Indret din have så den er flot hele året

Haven skifter hele tiden udseende afhængigt af vejret. Få havedesignerens valg af træer og buske, der følger årets gang.

blåt fad med blade udenfor
© Pernilla Bergdahl

Det gamle blå fad samler smukt, hvor sammensat denne lille have er i Sydsverige. Med små og store bregner og løv fra havens mange træer.

Nogle af verdens smukkeste haver finder man i Japan, hvor man især om efteråret kan se farvekombinationer og strukturer, der får ens øjne til at spærre sig op, men man behøver ikke at drage til Solens Rige. Lige på den anden side af Øresund, i Limhamn uden for Malmø, ligger en have, som er anlagt med samme formål. Være grøn om foråret og sommeren, og så forvandle sig i et festfyrværkeri i gule, røde og orange nuancer. Havedesigneren Anders Mårtensson står bag den lille have, som kun er på 380 m².

– Jeg har arbejdet meget med forskellige nuancer af grøn og bladformer, kontraster mellem høj og lav, vilde vækster og former, der beskæres. Min inspiration kommer fra, da jeg som barn besøgte skovens skråninger med rindende vandløb og hav af bregner, siger han. De få blomster, der findes i haven, kommer om foråret.

stedsegrønne buske i have
© Pernilla Bergdahl

Havedesigneren Anders Mårtensson holder af at bruge mange stedsegrønne buske i sin have, så vinteren også er grøn. Buksbommene bliver klippet to gange årligt. Det samme bliver den opstammede kugle-naur, som får de gule blade om efteråret.

– Mine favoritsæsoner i haven er maj og oktober. Foråret er for mig en genfødsel, hvor jeg grundigt rengør hele haven, og derefter spreder jeg et 5 cm tykt lag komøg omkring alle planter. Planterne trives godt i det næringsrige jord, og planterne vokser hurtigt sammen, hvilket betyder, at der ikke er plads til ukrudt, siger Anders.

I oktober eksploderer haven i dramatiske farver som rød, orange og gul, og det er træer, der spiller hovedrollen i efterårets sonate.

tibetansk kirsebærtræ i have
© Pernilla Bergdahl

De er smukke som mahogni – det tibetanske kirsebærtræs dekorative stammer og her i flot selskab med en japansk løn.

– Træer er min passion, for de tilføjer så meget i en have. De skaber højde og niveauforskelle, samtidig med at de filtrerer lyset så smukt. Med hjælp af solen skinner det tibetanske kirsebærtræs bark som mahogni, kirsebær-benvedsbladene får flotte efterårsfarver, og
perlerønnen overrasker med hvide bær. Japansk ahorn får utroligt smukke blade i forskellige nuancer og når en god højde og forbinder de høje træer i baggrunden med lave planter foran, forklarer han.

Men det har taget tid at gøre haven til en sammenhængende enhed.

stol med tæppe og bord i have
© Pernilla Bergdahl

Den 380 m² store have er opdelt i en lang række rum, hvor der i hvert er indrettet siddepladser, så der enten er skygge eller sol.

– Da vi flyttede hertil, var haven af ​​skvalderkål, halvt døde frugt-
træer og et par totter af græs. En katastrofe simpelthen. Så begyndte jeg at plante, skørt og planløst med masser af blomster gravet ned en lille smule her og der, og her i bakspejlet kommer det ikke bag på nogen, at det ikke blev særlig vellykket, siger Anders leende.

Men det var, inden han uddannede sig som havedesigner, og siden da har haven ændret form flere gange. Det tager tid at lære at vækstbetingelserne at kende og vide, hvilke planter der trives. Næste plan er at bygge en lille sauna med en lille pool til, men først skal efterårets pragt nydes.

hvide bær på busk
© Pernilla Bergdahl

De hvide bær er valgt for at give de fintfligede blade modspil.

Havedesignerens 10 gode tips

  1. Bo først et stykke tid i din bolig, før du begynder at konstruere din have. Hvor er de mest behagelige steder at være, og hvor vil der være morgen- og aftensol?

  2. Vand i haven tilføjer en anden dimension med sine rislende lyde og lysrefleksioner. Begynd fx med et simpelt fuglebad.

  3. Find ud af, hvor god jorden er, og tilpas plantevalg efter dette, eller giv jordforbedring, hvis nødvendigt.

  4. Hvor skal der være privatliv, og hvor udsigt?

  5. Inddel din have i rum, og gør ét færdigt før det næste.

  6. Plant træer som det allerførste, da disse tager tid, før de vokser op.

  7. Tænk belysning før belægning, så ledninger kan graves ned. Det gælder også, hvis du vælger et automatisk vandingsanlæg. Det sparer mange timers arbejde i løbet af sommeren, og du kan tage på ferie, uden dine planter dør. Det koster nogle penge, men betaler sig altid i det lange løb.

  8. Plant mange stedsegrønne planter, så du får en smuk have, selv om vinteren.

  9. Hvis du flytter til en gammel have, så bevar så mange af de eksisterende træer og buske som muligt.

  10. Flyt ældre stauder, og saml dem i ensartede beplantninger.

terrasse i have med siddeplads under træ
© Pernilla Bergdahl

Også terrassens beplantning hylder efterårets forførende forfald. Blåregnens grønne blade forvandles til gult, og vinranker vil snart dække hele pergolaen. Lampen lavede Anders af en kurv til løv, og bordet og bænk har han selv snedkereret.

have med træer og bambus i en potte
© Pernilla Bergdahl

Forskellige sorter af bambus gør også vinteren mere interessant – bambus kan overtage en have, så det kan være en god idé som her at tæmme dem, og plante dem i krukker. En japansk løn sætter knald på oplevelsen, og hakonegræs giver struktur og sørger for, at ukrudt får dårlige betingelser.

rosmarin, bregner og buksbom i kurve i en have
© Pernilla Bergdahl

Rosmarin, bregner, og buksbom vokser i kurve og krukker uden for vaskerummet.

Et fad med mosser, et græskar og forskellige farver løv
© Pernilla Bergdahl

Et fad med mosser, et græskar og forskellige farver løv bliver et smukt blikfang på bordet.

træ med gule blade og grønne buske i efterårshave
© Pernilla Bergdahl

Skab kontraster med forskellige bladformer og grønne nuancer.

havedesigner anders mårtensen foran bambustræ
© Pernilla Bergdahl

Anders Mårtensson foran en af sine yndlingstræer, en bambus Phyllostachys aureosulcata spectabilis.