnet sit sted for besøgende.
Kom med på visit i Esthers Have.

Esther Geneser er anlægsgartner og har skabt en bemærkelsesværdig have på 38.000 m² i Alsønderup i Nordsjælland. Landskabet med lavendler, blomster og træer er arrangeret, som det ses i det sydlige Frankrig og i Italien. Hun har kaldt den Esthers Have, og den er åben for besøgende, ligesom hun holder kurser i alt fra blomster- og kransebinding til fotografi og indretning her.

Man fornemmer stærkt den sydlandske inspiration på terrassen, der putter sig ind i skrænten. Pladsen ligger på en sydvendt skråning, og den er lun og lækker, da den store mængde af sten og beton bliver varmet op på solrige dage, hvor den afgiver varme, længe efter at solen er gået ned.
Et imponerende, provenceinspireret landskab
På en solskinsdag er det som at køre igennem det sydlige Frankrig, når man passerer den lilla bakkeskråning i Alsønderup et stykke uden for Hillerød i Nordsjælland. Tankerne sendes direkte til Provence, mens duften af lavendler kilder i næseborene.
Det er kombinationen af den for området lidt usædvanlige beplantning af blomstrende lavendler mod smukke, skarpt formklippede træer, som fanger øjet. Samtidig pirres nysgerrigheden over for haven, der ligger i et smukt kuperet terræn blandt marker og enge.
Her på bakken i den 38.000 m² store have bor parret Esther og Torben Geneser. De har indrettet ca. 10.000 m² som et provenceinspireret landskab med lavendler, blomster og træer.

En fuldstøbt bænk agerer både støttemur og siddeplads på skråningen i Esthers Have.

En kurv med lavendler og en smuk buket er hverdagskost i haven, hvor Esther elsker at binde kranse og buketter.
Et stort projekt, som tog tilløb
At det skulle blive Danmark og en stor have på landet, Esther skulle lande i, lå ikke lige i kortene for den unge Esther, som stammer fra Brasilien. Men som i så mange andre skønne eventyr var det kærligheden, der bragte hende hertil som 21-årig. Hun kom i lære som anlægsgartner og arbejdede som sæson-arbejder i blomsterbutikker, og dermed var kimen til hendes haveinteresse lagt.
Kærligheden holdt dog ikke, men det gjorde glæden for Danmark. Så måske det var skæbnebestemt, at hun i 2009 mødte Torben, der boede på den 38.000 m² store grund, der senere skulle danne rammen om Esthers haveglæde.
Den store grund var dog lidt af en udfordring for Esther, som kom fra en have på 280 m² i Nykøbing Falster, for det meste var fuldkommen tilgroet af tjørn, brombær og agerpadderok, så det tog et par år, før hun havde samlet mod nok til at give sig i kast med projektet. Men så var det ellers på med handskerne og i gang med buskrydderen.
Først blev der ryddet en plads midt på skråningen, hvor hun fik øjnene op for de kvaliteter, grunden bød på. Et par mirabeller og et egetræ blev stammet op og formklippet. Og så kunne hun se det hele for sig.

Samlingspunktet er en lille plads lavet af sten fundet på grunden og beton, som i materialevalg glider godt ind i
omgivelserne. Esther har lavet pladsen med sin bror, der er murer. En blanding af træer, bede og krukker skaber et uhøjtideligt udtryk.

Midt i juli klippes lavendlerne ned, så de står som stedsegrønne kugler resten af sæsonen. Blomsterne bliver gemt og brugt i kranse og buketter eller bliver foræret væk, så de kan stå og dufte af Sydfrankrig vinteren igennem. Bagerst ses en opstammet og formklippet mirabel, der giver en smuk kontrast til den høje skelbeplantning i baggrunden og det omkringliggende landskab. Lavendlerne i haven er af sorterne ‘Hidcote Blue’, og ‘Munstead’. Og de næste sorter, der skal afprøves, er ‘Edelweiss’ og ‘Rosea’.
En tydelig kærlighed til det sydfranske
Modsat resten af haven, som har en tung lerjord, er jorden på bakken sandet, let og ekstra lun om sommeren, da det er en sydvendt skråning.
Det blev startskuddet til den lavendelmark, som er så iøjnefaldende, når man kører forbi, og som danner hele grundstammen i haven. For det er netop lavendler og kærligheden til det sydfranske, der er temaet i Esthers haveeventyr.
Inspireret af parrets mange rejser til Sydfrankrig, samt at Torben har boet i Nice, og at deres bryllupsbilleder blev taget på netop lavendelmarken i dens spæde ungdom, gør lavendlerne til en fælles glæde for parret.
Marken startede med et par enkelte planter fra Frankrig, som Esther selv har delt, så de nu udgør en hel lilla, duftende mark på skråningen. Det er havens centerpiece med en skøn duft i sommersolen sammen med andre middelhavsplanter som salvie, timian og rosmarin.

