Klassisk orangeri

Luk resten af verden ude, og sug til dig af den botaniske energi. Kombinationen af glas, lys og planter er formlen på et orangeri – eller et fantastisk uderum, der kan forlænge havesæsonen med flere måneder.

© Michael Petersen

Bagest i Mettes have i Sorgenfri, står et orangeri i særklasse. Grønt i grønt pryder Porsche-modellen af et væksthus, der på trods af sin forholdsvis lille størrelse på 10 m², virker rummeligt og indbyder til klassisk engelsk hygge med te og scones.

Huset er muret op med gule mursten og glasparti herpå. Mette har valgt at indrette sit orangeri med forskellige planter, fx et citrontræ, pelargonier og krydderurter, og her er gjort plads til en havestol, hvor hun kan nyde en stille stund blandt alt det grønne.

Ved indgangspartiet er der en kobbervandhane, og der er lagt el ind, så her på kolde dage kan lunes op med en lille varmeovn. Stilen er tydeligt engelsk, uden at være prangende eller for pyntet. Tidligere havde haven et regulært drivhus, men under tilbygning af hovedhuset, blev det revet ned.

© Michael Petersen

Krukker med krydderurter og et bredt udvalg af planter og træer fylder væksthuset med duft og farver. Mette har blandt andet Aloe vera, urter, figentræer, palmer, nerie og hibiscus herude. Gulvet er en fortsættelse af havestiens gule teglsten.

LÆS OGSÅ: Byg selv et orangeri.

© Michael Petersen

Krydderurter har Mette mange af i sit væksthus.