Kathrines rum i haven

Hjemme hos landskabsarkitekt Kathrine Brandt må man gerne forsvinde lidt ude i haven.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er langt fra det lille étplanshus i gasbeton med en meget omfattede, japansk have, som Kathrine Brandt og hendes familie flyttede ind i for snart 8 år siden, til den have, vi står i nu.

–Alt, hvad der havde noget med japanske haver at gøre – det havde vi her: en havedam, perlegrus og et virvar af forskellige planter, hvori ordet japansk indgik. Det skulle bare væk, fortæller hun.

Kathrine Brandt er landskabsarkitekt, ligesom hendes mand Rasmus Dragenberg, så det var på mange måder meget naturligt, at haven blev tænkt med ind fra start, da parret gik i gang med en større forvandling.

Ambitionen var klar fra første øjeblik: med få, enkle greb at skabe rammen for fleksible uderum, der føles lige så meget som et hjem som stuerne indenfor. Og med plads til deres to aktive drenge, Magnus og Tobias på 8 og 6 år.

© Andreas Mikkel Hansen

Kathrine Brandt er landskabsarkitekt og har sin egen tegnestue, Brandt Landskab. Hun står bag flere prisvindende uderumsprojekter både i udlandet og herhjemme. Hun er oprindeligt fra Bornholm og har fået lidt af sin ø med sig til Allerød – i form af den rustikke bænk, hendes far har skåret af en af barndomsgårdens gamle bøgetræer.

© Andreas Mikkel Hansen

Røde valmuer i potter danner små farveklatter i haven.

© Andreas Mikkel Hansen

Et kig fra fliseterrassen ud over den langstrakte have, der fortsætter med flere rum, nemlig køkkenhave og bålplads bag bøgehækken, bevidst plantet til at forsvinde bag ...

© Andreas Mikkel Hansen

En, to, tre, fire, fem ... og flere endnu. Her oppe fra husets førstesal får man en fin fornemmelse af havens mange forskellige rum. Den hævede træterrasse nærmest huset, fliseterrassen med de gamle, gule sten, som står smukt mod husets sorte facade, vejen, videre over plænen til fodbold og leg – og helt ned til den bageste del bag bøgehækken, hvor æbletræer, bålplads og køkkenhave gemmer sig.

© Andreas Mikkel Hansen

De levende hegn med syrener er et levn fra de gamle, udstykkede landbrugsjorde, som naboerne heldigvis har været enige om at bevare. De giver skygge til fliseterrassen, der har indlagte krydderurtebede og er afgrænset med “nemme” staudebede med bl.a. storkenæb, lavendel, løvefod, høstanemoner og pæoner mod plænen.

© Andreas Mikkel Hansen

Grønt mod sort er smukt – og en afgørende grund til, at Kathrine og Rasmus valgte en løsning i træ, da de ombyggede grundens oprindelige lille parcelhus i gasbeton. Her foran huset er skabt et hyggeligt velkomstområde med flere siddepladser.

© Andreas Mikkel Hansen

Haven er fuld af siddepladser også her i køkkenhaven, hvor man kan gemme sig bag hækken med en god bog, mens ungerne folder sig ud på plænen bagved.

© Andreas Mikkel Hansen

Velkommen til Kathrines køkkenhave Nem at komme til med fliser rundt om højbedet, hvor der indtil videre er plantet jordbær og bærbuske, og en humle, der skal sno sig op ad pælen. Og flagstangen, som Kathrine Brandt har lært at elske – selv om den, med hendes egne ord, er lidt en parcelhuskliché.