'Constance Spry' fra David Austin Roses
© David Austin Roses

Sådan kan du bruge klatre- og slyngroser i haven

De flotte roser giver masser af liv og grønt i haven og kan vokse både på buer, mure og i træer.

Slyngroser i haven

Slyngroser og klatreroser er overdådige rosentyper, der pynter smukt i haven med masser af volumen, blomster og velduft. Slyng- og klatreroser er egentlig bare to forskellige betegnelser for samme fænomen, men der er forskelle inden for sorten.

Der er selvfølgelig mange slags, men de kan deles op i remonterende og engangsblomstrende roser.

Remonterende klatreroser blomstrer gennem længere tid, hvor de engangsblomstrende, som navnet antyder, kun blomstrer én gang per sæson. De engangsblomstrende roser skyder dog flere blomster, og de dufter også gerne mere end de remonterende.

Når du vælger, hvilken rose du vil have, skal du også være opmærksom på formålet, da de forskellige varierer i højden og trives forskellige steder i haven.

'Shropshire Lass' fra David Austin Roses
© David Austin Roses

Mure, vægge og hegn

Klatreroser ser rigtigt smukke ud, når de dækker mure og hegn, men du skal være opmærksom på, hvor stor og vildvoksende rosen bliver. Har du valgt en større rose, skal du have en robust konstruktion til at holde den store rosenbusk oppe, for eksempel et rionet.

Vender muren mod syd, skal du ikke vælge en rose fra Rosa Multiflora-familien, da du så risikerer at få meldug på muren. Vender muren derimod mod nord, skal du vælge en sort, der kan klare lidt køligere og mere skyggefulde forhold, for eksem.

Husk samtidigt at vælge en sort, der passer til murens eller hegnets højde, så rosen ikke overtager fuldstændigt.

'The Generous Gardener' fra David Austin Roses
© David Austin Roses

Bue og pergola

Rosenbuer og pergolaer med overdådigt rosenflor er flotte og giver noget højde til haven. Dog skal du være opmærksom på at vælge konstruktion efter rosen, da nogle roser kræver meget robuste konstruktioner, så de kan holde til de tunge planter.

Husk også at tænke over, hvor stor rosen bliver – det er vigtigt, at rosen for eksempel kan nå at vokse hele vejen over buen, så det skal være en sort, der vokser kraftigt.

Det kan være en god idé at få lavet en speciallavet bue eller pergola, så du er sikker på, at den kan holde til rosen, og så bliver den præcis, som du vil have den.

'Paul's Himalayan Musk' fra David Austin Roses
© David Austin Roses

Træ

Slyngroser kan se rigtigt flotte ud, hvis du lader dem klatre op i et træ, for eksempel et æbletræ. Først vil æbletræet blomstre, og senere på sæsonen kommer de fine roser frem.

Når rosen skyder de første grene, kan du hjælpe dem på vej, så de kommer op i træet, men efterhånden vil rosen kunne holde sig selv fast med tornene.

Kilder: David Austin Roses, Haveselskabet