Sådan bor man grønnere i byen

Med tanke på det enkle liv har parret bag den hypede tagrestaurant Stedsans indrettet sig i et haveforeningshus i Tårnby med plads til haveliv og inspiration. Vi har besøgt de to grønne spots.

Parret bag restaurant Stedsans på Østerbro

© Andreas Mikkel Hansen

Sans for gode steder kendetegner kokken Flemming Schiøtt Hansens og madskribent og forfatter Mette Helbæks valg af bolig og placering af deres restaurant Stedsans på Østerbro, der ligger på den 600 m2 store medlemsbaserede tagmark ØsterGro. For med den stigende mængde af mennesker og forurening kalder fremtiden på alternative måder at bo på. Men især at vi tænker naturen ind i vores boligform. Og netop den tanke greb parret, da de købte deres hus i haveforeningen Uganda i Tårnby, hvor de bor sammen med børnene Sif og Sally på 9 og 5 år på beskedne 70 m2 samt et anneks på 12 m2. Men for dem er det ikke kvadratmeterne, der tæller, men derimod det, man kan lave på dem. – Oprindeligt kom vi fra en toværelseslejlighed, men da vi havde brug for plads, men knapt med penge, faldt valget på haveforeningshuset med de mange vinduer, den store have og en beliggenhed, som både er tæt på by og natur. Vi bor nu 10 min. fra byen og ved Kalvebod Fælled, hvor der er heste, hjorte, køer, en badebro. Og for enden af Ugandavej er der vild natur, så langt øjet rækker. Samtidig er der et godt socialt liv her. Vores indretning er ikke med en bestemt stil for øje, men når man bor så småt, er det et kunststykke at holde mængden af ting nede. Så vi har kun ting, som vi holder af og bruger ofte, fortæller parret. ### Have med højbede og bålplads
Naturen er en stor del af parrets arbejdsliv både for Flemming som kok og Mette som forfatter, hvor hun er aktuel med kogebogen Sundt og Simpelt. Derfor var en have essentielt for dem. – Haven bruger vi på mange forskellige måder. Under det store kirsebærtræ og tujaen sidder vi om aftenen med store puder, gerne med et glas vin og en bog. Flemming sidder også her og mediterer, siger Mette, der dyrker haven for at kunne følge med i årstidernes skiften. Hun har indrettet højbede med tomater, krydderurter, løg og rødbeder. – Jeg elsker at arbejde i haven og følge med i mine planter og deres vækst. Det er her, jeg finder ny inspiration til retter på restauranten, mine artikler og kogebøger. Vi har også en bålplads, som vi bruger forår og sommer, hvor vi tænder op og laver mad over bålet eller bare sidder og hygger os, mens vi læser bøger højt for hinanden, siger parret, der har sat en udebruser op, hvor familien bader på varme dage. – Vi kan rigtig godt lide at være udendørs og har en plan om at sætte et læskur op, som vi kan sove i. Et år havde vi vores seng stående ude under tujaen, og så sov vi derude hver nat hele sommeren, fortæller Mette. Udover forståelsen for bæredygtighed er netop glæden ved naturen en del af driften i Stedsans, som parret har drevet som koncept på forskellige steder siden 2012. Samme interesse havde ejerne af ØsterGro, der drives som et medlemsbaseret landbrug med 40 medlemmer. Og derfor bliver tagmarkens drivhus nu lejet ud til den grønne restaurant. – Ved at bidrage med husleje giver vi ØsterGro et fortsat fundament, samtidig med at vi har et smukt sted at være. På taget ønsker vi at servere mad i nogle rammer, hvor folk bliver mindet om, at maden, vi spiser, og måden, den bliver til på, hænger sammen. At lave mad på taget er som at komme hjem, for stemningen er intet mindre end magisk. Luften er tæt af gæsternes glæde, begejstring og nærvær.

