Ninas haverum

Havejournalisten Nina Ewald indretter sin egen have, som var den hendes hjem.

© Martin Dyrløv
Nina Ewalds baggrund som indretningsarkitekt har fået ideel plads til at spire i den have, hun og hendes mand bruger mange timer hver uge på at holde i topform. Ideen om at tænke boligindretningen ud i haven fik hun, da hun fra 1974 til 1985 arbejdede som indretningsarkitekt og skribent for BO BEDRE. - Når jeg var ude hos haveejerne, gik det op for mig, at der er klare parallel- ler til den indendørs indretning. Boligens designprincipper kan overføres til haven. Man kan skabe rum og visuelle oplevelser udendørs, fortæller hun. Den erkendelse har lige siden været hendes grønne følgesvend og den røde tråd i både arbejde og fritid. Efter tiden på BO BEDRE har hun bl.a. skrevet 11 bøger om hus- og haveindretning. Ikke mindst bestselleren “Design din have” og senest “Design din have med højbede”, der netop er udkommet. Nina Ewalds leg med haverum har især fået friløb omkring den Holte-villa, hun siden 1983 har delt med sin mand. Grunden er blot 598 m2 stor. Et tal, som mange gæster ifølge ejerne er blevet overrasket over at høre. - Den overordnede idé er at få den lille have til at syne stor. Derfor har jeg for eksempel holdt en diagonal fri mellem havens elementer, og det giver et langt, skråt kig på tværs hen over græsset. Dertil bruger jeg højbede for at gøre det nemt at få masser af frodighed på et lille, overskueligt sted og der- med meget lettere at få haven til at se ordentlig ud. Er græsset slået, så gør det ikke noget, at højbedene er lidt rodede. Og når man planter tæt, er det også nemt at undgå ukrudt, og selv små planter fylder flot i højden, siger hun. Som indretningsarkitekt går Nina Ewald også meget op i farvelære. Og i den sammenhæng nævner hun højbedene som en god hjælper i prydhaven. - Holder du dig til bestemte farvekombinationer i de enkelte kasser, så kan det næsten kun gå godt. Jeg synes for eksempel, at farvespændet fra orange til pink er fedt. Så i et højbed har jeg samlet valmuer, stjerneskærm, Astrantia og dahlia med blomsterfarver inden for det spekter. I et andet bed satser jeg på en lilla basis med gult som krydderi. Lilla og gul er nemlig komplementær- farver, påpeger hun. Det gennemtænkte farvespil er blot ét eksempel på de mange sammenflettede ideer i Nina Ewalds nok lille, men samtidig meget maksimalistiske have.

© Martin Dyrløv
Havejournalisten Nina Ewald.
Fornemmelsen af rum og vægge får ekstra grokraft gennem et væld af detaljer. Højbede bruges til havens rum med en stram styring af farver. Sådan får hun store sager ud af få kvadratmeter.

© Martin Dyrløv
Over rosenportalen bagest i haven sprudler en orangegul “Alchymist”-rose i fuld blomst. Den historiske, hårdføre buskrose har en kraftig vækst og får store, dobbelte blomster, som dufter stærkt. Den gør sig også godt som buskads og som hæk, da den tåler halvskygge/ skygge. Den lillarøde mosrose til venstre er en “William Lobb”.

© Martin Dyrløv
Det er flere år siden, at “Venusta Pendula”-rosen i skellet ind mod naboen tillod ejerne at komme ind i garagen. Pladsen foran garageporten er i stedet prydet af potteplanter, bl.a. med den skyggeelsken- de hosta. I den store krukke tv. for stolen står en formklippet tuja. De overvældende roser i blomst, potter, lampe og den vejrbidte stol bidrager til rumfornemmelsen.

© Martin Dyrløv
Et af Nina ewalds tableauer på terrassen ved huset. De grimme, sorte plastikpotter er stillet ned i et gammelt væksthus med glassider, og i dem vokser de højstammede, sortviolette husløg, Aeonium arboreum “Schwartzkopf”. Ved siden af står en havehortensia, og på stolens sæde vokser timian i en smule jord på et underlag af kyllingenet og mos.

