Sans for gode steder kendetegner kokken Flemming Schiøtt Hansens og madskribent og forfatter Mette Helbæks valg af bolig og placering af deres restaurant Stedsans på Østerbro, der ligger på den 600 m2 store medlemsbaserede tagmark ØsterGro. For med den stigende mængde af mennesker og forurening kalder fremtiden på alternative måder at bo på. Men især at vi tænker naturen ind i vores boligform. Og netop den tanke greb parret, da de købte deres hus i haveforeningen Uganda i Tårnby, hvor de bor sammen med børnene Sif og Sally på 9 og 5 år på beskedne 70 m2 samt et anneks på 12 m2. Men for dem er det ikke kvadratmeterne, der tæller, men derimod det, man kan lave på dem.
– Oprindeligt kom vi fra en toværelseslejlighed, men da vi havde brug for plads, men knapt med penge, faldt valget på haveforeningshuset med de mange vinduer, den store have og en beliggenhed, som både er tæt på by og natur. Vi bor nu 10 min. fra byen og ved Kalvebod Fælled, hvor der er heste, hjorte, køer, en badebro. Og for enden af Ugandavej er der vild natur, så langt øjet rækker. Samtidig er der et godt socialt liv her. Vores indretning er ikke med en bestemt stil for øje, men når man bor så småt, er det et kunststykke at holde mængden af ting nede. Så vi har kun ting, som vi holder af og bruger ofte, fortæller parret.
### Have med højbede og bålplads
Naturen er en stor del af parrets arbejdsliv både for Flemming som kok og Mette som forfatter, hvor hun er aktuel med kogebogen Sundt og Simpelt. Derfor var en have essentielt for dem.
– Haven bruger vi på mange forskellige måder. Under det store kirsebærtræ og tujaen sidder vi om aftenen med store puder, gerne med et glas vin og en bog. Flemming sidder også her og mediterer, siger Mette, der dyrker haven for at kunne følge med i årstidernes skiften. Hun har indrettet højbede med tomater, krydderurter, løg og rødbeder.
– Jeg elsker at arbejde i haven og følge med i mine planter og deres vækst. Det er her, jeg finder ny inspiration til retter på restauranten, mine artikler og kogebøger. Vi har også en bålplads, som vi bruger forår og sommer, hvor vi tænder op og laver mad over bålet eller bare sidder og hygger os, mens vi læser bøger højt for hinanden, siger parret, der har sat en udebruser op, hvor familien bader på varme dage.
– Vi kan rigtig godt lide at være udendørs og har en plan om at sætte et læskur op, som vi kan sove i. Et år havde vi vores seng stående ude under tujaen, og så sov vi derude hver nat hele sommeren, fortæller Mette.
Udover forståelsen for bæredygtighed er netop glæden ved naturen en del af driften i Stedsans, som parret har drevet som koncept på forskellige steder siden 2012. Samme interesse havde ejerne af ØsterGro, der drives som et medlemsbaseret landbrug med 40 medlemmer. Og derfor bliver tagmarkens drivhus nu lejet ud til den grønne restaurant.
– Ved at bidrage med husleje giver vi ØsterGro et fortsat fundament, samtidig med at vi har et smukt sted at være. På taget ønsker vi at servere mad i nogle rammer, hvor folk bliver mindet om, at maden, vi spiser, og måden, den bliver til på, hænger sammen. At lave mad på taget er som at komme hjem, for stemningen er intet mindre end magisk. Luften er tæt af gæsternes glæde, begejstring og nærvær.