Oplev nye sider af pelargonien

En dufter af citron, en anden af jordbær, og pludselig fornemmer du også toner af kokos og kanel i luften. Pelargonier har de fineste særpræg og er nemme at dyrke i potter.

© Kira Brandt
Paradehuset ved Gisselfeld Kloster blev opført i 1876 af en greve, der var stærkt inspireret af engelsk landskabsstil. Et orangeri var på det tidspunkt noget af det mest fornemme indenfor havekunst, og i dag er det også et besøg værd, ikke mindst på grund af den store pelargonie-samling.
Paradehuset er en flot symmetrisk bygning på 320 m2 . Ideen kom fra verdensudstillingen i London, 1851, hvor de første europæiske orangerier blev vist.

© Kira Brandt
Paradehuset Ligger i den smukke slotspark ved Gisselfeld Kloster. Det er et overdådigt, gammelt orangeri, som bliver forpagtet af havearkitet Stig Lauritsen og landskabsarkitekt Greg Kobett, og de to har med sans for æstetik og historisk havedesign indrettet det 138 år gamle orangeri med masser af planter og smukke ting. Her er eksotiske vækster og selvfølgelig citrus, som det hører sig til i et orangeri. Men der er ingen tvivl om, at de duftende pelargonier har en særlig plads i hjertet hos de to haveeksperter. Kanel, kamfer, ingefær ... Der findes masser af pragtfulde pelargonier, og en særlig gruppe af disse planter er duftpelargonierne, der hver især har en signifikant duft. Der er i årenes løb udviklet mange sorter, så udvalget af dufte er stort, og der bliver ved med at komme nye til. Den klassiske duft er citron, men der er også planter med toner af fx rose, kanel, fyr, kamfer og ingefær. Duften kommer fra planternes blade, der er fyldt med små kirtelhår. Fra naturens hånd er væksterne udstyret med de specielle dufte for at beskytte sig selv, for lugten skulle holde plantens fjender på afstand, så de ikke blev spist. Og der er ingen tvivl om, at der er noget om snakken, for planterne er generelt sunde, og det er ikke ofte, at de er ofre for skadedyrsangreb. Duften er pelargoniernes særlige karakteristikum, men det er også smukke planter med yndige blomster, der typisk ses i farverne hvid, rosa og sart lilla. Dertil kommer en palet af røde eller helt mørke bordeauxfarvede blomster, og det er typisk i starten af sommeren, at blomstringen er mest overdådig.
Sådan plejes pelargonier Duftpelargonierne trives bedst på en lys vokseplads, hvor de bliver vandet regelmæssigt, men med en let udtørring mellem hver vanding. I vækstsæsonen bør vandet suppleres med flydende næring i lav koncentration. Planterne kan dyrkes inden døre året rundt, men det er oplagt at sætte planterne ud på terrassen eller altanen i sommermånederne. Duftpelargonier er flerårige planter, men da de ikke er vinterhårdføre, skal de ind i løbet af september, så de ikke bliver udsat for alt for lave temperaturer. Planterne kan sagtens overvintre i en vindueskarm i stuen, men har du mulighed for at placere dem ved 10-12 grader, er det langt bedre, da det bevirker, at planterne er langt mere vil- lige til at sætte blomsterknopper. Er planterne blevet for store eller ranglede i løbet af sommeren, kan de skæres tilbage om efteråret. Planterne må derimod aldrig klippes ned om foråret, for på det tidspunkt har de dannet de blomsterknopper, der danner grundlaget for sommerens blomstring, og hvis planterne bliver skåret tilbage på det tidspunkt, bliver alle knopperne også skåret væk.

© Kira Brandt
I orangeriet er pelargonierne arrangeret som mødre med børn, idet de store moderplanter står bagest, mens de små børn står forrest.

© Kira Brandt
Duftpelargonierne er potteplanter, men prøv også at nippe nogle blomster og blade af, og læg dem i smukke fade med vand.

© Kira Brandt
Frodig engelsk pelargonie med navnet “Lady Bute”. Et eksempel på den mørkere ende af farveskalaen. Storkens næb Pelargoniens botaniske slægtsnavn er Pelargonium, og det kommer af det græske ord pelargos, der betyder stork. Grunden til, at pelargonien har fået navn efter storken, er, at plantens frøstand er lang og spids som storkens næb.

© Kira Brandt
Mirakelmager Muskatgeranien (Pelargonium x graveolens) er formentlig den bedst kendte duftpelargonie, for den har været dyrket som potteplante, så længe begrebet har eksisteret. Planten var ofte et fast indslag i 1800-tallets stuer, hvor luften ikke altid var lige frisk, så når der kom gæster på besøg, viftede værten med plantens blade, så en mere behagelig duft spredte sig. Man mente også, at et sammen- rullet blad i øregangen kunne hjælpe mod smerter i øret, og derfor blev den kaldt ørepineplante i folkemunde.
Duftpelargonierne blomstrer som udgangspunkt allermest overdådigt i maj og juni måned. Her er det en stor og prægtig “Pretty Polly”, der står i fuldt flor.

© Kira Brandt
Bladene varierer meget i både form og størrelse hos duftpelargonierne, og de er så dekorative, at planterne også er skønne uden blomster. Hos “Creamy Nutmeg” er bladene fint brogede og dufter af muskat.

© Kira Brandt
Geranier er et andet navn for duftpelargonier, men botanisk set tilhører de slægten Pelargonium. Geranier og pelargonier er dog i familie, da de begge hører til i storkenæbfamilien med navnet Geraniaceae.

© Kira Brandt
Små blomster er et andet særkende, her “Denvendor Lace”.

© Kira Brandt
Duftpelargoniernes blomster er typisk enkelte, som hos “Pretty Polly”.

© Kira Brandt
Pelargonium x splendide er ikke en duftpelargonie, men en fin lille plante, der er resultatet af krydsningen mellem to arter af pelargonier, nemlig Pelargonium tricolor og Pelargonium ovale.

© Kira Brandt
De yndige blomster sidder sammen i skærmlignende stande, her er det dværgpelargonien “Friesdorf Pink”.

© Kira Brandt
Pelargonien “Bobberstone” får finurlige, spættede blomster, men det er ikke en duftende pelargonie.

© Kira Brandt
Pelargonium sidiodes er en vildart med de skønneste mørke blomster.

© Kira Brandt
De fine, små røde blomster er ved at folde sig ud på “Concolor Lace”.

© Kira Brandt
Pelargonien “Swiss Star” har sjove stribede kronblade.

© Kira Brandt
Den lille fine “Armstead” med hvide blomster.

© Kira Brandt
Sorten “Copthorn” dufter af ceder, og det er en særdeles frodig plante med mange flotte blomster.

© Kira Brandt
Tip! Du kan selv formere duftpelargonier ved at tage et topskud fra en moderplante og stikke det i en potte. Nip eventuelle blomster af, så planten bruger energien på rødder.
I forbindelse med Paradehuset findes en vidunderlig butik med det lækreste havegrej.
Paradehuset er åbent for offentligheden, og undertiden arrangeres spændende foredrag og workshops. Du kan se mere om arrangementer og åbningstider på www.paradehuset.dk Paradehuset - orangeriet på Gisselfeld ligger på Gisselfeldvej 3, 4690 Haslev.