© Martin Dyrløv
Et par højbede i haven tjener som køkkenhave. Kartoflerne er ved at gå i blomst, og i bedets højre hjørne har en selvsået sporebaldrian fået lov at skyde op. Nina holder meget af selvsåede planter. Passer de ind, får de lov til at blive stående. Ellers graves de op og pottes, så de kan blive til nye planter til glæde for venner og bekendte.

© Martin Dyrløv
Kobberringe holder dræbersnegle fra at æde de spæde planter i havens væksthøjbed ved siden af komposten. Ifølge Nina Ewald er ringene det eneste rigtige middel mod de grådige snegle, der desværre har invaderet haven. Hun har afprøvet dem med supergod effekt gennem flere år. Ifølge Nina Ewald er der små elektriske impulser i kobber, som dræbersneglene ikke bryder sig om. Ringene er fra www.slugrings.dk, men man kan også købe kobberplader og selv lave ringe.

© Martin Dyrløv
Hjemlig hygge. Terrassen i dette nordøsthjørne er havens varmeste sted og en slags loungezone. Liggestolen er fra Jysk. Den gule rose over stolen er en “Westerland”. På fliserne til venstre står en sammenplantning fra Toftegårds Gartneri med bl.a. ananassalvie og andre limegule/dybviolette farver, som Nina Ewald er vild med. Til højre står fire kurve med fire forskellige sorter af kløver. Buksbommene langs raftehegnet er klippet kasseformede. Bemærk også, hvordan overgangen mellem græs og fliser er med til at skabe rumfornemmelse.

© Martin Dyrløv
Rosenbuer giver form i haven. Her i havens sydende, der er ved at vokse til med bl.a. “American Pillar” og “Constance Spry”.

© Martin Dyrløv
Nina Ewald arbejder med forskellige grundfarver i hvert af hendes højbede. Her er de grønne/ lilla farver forstærket af blomsterne i potterne. I potterne ses fra venstre: hosta (på stolen), dagliljer samt forskellige sorter af hosta.

© Martin Dyrløv
© Martin Dyrløv
De højstammede, sortviolette husløg med det pompøse navn Aeonium arboreum “Schwartzkopf” lyser op med deres smukke dybrøde blade i tableauet ved husets terrasse.

© Martin Dyrløv
© Martin Dyrløv
Bier giver mere frugt. Nina Ewalds mand Georg Messmann holder bier i et hjørne af haven. Selv om de to stader står med kun 75 centimeters mellemrum, så smager honningen fra dem meget forskellig, fordi bierne flyver på så mange forskellige blomster. Efter parret fik bierne i haven, har de også oplevet, at deres belle de boskoop- æbletræ skønsvis giver 25-30 procent mere frugt, fordi bierne bestøver blomsterne så effektivt. Det tal er næppe for højt sat. Videnskabelige forsøg har vist, at biernes arbejde kan forøge frugtudbyttet med op til omkring 70 procent hos æbler og pærer samt cirka 50 procent hos blommer.

© Martin Dyrløv
På ydermuren ved villaens entré hænger et insekthotel skabt til at huse insekter. Det er Nina Ewalds eget design, og en god ven har tømret det sammen. Planten til højre er piletræer, hvis stammer er flettet og med tiden vil vokse ind i hinanden. Midt på bænken matcher en blomstrende hornviol farverne på insekthotellets rammer.

© Martin Dyrløv
En “Rhapsody in Blue” i højblomst. Det er havens senest tilkomne rose og er valgt på grund af dens helt specielle blålige nuance.

© Martin Dyrløv
På bordet ved terrassen i havens nordøst- hjørne står der krukker med kløver og forskellige græsser, som kan klare sig uden alt for megen vanding. Til venstre står en kulsukker med grøn/gule blade, en gave fra England og en sjælden staude i Danmark.

© Martin Dyrløv
I forgrunden danner en alunrod, Heuchera, et flot farveskift op mod de blomstrende studenter- nelliker i baggrunden.