ØsterGro - nordeuropas største tagfarm

© Andreas Mikkel Hansen

Østergro ligger med sine 600 m2 på toppen af Københavns ældste bilauktionshus, Nellemannhuset. Det er Nordeuropas første og største tagfarm, der drives som et medlemsbaseret landbrug. Restauranten Stedsans har til huse i drivhuset, som ligger i 3. sals højde. Restaurantens bæredygtige menu serveres som “share food”, som sendes rundt på fade blandt gæsterne. der sidder på bænke ved langborde.
En stemningsfuld allé af farvede blomster byder velkommen til Stedsans. Udover blomster med flotte kronblade dyrkes der grønsager og urter, og der er også plads til høns og bier.

Drivhus på tagfarmen ØsterGro

© Andreas Mikkel Hansen

Drivhuset på tagfarmen ØsterGro forvandles hver torsdag til søndag i sommerhalvåret til restaurant. Her bliver der dækket op på berlinerborde og bænke-sæt med friske blomster, ukurant porcelæn fra loppemarkeder, rustikke hørservietter fra Broste Copenhagen og økologiske islandske lammeskind fra The Organic Sheep.

Haveredskaber fra Fiskars

© Andreas Mikkel Hansen

Haveredskaberne til tagmarken ØsterGro bliver sponsoreret af Fiskars, der er en ud af flere sponsorer af den bæredygtige idé. De økologiske marker bliver dagligt holdt ved lige af en gartner og mange frivillige.

Spiselige blomster på Stedsans

© Andreas Mikkel Hansen

Spiselige blomster vokser langs indgangen til Stedsans i et væld af kornblomster, morgenfruer, solsikker og krondild.

Smuk farvet buket til bordet

© Andreas Mikkel Hansen

En smuk farvet buket til bordet er sammensat af solhat fra Mettes egen have, grøftekantsgræs hentet på vej til arbejde samt morgenfruer, kornblomster og skærmdild fra taget på ØsterGro.

Kolonihavehus og skurvogn

© Andreas Mikkel Hansen

Flere vælger mindre boligformer som kolonihavehuset, der som alternativ til lejligheder skaber mulighed for, at man kan bo tæt på byen og samtidig have en have, hvor man som Mette og Flemming kan dyrke grønsager og nyde naturen. En livsstil, som også appellerer til, at man nedskalerer mængden af materielle værdier til simple living.
I haven står en skurvogn, som Mette bruger til kontor. Og her i stillheden og med åbne døre og vinduer tænker hun kreative tanker, skriver bøger, artikler og andet. Mette er aktuel med bogen Sundt og Simpelt fra forlaget Turbine.

Hus med direkte adgang til haven

© Andreas Mikkel Hansen

Det lyse hus står, som dengang parret overtog det for 6 år siden. De store vinduer og døre med direkte adgang til haven betyder, at udelivet er en fast del af dagligdagen. Med kolonihavehusenes tætte beliggenhed kommer man hinanden ved på tværs af hækkene. De få m2 fordrer en indretning baseret på lidt, men godt.

Udsmykning i køkkenet

© Andreas Mikkel Hansen

Udsmykning i køkkenet er skiftende accessories til styling af hendes bøger og andre stylingopgaver. Mette udvikler opskrifter og styler mad for virksomheder og madmagasiner. Reolen er lavet af æblekasser, og maleriet med de røde grafiske linjer er malet af Jes Wind Andersen.

Sæsoninspireret opslagstavle med krydderurter

© Andreas Mikkel Hansen

En sæsoninspireret opslagstavle består af krydderurter, som Mette hænger op i takt med årstidernes skiften. På sine madstylistopgaver har hun altid grønt med fra haven, som i stedet for at blive smidt ud kommer med hjem til tørre i køkkenet. For her lever alting videre og bliver ofte brugt igen og igen, både som inspiration og som dekoration.

Lækker salat med jordbær

© Andreas Mikkel Hansen

Salater er en fast del af kosten og ofte med en del sødme som jordbær kombineret med salat, gedeost, rucola, purløg, balsamico og nyslynget honning fra ØsterGro.

Billedvæg med Flora Danica-stik

© Andreas Mikkel Hansen

Flora Danica-stik pryder væggen i rammer fra Søstrene Grene. Musik bliver spillet på gamle lp'er, og lige nu er husets underlægningsmusik Eddie Wedders soundtrack til filmen Into the Wild.

Relaterede Artikler