I bunden af haven for foden af lavendelskråningen ligger skærehaven. Søjletujaer rammer haven ind, og i de lange bede dyrkes dahliaer og sommerblomster til buketter.

En af favoritterne i skærehaven er Helichrysum, evighedsblomst, da den kan tørres.
En varm og lækker plads
I 2017 kom en sydlandsk inspireret terrasse til, som putter sig ind i terrænet på skråningen op mod huset. Den er lavet af sten fundet i området og støbt i beton. Den lune plads med de sydlandske referencer har den smukkeste udsigt over haven, det kuperede landskab og de omkringliggende marker.
Esther har lavet den med hjælp fra venner og familie, og den er stærkt inspireret af de pladser, parret har besøgt på deres rejser i Italien og Frankrig, særligt i Provence.
Den stenede plads og de omkringliggende vægge, hvoraf nogle agerer både støttemur og bænk, bliver lunet op på solrige dage, og dermed er pladsen varm og lækker, længe efter at solen er gået ned, hvor den stille og roligt afgiver varmen.

Dahliaen ‘Wine Eyed Jill’ i smukke farver af rosa og laks bruges flittigt i buketter hele sommeren.

Esther i gang med en af sine yndlingsbeskæftigelser, nemlig at samle til en smuk buket fra egen have.
Esther bruger (med glæde) 5 timer dagligt på havearbejde
I bunden af haven for foden af lavendelskråningen er skærehaven placeret. En hæk mod vejen giver læ for vestenvinden, som ellers kan være lidt af en
udfordring i haven. Men jorden her er leret og fed, og her dyrker Esther alle de etårige sommerblomster og masser af dahliaer, som hun bruger i kranse og buketter.
Skærehaven er indrammet af majestætiske søjletujaer, der skaber en pompøs stemning og danner fokuspunkter i den store have. Herfra kan man også besøge de mange fritgående høns, som leverer hjemmelavet gødning til havens mange bede. Skærehaven fræses hvert forår, før den sås til igen med en mangfoldighed af sommerblomster i store mængder, og der lægges dahlia- knolde, der leverer smukke blomster hele sommeren, så der altid er blomster til buketter i massevis.
Haven kan med sin betydelige størrelse være en mundfuld for nogle, men for Esther er den en glæde, som hun bruger ca. fem timer på dagligt.
Det kræver en del arbejde og ikke mindst planter at få anlagt så stor en have. Men glæden ved at se sine idéer blive til virkelighed og at kunne dele sin haveglæde med de gæster, der kommer her, er det hele værd for hende. For trods havens udfordringer med bakker, skygge, forskellige jordtyper og invasive arter har Esther skabt sit helt eget provencalske paradis.

I bunden af haven holder hønsene til. De leverer både friske æg og masser af gødning til haven.

Mange af havens bede får lov til at have et vildt udtryk. Her er det mandstro og valmuer i smuk forening.
Skab din egen lavendelhave
Lavendel er en halvbusk, som er en mellemting mellem en staude og en busk. Den er velduftende og blomstrende og nem at have med at gøre, for den er nøjsom og stærk og skal ikke gødes. Den kan lide en mager veldrænet jord og masser af sol.
Er jorden for leret på plantestedet kan du tilføre lidt groft sand eller grus. Det er vigtigt, at jorden er godt drænet, for den kan ikke lide at stå med rødderne i vand. Lavendel egner sig også fint i krukker.
Sådan gør du
- Plant lavendel-buske i foråret.
- Vand den godt igennem og hold den så til den tørre side.
- Fra efteråret kan planterne klare sig selv med hensyn til vand.
- Afhængigt af art og sort blomstrer lavendel fra juni til august.

Huset, som er fra 1946, troner på toppen af bakken, godt beskyttet med skoven i ryggen. Her er der naturligvis også masser af lavendler omkring terrassen.

En væg af brænde danner læ på terrassen, og stubbe i forskellig højde inviterer til et smukt krukkelandskab med skyggeplanter under det store egetræ. Her er det forskellige hostaer, pletter i luften, japansk løn og Heuchera.