Nordens oliven lyser i måneskin

Pilebladet pæres løv ligner olivenblade, men det lille træ kan tåle det skandinaviske klima og er et fint indslag i en dansk have.

Det sølvgrå løv ligner olivenblade
© Wikipedia

Pilebladet pære, Pyrus salicifolia, har også fået tilnavnet Nordens Oliven takket være de sølvgrå blade.

Vi danskere higer efter den sydlandske atmosfære i haven, men ægte oliventræer kan ikke klare sig i det strenge vinterklima. Det kan pilebladet pære til gengæld, og det er blevet en meget populær plante de seneste år.
Læs også: Så godt fungerer små træer i små haver

Populariteten kan også tilskrives tv- og havestjernen Claus Dalby, som er vild med det lille træ. Han skriver på sin blog: ”Det er en showstopper, en plante, alle stopper op ved og beundrer.”

Skal plantes et solrigt og veldrænet sted

Træet med det fine, sølvglinsende løv, ses ofte som podet hængende sort. I følge idényt.dk's haveekspertLotte Bjarke skal det plantes et lunt og solrigt sted, hvor jorden er veldrænet. ”Konstant våd jord bryder pilebladet pære sig meget lidt om."

Måneskinstræet
© Wikipedia

Der er også en ekstra, næsten magisk, gevinst ved Nordens Oliven – den lyser i måneskin. Mange planter det kønne træ sammen med hvide stauder og skaber dermed et hvidt lys.

Lotte Bjarke skriver:
”Det sølvfarvede løv ser næsten selvlysende ud i måneskin. Pilebladet pære er først og fremmest værd at plante i haven på grund af det smukke, olivenlignende løv og træets elegante form og struktur.
Efter afblomstring begynder frugtudviklingen, og da står det helt klart, at pilebladet pære er nært beslægtet om ikke med oliven så med almindelige pæretræer. Frugten er blot et par centimer store.”

Blomstrer om foråret og får små, hårde frugter
© iStock