Havekrukke
© iStock

Sådan styler du krukkehaven

Brug græsser til krukker og skab et smukt udtryk i haven eller på altanen. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan bruge.

Stor trend: Guide til græsser i krukker

Krukker er ikke bare smukke at se på, det er også en rigtig god og nem måde at opbevare sine planter på. En ting, der er på vej op, er grønne planter, græssorter og buske i havekrukkerne.

Græsser kan være utrolig flotte til krukker. Med frodige blade og græsser, kan du få et fint farvespil i dine krukker året rundt. Om sommeren blomstrer græs med aks, og så får de et helt andet udseende. Mens de om vinteren også ser skønne ud med rimfrost på, ifølge Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio

Fintstrået elefantgræs(Miscanthus sinensis 'Gracillimus')

Disse prydgræsser skal du gå efter

Blå bjørnegræs (Festuca glauca) og lampepudsergræs (Pennisetum alopecuroides) er eksempler på græs, der vil pynte dine krukker i et flot sammenspil med andre grønne planter.

Bjørnegræs er en af de mest udbredte prydgræsarter i Danmark. Planten er enkel og smuk, og passer godt ind i den moderne have. Derudover klarer planten sig virkelig godt i det våde, danske klima, da den både er nøjsom og hårdfør.

Lampepudsergræs er en spændende bred tuegræs, der med sin akse, fra august til september, mest af alt minder om små rævehaler. Sorten varierer meget i højden, men kan blive helt op til en meter høj.

Hosta plante til krukker

Det oplagte valg til den skygge- og vindfulde have

Brug mange flotte grønne planter i dine krukker. Det behøver ikke altid være store flotte farvede blomster. Dorthe Kvist påpeger, at en af de planter, der har fokus på bladene er Hosta.

Hosta er en nem plante med store flotte blade, der kan bruges i krukker og på friland. Den trives bedst i halvskygge, men kan også klare sig fint i fuld skygge. Hosta er derfor et oplagt valg de steder, hvor mange andre planter normalt ikke vil kunne trives, eksempelvis under træer – eller plant hosta i krukker på mørke altaner.

En af Dorthes favoritter er kæmpe verbena (Verbena bonariensis), som på dansk hedder jernurt. Verbena-planterne er super flotte sammen med græs og giver din krukkehave et helt specielt udtryk. Kæmpeverbena har lette, lilla blomster, der sidder på toppen af dens 1½ meter høje stængler.

Kæmpe verbena har meget robuste og smidige stængler, så de kan bevæge sig i vinden uden at knække, hvilket giver en meget smuk effekt i haven på vindfulde dage. Og så behøver den aldrig at blive bundet op, grundet de stærke stængler.

Må der gerne være knald på farverne, så find inspiration her.

Hjertegræs(Briza media)

Flere oplagte krukkeplanter

Sankthansurt (Sedum) er en plante med mange forskellige sorter. En af de mørkere sorter er rigtig smukke sammen med nogle af de andre nævnte græssorter.

Dahlia (Georgine) “After dusk” er en mørk skønhed. Når blomsten blomstrer, dufter de fløjelslignende kastanjebrune blade svagt af chokolade.

Mørk blåaks (Sesleria heufleriana) er en stedsegrøn tuegræs, der under blomstringen i april-maj står med flotte næsten sorte aks og gullige støvdragere.

Hjertegræs (Briza media) er også en græs med tueformet vækst, der særligt er populær til buketter. Hvert græsstrå har spinkle grene med små hjerteformede, brunviolette aks.

Fintstrået elefantgræs (Miscanthus sinensis 'Gracillimus') får smukke hvide blomster i august-oktober. Sorten bliver 1 - 2 m høj og har smukke overhængene grønne strå.

Marehalm (Leymus arenarius) er en almindelig græsart, der vokser tæt ved kyster og strande. Stråene er stive og stikkene og har en grøn farve med et blågrønt skær.